Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
завданя на сам. роботу№ 1-2.doc
Скачиваний:
91
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
693.76 Кб
Скачать

Перший ректор київського університету

Історія про заснува(н,н...н)я в (У,у)країні (з,с)правжн(йо,ьо)го ос(и,е)ре(т,д)ку (Н,н)ац(и,і)онал...ної (О,о)світи для (У,у)країн...с...кої інт(и,е)(лл,л)(и,і)ген...ції по...стала ві(д,дд)авна (і,й)шла вона ще ві(т,д) (К,к)остянтина (О,о)стро(гс,з)...кого. Це він на/пр(е,и)/кін...ці с(е,і)м.../д(и,е)сятих років ш(е,і)с.../на/(ц/т/д)цятого столі(т,тт)я прагнув дати най/допитл(е,и)вішим най/(з,с)дібнішим пр(е,и)(т,д)ставн(е,и)кам різних народних верс(т,дв) саме таку ос...віту ві(т,д)кр(е,и)ваюч(і,и) в (О,о)стро(г,з)і (Г,г)реко/(С,с)лов...ян...с...ку (Ш,ш)колу ви(сч/шч,щ)ого тип(а,у). Піз...ніше з (К,к)и(ї/є)во/(Б/б)ра(ц,тс)...кої (Ш,ш)коли заснова(нн,н)ої тисяч(у,а) ш(е,і)ст.../сот п...ят.../на/(ц,д,т)цятого р(і,о)к(а,у) виросла (К,к)и(ї/є)во/(М,м)огилян...с...ка (А/а)кадемія. Однак це не/знімало п(е,и)та(н,н...н)я про ві(т/д)кр(е/и)(т,т...т)я в (У/у)країні унів(е,и)рс(е,и,і)тет(у,а) про який мріяли (У/у)країн...с...кі (К/к)оза(кс/ц)...кі (Г,г)ет...мани (І,і)ван (В/в)игов…с...кий (І,і)ван (М/м)азепа (К/к)(е,и)ри(лл,л)о (Р,р)озумов...с...кий.

І ос... тисяч(у,а) в(о,і)сім/сот три/(ц/т/д)цят... ч(и,е)твертого р(і,о)к(а/у) в (К,к)и(ї,е)ві на/решті ві(дд)крито (У/у)нів(и/е)рс(е/і/и)тет. Що/правда за задумом його (П,п)етербур(гс,з)...ких засновн(е/и)ків навчал...ний закла(т/д) мав стати п(е,и)р(е,и)д/усім центром (Р/р)ус(е,и)фікатор...с...кої політ(е/и)ки (П/п)ів/(Д/д)е(н/нн)о/(3/з)ахідного кра(я,ю) (Р/р)осійс...кої (І,і)мперії. Та не/зважаюч(і,и) на в(и,е)личез...ні потуги поліційно/р(и,е)пр(и,е)сивної (В/в)(и,е)лико/д(и/е)ржавн(е/и)(кс/ц)...кої машини таким (К,к)и(е,ї)в...с...кий (У/у)нів(и/е)рс(е/и/і)тет не/став. Не/став тому/що тут завжди нуртував вол(и,е)/любний дух сюди завжди тягнул(е,и)ся най/свідоміші най/п(и,е)р(и,е)довіші (Н/н)ац(и,і)онал...но/(П/п)атріотич...ні (С,с)или. Ві(дд) самого початку їх...німи провідн(е,и)ками стали побратими першого (Р,р)ектор(у,а) по ідеї (Т,т)арас (Ш,ш)(и,е)вченко та (М,м)икола (К,к)остомаров.

М(е,и)хайлові (М,м)акс(е,и)мовичу було лише три/(тц,д)цят... років коли він обійняв посаду (Р,р)ектор(у,а) щойно заснова(нн,н)ого (У,у)нів(и,е)рс(е,и,і)тету (С,с)...в...ятого (В,в)олодим(е,и)ра в (К,к)и(ї,є)ві. Як могло стат(е,и)ся що саме він (У,у)країн(и,е)ц... на(сч,шч,щ)адок (К,к)оза(кс,ц)...кого род(а/у) який не/мав (в,у)пл(е,и)вових благо/ дійн(е,и)ків у такому віці (в,у)досто(е,ї)в...ся цієї в(е/и)сокої посади? Дума(ї,е)(ц...ц,т...с)я б(о/а)гато в чому виб(о,і)р був з/умовл(и,е)(нн/н)ий в(е/и)соким автор(и,е)тетом молодого вченого/енц(и,е)клоп(и,е)диста пр(е/и)родо/знав...ця і фол...кл...ориста філолога й етнографа історика і п(е,и)с...ме(нн,н)(е,и)ка. Вже на/той/час його ч(е,и)сле(н,н...н)і наукові дослідж(и,е)(н,н...н)я з цих галуз(ів/ей) зна(н,н...н)... були відомі далеко за/межами (М,м)оскви і (П/п)(е/и)т(е/и)рбург(у/а) а за його пі(т,д)ручн(е/и)ками навчалося не/л(е/и)ше студен(ц,тс)тво (У/у)країни (Р/р)о(сс/с)ії а й р...яду чужих (К,к)раїн (За В. Скопенком).

Варіант 23