Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
завданя на сам. роботу№ 1-2.doc
Скачиваний:
91
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
693.76 Кб
Скачать

Переяслав

а часів (Д,д)авн(ьо/йо)/(Р/р)у(с...с,с)...кої (Д,д)(е,и)ржави аж/до сорокових років три/на/(ц,д,т)...цятого сто/лі(т,т...т)я він (у,в)важав...ся головним її (Ф,ф)ор/постом на (Л,л)іво/(Б,б)(и,е)ре(ж,ж...ж)і а в (С,с)еред...н(йо,ьо)му (П,п)о/д...ніпров...ї зі страт(е,и)гіч...ного погляд(а,у) посідав друге міс...(то,це) піс...ля (К,к)и(ї,є)ва. Історія не/обм(е,и)нула його своєю увагою то/ж з їм...ям (П,п (и,е)р(и,е)я/слава пов...яза(нн,н)а 6іл...шіс...т... най/важл(е,и)віших подій полїтич...ного соціального та кул...турного ж(и,е)(т,т...т)я на т(е/и)(рр./р)(е/и)торії Дп)івде(н,н...н)ої(Р/р)у(с...с,с)і.

П(е,и)с...мові дж(и,е)рела на/жал... подают... суп(и,е)реч... л(е,и)ві відомос...ті про початковий п(е/и)ріод міс(ця,та). Перша (Л/л)іто/п(и/е)сна с,з)гадка про н(ьо,йо)го міст(и,е)(ц...ц,т...с)я у викладі договор(а,у) (К,к)...нязя (О,о)лега з (В,в)ізан...ті(ї\є)ю за д(е,и)в...ят.../сот с(йо,ьо)мий рік друга пов...яза(нн,н)а з л(е,и)гендою про заснува(н,н...н)я яке ні/би сталося д(е,и)в...ят.../сот д(е,и)в...яност(а,о) трет(ьо?йо)го року. У п(и/е)реказі оповіда(ї,є)(ц...ц,т...с)я як пов(е,и)ртаючис... із поход(а,у) (К,к)...няз... (В,в)олодим(е,и)р (С,с)...в...ятославич натрап(е,и)в у ц(ьо,йо)му міс...(ті,ці) (П,п)(е,и)ч(е,и)нігів але заміс...(ц,т)... звич...ної в такому випа(т,д)ку (К,к)р(о,и)вавої (С,с)ічі війс...ка погод(и,е)лис... вистав(е,и)ти кож...не свого кра(шч,сч,щ)ого во(є,і)на аби ті у дво/бої визнач(е,и)ли (П,п)(и/е)р(и,е)мо(з,ж)...ців. Сил...нішим вияв(и,е)в...ся (Б,б)(а,о)гтир.., (К,к)оже/м...яка котрий подолав суперн(е,и)ка і пр(е,и)мусив тікати війс...ко ворога. На/чес...т... цієї події (В,в)олодим(е,и)р і заклав міс (це, то) та назвав його (П,п) (е,и)яславом "зане перея славу отрок". Ва(ш/ж)ко пояснити )дж(е/и)(н...н/н)іс...т... у/часі навед(е,и)(нн/н)их (Л,л)іто/ п(и,е)сних повідомл(е,и)(нн,н).... Про/те як сві(т,д,ч)чат... арх(е/и)ологи саме за правлі( н,н...н)я (В,в)молодим(е, и)ра (С,с)...в...ятославича у (П,п)(и,е)р(и,е)я/славі почалося спорудж(е,и)(н...н,н)я основних оборо(н,нн)их укріпл (е,и,)(н...н,н)... і поступово він п(и/е)р(и/е)творив...ся на одне з найбільших місц.. та п(е,и)ршо/ кла(сс, с)ну фортецю. Лише піс...ля ісп(е,и)тового термін(а,у) дозволявся (Ч,ч)(е,и)рнечий одяг. По/тім тр(е,и)вало випробува(н,н...н)я послуша(н,н...н)ями. І л(и,е)ше піс...ля ц(ьо,йо)го давав...ся дозвіл на постриг.

Випробува(н,н...н)я юнак витр(е,и)мав і вже (І,і)гум(е,и)ном (С,с)тефаном був удосто(ї5є)(нн,н)ий (Д,д)иякон...с...кого (С/с)ан(а,у). Зазнач(е,и)мо що за того/часними прав(е,и)лами в (Д,д)иякони пос...в...ячували не/раніше як виповн(е,и)(ц...ц,т...с)я два/(т,ц,д)...цят... п...ят... років (3 "Українського історичного календаря'').

Варіант 17

Подвиг великого любомудра

ас випробува(н,н...н)я і послушн(е,и)(тс,ц,кс)тва д...ля (Н,н)естора не/м(е,и)нув марно. (3,с)гадаймо що у (К,к)и(и,є)во/ (П,п)(е/и)чер...с...к(и,і)й (О,о)бит(е,и)лі було тоді б(о,а)гато (М,м)ужів в(е,и)сокого розум(а,у) які слугували в...зірцем духовного удосконал(е/и)(н...н,н)я. Тут буяло (з,с)правж...нє духовне ж(е,и)(т,т...т)я. Про/що влас...не і п(е,и)сав з/годом (П,п)р(е,и)подобний (Н,н)естор "Коли (С/с)тефан управ...ляв (М/м)(о,а)наст(е,и)р(ьо,е)м і (Б,б)лаже(н,нн)им (С,с)тадом яке (с,з)гуртував (Ф,ф)(е/и)одо(с...с,с)ій ч(е,и)н...ці мов світила сяяли в (Р,р)у(с...с,с)і. Одні були с...тійкими пос(т,...)никами ін...ші міц...ні були на б...ді(н,н...н)і чи у коліно/пр(е,и)кло(н,н...н)ій молитві б(о,а)гато дотримувал(е,и)ся

(П,п)ост(а,у) ч(е,и)р(е,и)з ден... чи ч(е,и)р(е,и)з два д...н(я,ів,і) ін...ші вж(е,и)вали тіл...ки х...ліб з водою де/які вар(е,и)не зі(л,л...л)я де/хто тіл...ки с(е,и)ре. В...сі п(е,и)р(е,и)бували в любові моло(т,ч,д)ші покор...ял(е,и)ся старш(е,и)м не/с...міюч(і,и) і говорити про/ти них і вияв...ляли цілковиту покору і послух а старіші оточували любов...ю моло(т,ч,д)их настав...ляли і втішали їх як бат...ки дітей малих. Як/що де/хто з братів впадав в яке/не/бу(т,д)... пр(е,и)гріші(н,н...н)я втішали його і з в(е,и)ликою любов...ю ділили єп(і,и)т(і,и)мію одного на/двох і на/тр(йо,ьо)х. Така була любов вза(ї,є)мна при суворій (з,с)трима(нн,н)ос...ті! Як/що брат часом зал(е,и)шав (М,м)(а,о)настир... то в...ся братія сумувала за ним пос(е,и)лали за ним і кликали брата до (М,м)(а,о)наст(е,и)р(а,у,я) по/тім йшли до (І,і)гум(е,и)на кланял(е,н)с... і вмовляли пр(е,и)йняти брата і пр(е,и)ймали з в(е,и)ликою радіс...(т,тт)ю".

Маюч(і,и) таких наставн(е,и)ків та докладаюч(і,и) т(е,и)рпі(н,н...н)я і стара(н...н,н)іс...т... до подвижн(е,и)(тс,кс,ц)тва (Н,н)естор і сам (с,з)ростав духовно. Особиста скром...ніс...т... гл(е,и)бока (с,з)м(е,и)ре(н,н...н)іс...т... були властиві йому. Описуюч(і,и) ж(е,и)(т,т...т)я (Ф,ф)(е,и)одо(с...с,с)ія (Н/н)естор (с/з)м(е,и)ре(н,нн)о наз(е,и)ває с(е,и)бе грішн(е,и)ком не/гідн(е/и)м ще творити ж(е/и)(т,т...т)є/п(е,и)с (С,с)...в...ятого (У/у)годн(е/и)ка.

Пр(е,и)подобний (Н/н)естор відомий (С,с)...в...ятій (Ц,ц)ер...кві і своїми (Б,б)ого/угодн(е,и)ми вчинками і літ(е,и)ратурною діял...ніс...(т...т,т)ю.

У тисяч(у,а) ст(а,о) д(е,и)сятому ро(ку,ці) (Н/н)естор в...зяв...ся за нап(е,и)са(н,н...н)я нового (Л,л)іто/писного (С/с,3/з)в(і,о)д(а,у) назва(нн,н)ого ним "(П,п)овіс...т... м(е,и)нулих літ" в(е,и)ршини свого творі(н,нн)я. У (Р,р)а(н,н...н)(йо,ьо)му (С,с)(е,и)р(е,и)дн(йо,ьо)/ві(ч,чч)і не/має ін...шого (Р,р)у(с...с,с)...кого тв(і,о)р(а,у) що за гл(е,и)б(е,и)ною думки філо/со(в,ф)с...к(е/и)х узагал...н(е/и)(н...н,н)... і стрункіс...(т...т,т)ю побудови історич...ної концеп...ції міг/би стати по/ряд. (С/3)твор(е/и)(н,н...н)я б(о/а)гато/планового (Л/л)іто/п(е,и)с(а/у) "(П/п)овіс...т... м(е,и)нулих літ або (с,з)/ві(т/д)/ки почалася (Р/р)у(с,с...с)...ка (3/з)(е/и)м...ля хто в (К,к)и(єД)ві перший став к...нязювати і (с/з)/ві)д,т)/ки (Р,р)у(с,с...с)...ка (3,з)(е,и)м...ля стала буг..." одне з унікал...н(е)и)х творі(н,н...н)... (Л/л)ю(цдс,дс)...кого (Г/г)ені(я,ю) подвиг в(е,и)ликого (Л,л)юбо/мудра

(3'"Українського історичного календаря").

Варіант 18