Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
завданя на сам. роботу№ 1-2.doc
Скачиваний:
91
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
693.76 Кб
Скачать

Відкиньмо суржик

Сот...ні не/в(о,і)л...нич(і,и)х літ у/про/довж яких жорстоко (с,з)ни(сч,шч,щ)ували кул...туру (У,у)країн...с...кого народ(а,у) д(е,и)сяти/лі(т,т...т)я панува(н,н...н)я тоталітарної с(е,и)стеми коли все робилося д...ля/того/що/б "злилися нації" що/б витвор(е,и)лася ун(и,і)в(е,и)рсал...на мова (с,з)пр(е,и)ч(е,и)нили д(е,и)формацію усіх сфер жи(т,т...т)я в(е,и)ликого (Є,с)вропейс...кого народ(а,у).

В(е,и)ликої наруги зазнала мова що є не/ві(т,д)діл...ною ознакою нації одним із най/істот...піших чи(н,нн)иків її само/виявл(е,и)(н,н...н)я і с..віто/(с,з)пр(е,и)йня(т,т...т)я важливим показн(е,и)ком її жи(т,т..т)єздатнос...ті й духовнос...ті. Україн...с...ку мову офіційно забороняли укази (П,п)(е,и)тра (П/п)ершого (В/в)алу(ї/є)в...с...кий (Ц,ц)(е/и)ркуляр (Е,е)м...с...кий (У/у)каз оголошували пр(е,и)дума(нн,н)ою (Н/н)ім...цями вважали д(и,і)алектом (Р,р)осійс...кої чи (П,п)ол...с...кої мов д(е/и)вил(е/и)ся як на "хлоп...с...ку" пр(е/и)значали її тіл...ки д...ля домаш...н(ьо/йо)го вжитк(а,у) її с...відомо пр(е,и)нижували не/допускали у сферу науки техн(и,і)ки на фабр(е,и)ки заводи до ар...мії в спорт до тих сфер що важливі для функц(и,і)онува(н,н...н)я та повно/ці(н,нн)ого жи(тд...т)я нац(и,і)онал...ного орган(и,і)зм(а,у). Тоталі(т/д)арна с(е,и)стема погл(е,и)нала досто(і,ї)н(ц,с)тво людини нації. Проводила не/тіл...ки г(е,и)но/цид. Запланова(нн,н)і були не/л(е,и)ше голодо/мори фізич...не (с,з)ни(сч,шч,щ)(е/и)(н,н...н)я. Що/до (У,у)країн...с...кої мови планово проводився л(и,і)нгво/цид. Ро(с,з)хитувалися її м(и,і)кро/с(е,и)стеми втрачалася її іму(н,нн)а с(е,и)стема (с/з)б(е/и)реж(е/и)(н/н...н)я с...тійкос...ті норм. Мова втрачала пр(е,и)родну якіс...т на/томіс...т... утвор...ювалася така її якіс...т... яка мала/б д(е,и)монструвати "зли(тд...т)я" (У,у)країн...ців з/рештою нац(и,і)й п(е,и)р(е,и)твор(е,и)(н...н,н)я їх у "совє(ц,с)...ку" суп(е,и)р/нац(и,і)ю.

Варіант 2

Народження "заповіту"

ворий ва(ш,ж)ко дихав не/міг заснути. В/ночі пі(т,д)вів...ся з лі(ш,ж)ка і зас...вітив с...віч...ку. Поринувши в гл(е,и)бокі думки ходив по кімнаті. Не/вже кінец...? А йому лише три/(т,д,ц)цят… один рік він ще так мало (с,з)робив. На хв(е,и)линку зап...лющив очі і в фіолетовій піт...мі побачив бл(е,и)скуч(и,і) ножі повстан...ців палаюч(иі) (П,п)ан...с...кі будинки і порвані кайдани. І за(сч,щ,шч)(и,е)міло хворе сер...це поета. Він (з,с)хопив п(и,е)ро і шви(т,д)ко став водити ним по/білому аркуші пап(і,е)р(у,а).

Лікар... чув який/сь шер(и,е)х за дв(и,е)рима але не/наваж(и,е)в...ся тр(и,е)вожити ніч...ний спокій свого друга. Тіл...ки в/ран...ці об(и,е)режно зайшов до кімнати. Тарас (Г,г)р(е,и)горович л(и,е)жав на лі(ж,ш)ку в гл(и,е)бокій задумі. На/столі було видно (з,с)писані аркуші пап(і,е)р(а,у). Лікар... зупинив погляд на оста(н,н...н)(йо,ьо)му аркуші і прочитав.

О(д,т)/же (П,п)(и,е)р(и,е)яславс...кий лікар... (А,а)ндрій (К,к)озачков…с…кий... того пам...ятного ранк(а,у) став першим читач(о,е)м (Ш,ш)(и,е)вченкового (3,з)аповіт(а,у) ш(е,и)девр(у,а) (У,у)країн...с...кої й (С,с)...вітової літ(и,е)ратури.

За кіл...ка д…нів (Ш,ш)(и,е)вченко одужав. В…дяч…ний поет тоді на/довго залишив гости(н,нн)у господу свого (П,п)(и,е)р(и,е)яславс...кого друга і подався на (Ч,ч)(и,е)рнігів(шч,щ,сч)(е/и)ну продовж(е/и)ти роботу на(т,д) (з,с)малюва(н,н...н)ям пам...яток старов(и,е)ни.

Б(о/а)гато вітрів прошуміло з/того/часу на(т,д) старо/давнім (П,п)(и,е)р(и,е)яславом. Уже виросли й квітували акації які посадили друзі тієї пам...ятної ос(і,е)ні. І постарі(вш,л)ий і хворий поет піс...ля тя(ш,ж)кої не/волі знову на (В,в)країні милій. У (П,п)(и,е)р(и,е)яслав він пр(и,е)був два/на/(т,д,ц)цятого червн(ю,я) тисяч(у,а) вісім/сот п...ят.../д(и,е)сят... д(и,е)в...ятого р(і,о)к(у,а) й од/разу/ж відвідав свого давн(йо,ьо)го друга (А/а)ндрія (К,к)озач...ков...с...кого зайшов що/би подякувати за мат(и,е)ріал...ну й морал...ну пі(т,д)тримку у ва(ш,ж)кі роки засла(н,н...н)я. (За І. Дировим).

Варіант 3