Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
завданя на сам. роботу№ 1-2.doc
Скачиваний:
91
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
693.76 Кб
Скачать

Твердиня української волі

инає п...ят... сто/лі(т,т...т)... як у (П,п)ол...с...ких а далі (і,й) (У,у)країн...с...ких хроніках літо/писах д(е,и)ржавних документах м(е,и)муарах працях друкова(н,нн)их і руко/писних (у,в) ус...ному епосі піс...нях та думах піз...ніше (й,і) науковій літ(е,и)ратурі закарбову(ї,є)(ц...ц,т...с)я й ро(з,с)кр(е,и)ва(ї/є)(ц...ц,)т...с)я історич...на панора(мм,м)а однієї з най/г(е,и)ро(ї/і)ч...ніших і най/драматич...ніших сторінок (С,с)...вітової (І,і)сторії (3,з)апор(і,о)(жс/з)...кої (С,с)ічі (К,к)оза(кс,ц)...кого (В,в)ійс...ка які утворювали (Д,д)(е,и)ржаву.

Коли вик(е,и)нути з (У,у)країн...с...кої історії най/яскравіший тр(йо,ьо)х/сот/літ...ній літо/п(е,и)с (К,к)оза(кс,ц)...кого (В,в)ійс...ка то доля (У,у)країни (с,з)никне з політич...но/етніч...ної карти (Н,н)ародів (С,с)...віту. Ми мат(е,и)м(е,и)мо л(е,и)ше б(е,и)з/нац(и,і)онал...них покірних кріпаків і німих рабів нас (с,з)не/важат(е,и)мут... і зак(е,и)дат(е,и)мут... нам що ми не/(с,з)промоглися мати своєї (Д,д)(е,и)ржави і зараховуват(е/и)мут... до не/повноці(н,нн)их народів етніч...ної ма(с/сс)и яка мус(е,и)т... пр(е,и)/ служуват(е,и)ся сусід...нім (Д/д)(е,и)ржавним (Н,н)ародам.

Тим/часом (у/в)же давно в(е,и)ликі наукові світила о(п,б)ґрунто-ва(нн,н)о й (с,з)прав(е,и)дливо визнач(е,и)ли сус...піл...ний лад (3,з)апор(і/о)(жс,з)...кої (С,с)ічі як (Х/х)(е/и)ст(е,и)ян...с...ку (Д,д)(е,и)мократич...ну (Р,р)(е,и)спубліку. За словами (М,м)иколи (Г,г)оголя (с,з) (Х/х)орт(е,и)ці "ро(с,з)л(е,и)валася воля й коза(ксд/д/ц)тво на (у,в)сю (У/у)країну". Цю думку повторили (М/м)икола (К/к)остомаров (М,м)ихайло (Г,г)рушев...с...кий та ін...ші дос...лідники. Сус...піл...но/політич...ний (Д,д)(е,и)мократич...ний (Л/л)ад (3/з)апор(і/о)(жс/з)...кої (С,с)ічі залишився ід(е/и)алом у м(е,и)нулому не/тіл...ки для (К,к)оза(кс,ц,тс)...ких (Л,л)іто/пис...ців (М,м)иколи (Г,г)оголя (Т/т)араса (Ш,ш)евченка. Україн...с...ка (и/і) с...вітова літ(е,и)ратура та м(е,и)сте(тс,ц)тво (с,з)творили (3,з)апор(і,о)(жс,з)...кій (С/с)ічі (К/к)оза(кс,ц,тс)...кому (В/в)ійс...кові нац(і/и)онал...ним г(е/и)роям не/повторний духовний пам...ятник бо в (в/у)сі часи слово "козак" означало віл...ну людину було проти/лежним до поня(т,т...т)я "кріпак" "раб" "не/віл...ник". (3,з)апор(і,о)(жс,з)...ка (С,с)іч... до оста(н,нн)іх д...нів свого існува(н,н...н)я то/б/то до тисяч(у,а) с(е,и,і)м.../сот с(е/и/і)м/д(е/и)сят п...ятого рок(а,у) як і (К,к)оза(кс,ц,тс)...кі села (Г,г)(е,и)т...ман...(сч,шч/щ)ини за/л(е,и)шалас... остр(о,і)вом волі (У/у)країн...ців с(е,и)р(е,и)д ф(е,и)одал...но/кріпос ни(кс,тс,ц)...кого ок(е,и)ану (С,с)амо/(Д,д)(е,и)ржавної (Р,р)о(с,сс)ії аж до/ки їх п(е,и)р(е,и)с(е,и)лили та ро(з,с)сіяли на (К,к)убані й по (Д,д)унаю.

Варіант 26

Богиня добра і захисту

огиня [Об(е,и)рега] най/старови(н,н...н)іша (Б,б)огиня добра і захист(а,у) людини ві(дд) (в,у)сякого зла. На/думку (А,а)кадеміка (Б,б)ориса (Р,р)ибакова кул...т (Б,б)(е,и)р(е,и)гині започаткував...ся (в,у) первіс...ні часи коли (П,п)рото/(У,у)країн...ці пр(е,и)нос(е,и)ли жертви (У,у)п(е,и)рям і (Б,б)(е,и)р(е,и)гиням задобрювали чорні сили і дякували силам охоро(н,нн)им.

(Ш,3)часом згідно/з ро(с,з)в(е,и)тком р(е,и)лігійних уявл(е,и)(н...н,н)... (Б,б)(е,и)р(е,и)гиня стає "хатн(йо,ьо)ю" (Б,б)огин(ьо,е)ю зах(е,и)(шч,сч,щ)аюч(і,и) оселю в...сю родину на(т,д)/то малих дітей ві(д,т) хвороб л...ютого звір(а,я,у,ю) емер...(т...тд)і то/що.

Б(е/и)р(е,и)гиня зображалася [виш(е,и)валася] на білих рушн(е/и)ках що вивішувал(е,и)ся на(дд) вікнами й дв(е,и)рима і за на(і,ї)вн(е,и)ми уявл(е,и)(н/н...н)ями мали зах(е,и)(сч,шч,щ)ати до/мівку ві(дд) чорних сил. Сх(е,и)матич...ний образ (Б/б)(е/и)р(е,и)гині виш(е/и)вав...ся на одягові виріз...б...лював...ся на дер(е,и)ві [на віко(н,нн)ицях дверях ґанках]. Не/в(е/и)ликі зображ(е/и)(н/н...н)я (Б,б)(е,и)р(е,и)гині [глин...я(н...н,н)і чи мід...ні об(е,и)р(е,и)ги] (У/у)країн...ці носили на грудях.

Трад(е,и)ційний малюнок (Б,б)(е,и)р(е,и)гині с(е,и)мволіч...на постат... жінки із/заст(е/и)режл(е,и)во пі(т/д)...нятими руками.

Її образ із чотир/на/(ц,т,д)цятого сто/лі(т/т...т)я (у/в)ход(е/и)т... до (У/у)країн...с...кого народно/пр(е,и)кладного мисте(тс,ц)тва і дійшов до наших д...ніб [с(е,и)мволіч...ні зображ(е,и)(н,н...н)я на (К/к)рол(е/и)вец...ких ру(ч,ш)н(е,и)ках і т. ін.].

Сх(е,и)матичне зображ(е/и)(н/н...н)я (Б/б)(е/и)р(е,и)гині тран(с/з)формувалося в малюнок три/зуба що довгі сто/лі(т,т...т)я (у,в)шановувався і викор(е/и)стовувався як (О,о)б(е,и)ріг а з/годом (у,в) (Б/б)оспор...с...ких [(К,к)рим...с...ких] (Ц,ц)арів/(У/у)країн...ців та (у,в) (К/к)и(ї,є)в...с...ких (К,к)...нязів доби (У/у)країни/Ру(с...с/с)і стає (Н/н)ац(иД)онал…н(е,и)м (Г/г)(е,и)рбом (За С. Плачиндою).

Варіант 27

ЩО ТАКЕ НАЦІОНАЛЬНА ЛІТЕРАТУРА?

ожна нац(и,і)онал...на літ(и,е)ратура це своє/рідний (з,с)плав свого місцевого ор(е,и)гінал...ного з пр(и,е)/сво(ї,е)(нн,н)им чужим п(е,и)ре/йнятим із довго/вікових між/народних (з,с)нос(е,и)н. Коли ми (у,в)тіша(є/е)мо с(и,е)бе пр(и,е)годами ка(з,с)кових г(и,е)роїв фантастич...н(е,и)ми картинами закл...ятих замків жи(т,т...т)ям не/бувалих з...вірів та народів коли не/(с,з)розумілий нам характ(и,е)р наз(е,и)ва(ї,є)мо (С,с)фінксом примху (Х,х)(и,е)мерою ома(н,нн)у дорогу (Л,л)абіринтом то в (в,у)с(йо,ьо)му ц(йо,ьо)му проступают... с...ліди фантазії й кул...тури давніх (Є,е)г(и,е)птян (В,в)ав(і,е,и)лон...ців (А/а)(с,сс)(и,е/і)рійців. У кож...ній літ(и,е)ратурній по/яві а особливо при з...явл(и,е)(н,н...н)і нової літ(и,е)ратурної течії поміча(ї,є)(ц...ц,т...с)я своє/рідно/нац(и/і)онал...не яке (с,з)в...яза(нн,н)е з загал...но/між/народним ор(и,е)гінал...ний зміст у між/народ...ній формі і нац(і,и)онал...ні форми (у,в) які ві(т,д)лито між/народний зміст. Із кра(я,ю) в/край пл(и,е)вут... течії літ(и,е)ратурної моди духовних шаблонів та формул які по/сво(йо,є)му (з,с)в...язуют... фантазію творчіс...т... і чу(т...т,т)я п(и,е)с...ме(нн,н)иків так творя(ц...цд...с)я (в/у)стал(и/е)(н...н/н)і літ(и,е)рат)ф...ні форми. Вони вин(е,и)кают... (с,з)/першу як сумніви міц...ніют... і починают... зап(и,е)речувати форми старі тоді (з/с)добувают... собі п(и,е)р(и,е)вагу і (у,в) свою чергу витворюют... нові школи та моду нові шаблони що починают... знову панувати доки не/зруйнує їх нової якос...ті слово. Так (з,с)/рештою творя(ц...ц,т...с)я літ(и,е)ратур...ні епохи (В. Шевчук).

Варіант 28

МОВОЗНАВСТВО - НАУКА ПРО МОВИ

Люди які не/одержали гу(мм,м)анітарної ос...віти часто не/знают... що вже майже дві/с...ті років існує наука про/мову людини мови різних народів народност(ів,ей) і пл(е,и)мен про ус...не і п(е,и)семне мовл(е,и)(н...н,н)я. П(е,и)р(е,и)до/всім поясн(е,и)мо як с...лід розуміти те що мово/знавство або лінгвіст(і,и)ка це одна з гу(мм,м)анітарних наук.

Усі науки що зараз існуют... можна поділити на ті пр(е,и)дметом вивч(е,и)(н...н,н)я яких є пр(е,и)рода фіз(е,и)ка хімія г(е,и)ографія г(е,и)ологія біологія астрономія і таке інше й ті пр(е,и)дметом вивч(е,и)(н...н,н)я яких є людина люди сус...піл...ство людей лю(ц...,т...,д...)с...ка кул...тура в усіх її багато/манітних виявах.

Ці науки про людину і людей прийнято наз(е,и)вати гу(мм,м)ані-тарними то/б/то пр(е,и)кметн(е,и)ком в основі якого в кінцевому пі(т,д)сумку л(е,и)жит... (Л,л)атин...с...ке слово (хьюманс) що означає "лю(д...,т...,ц...)с...кий властивий людям".

До цих наук належат... історія або точ...ніше історич...на наука філо/логія мово/знавство літ(е,и)ратуро/знавство або наука про літ(е,и)ратуру м(е,и)сте(тс,ц)тво/знавство та ще ін...ші різні так зва(н...н,н)і проміж...ні науки. Мово/знавство літ(е,и)ратуро/знавство м(е,и)сте(тс,ц)тво/знавство можна ро(с,з)глядати як галузі про кул...туру кул...туро/логію.

Мово/знавство та літ(е,и)ратуро/знавство часто і не/б(е,и)з/пі(т,д)став об...єднуют... пі(т,д) однією назвою філо/логія. Філо/логія це (Д/д)авн(ьо,йо)/(Г,г)ре(кс,тс,ц)...кий термін що (з/с)клада(ї/ є)(ц...ц,т...с)я зі сл(о,і)в "філос" то/б/то той хто люб(е,и)т... і "логос" тут у розумі(н...н,н)і "наука". О(д,т)/же філо/логію можна розуміти як науку про різ...ні про/яви лю(ц...,т...,д...)с...кої мови як ус...ної так і п(е,и)семної. Потрібно (з,с)казати що поділ усіх наук на дві частини дуже умовний і не/ві(т,д)б(е,и)ває (с,з)правж...н(йо,ьо)го стан(у,а) пр(е,и)дметів дослід мі(ш,ж) собою і взаємо/зумовл(е,и)(н...н,н)і одна/одною.

Варіант 29

На це зв(е,и)рнув увагу (М,м)арк (Т,т)уллій (Ц,ц)(і,и)ц(е,и)рон [106-43 рр. до Н.Х.] у своїй про/мові на зах(е,и)ст поет(у,а) (А,а)вла (Л,л)іц(і,и)нія (А,а)рхія "Адже всі науки що виховуют... осві...ч(е,и)(нн,н)у людину ні/би (с,з)в...яза(н...н,н)і мі(ш,ж) собою (з,с)піл...н(е,и)ми лан...цюгами і до певної міри (с,з)порідн(е,и)(н...н,н)і одна/з/одною". Зрозуміло що в його час наук було не/(с,з)рівня(н,нн)о мен...ше ні(ш,ж) у наші д...ні... коли майже що/рок(а,у) народжу(ї,е)(ц...ц,т...с)я яка/не/бу(т,д)... нова наука і одно/часно ро(с,з)в(е,и)ток наук іде в/бік їх...н(ьо,йо)ї д(е,и)/далі ву(щ,шч,жч)ої сп(е,и)ц(и5і)алізації і ще більшого (с,з)ближ(е,и)(н...н/н)я одна/з/одною.

О(д,т)/же мож(е,и)мо (с,з)казати що мово/знавство як одна з гу(мм,м)анітарних наук є частиною кул...туро/логії і так/чи/іна(ґ,к)ше пов...яза(нн,н)а з багат...ма ін...шими науками особливо в наш час коли (з,с)пост(е,и)ріга(ї/є)(ц...ц,т...с)я прагн(е,и)(н...н,н)я до взаємо/зближ(е,и)(н...н,н)я наук [інт(е,и)грації наук].

Людину можна вивчати як частину пр(е,и)роди і це пр(е,и)дмет таких наук як анатомія фізіо/логія пс(е,и)хо/логія антропо/логія а також як члена певного сус...піл...ства з його кул...турою і мовою. Це пр(е,и)дмет таких наук як соціо/логія етно/логія етно/графія і зв(е,и)чайно кул...туро/логія і мово/знавство тому/що мова це сус...піл...не яв(е,и)ще і головний зас(о,і)б (с,з)пілкува(н...н,н)я людей вираж(е,и)(н...н,н)я їх...ніх думок і почу(т...т,т)ів. За допомогою мови ми (з,с)добува(ї,е)мо зна(н...н,н)я (з,с)б(е,и)ріга(ї,є)мо їх у нашій пам...яті п(е,и)р(е/и)да(ї/є)мо їх ін...шим людям і викор(е,и)стову(ї,є)мо в/міру потреби в нашому ж(е,и)(т...т,т)і (За А. Білецьким).

Варіант 30