Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
завданя на сам. роботу№ 1-2.doc
Скачиваний:
91
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
693.76 Кб
Скачать

Іван мазепа

Біо/графія (І,і)вана (М,м)азепи [Кол(е,и)дин...с...кого] до тисяч(у,а) ш(е,і)ст.../сот вісім/д(е,и)сят с(йо,ьо)мого р(і,о)к(а,у) мало/відома і мабу(д,т)... ми вже не/знат(е,и)м(е,и)мо її кра(сч,шч,щ)е ч(е,и)р(е,и)з брак ві(т,д)повідн(е,и)х дж(е,и)рел.

Рід (М,м)азеп (У,у)країн...с...кий (Д/д)рібно/(Ш/ш)ляхе(ц,т)с...кий с(е,и)р(е,и)д...н(йо,ьо)/заможний кор(е,и)стував...ся влас...ним г(е,и)рбом.

Коли точ...но народився (І,і)ван (М,м)азепа дост(е,и)ме(н/нн)о не/відомо. Різні дос...лідн(е,и)ки [(А/а)нтонович (Б/б)орщак (О,о)глоблин] кладут... цю дату на різ...ні роки [тисяч(у,а) ш(е,і)ст.../сот два(цд/д)...цят... д(е,и)в...ятий тисяч(у,а) ш(е,і)ст.../сот три/(т/ц,д)...цят... другий тисяч(а,у) ш(е,і)ст.../сот сороковий і тисяч(у/а) ш(е,і)ст.../сот сорок ч(е/и)твертий]. Біл...шє зна(ї/є)мо про міс...це появи на с...віт. Не/далеко ві(т,д) міста (Б,б)іла (Ц,ц)ерква ро(с,з)кинулося с(е,и)ло (М,м)азеп(е/и)н...ці. Ар...хівні мат(е,и)ріали не/зал(е,и)шили нам відомост(ів/ей) про його бат...ка та родо/від але (с/з)б(е/и)р(е/и)глися да(н...н,н)і про матір (І, і)вана (М/м)арину яка від/і/грала дос(е,и)т... помітну рол... у ц(е/и)рковно/р(е,и)л(и,і)гійному ж(е,и)(т,т...т)і (У,у)країни. Вже з/малк(а,у) хлопчина виявив потяг до ос...віти за/вз...ято ч(е,и)тав як с...ві(ц...ц,т...с)...ку так і р(е,и)л(и,і)гійну літ(е,и)ратуру. Це знадобилос... йому в (Є/є)зуї(ц/т)...с...кій школі у (В,в)аршаві де він студіював різ...ні науки в п...ят.../д(е,и)сятих роках сім/на/(т,д,ц)...цятого сто/лі(т...т/т)я а піз...ніше в (П,п)(е,и)дагогіч...них закладах (Г,г)о(л,лл)ан...дії (І,і)талії (Н,н)іме(тч,чч)(е,и)ни і (Ф,ф)ран...ції. Чи закін...чив на ц(йо,ьо)му своє шкіл...ни(кс,тс,ц)тво (І,і)ван (М,м)азепа ми не/зна(ї,е)мо однак відомо д...ля свого часу він був над/зв(е,и)чайно ерудова(нн,н)ою людиною. Знав де/кіл...ка іно/земних мов п(е,и)сав вірші. Оч(е,и)видно пр(е,и)родн(і,и)й розум вмі(н...н,н)я сміливо викор(е,и)сто вувати пр(е,и)/дворну інтригу вже на/початку тисяч(а,у) ш(е/і)ст.../сот ш(е,і)ст.../д(е,и)сятих років пр(е/и)в(е,и)ли його до дос(е,и)т... в(е,и)сокого ранг(а,у) (П/п)око(ьо,йо)вого (П/п)ол...с...кого (К,к)ороля (Я/я)на (К,к)аз(е,и)мира. Ця посада давала можливіс...т... (І,і)вану (М/м)азепі виконувати важливі політич...ні доруч(е/и)(н,н...н)я встанов...лювати (с,з)в...язки з впливов(е,и)ми (Є/є)вропейс...кими (Д/д)ворами спілкуватис... з багатьма відомими політич...ними діячами. Тонке ві(т,д)чу(т,т...т)я с(е,и)туацій і видат...ні організатор...с...кі з...дібнос...(т...т,т)і спр(е,и)яли тому що (ш,ж,з)/часом він посів помітне міс(то/це) в (С,с)таршин...с...кому (У/у)р...яді (У,у)країн...с...ких (Г/г)ет...манів (П,п)(е,и)тра (Д,д)орошенк(о,а) [(Г/г)(е/и)н(е/и)рал...ний (П/п)исар...] та (І,і)вана (С,с)амойловича [(Г/г)(е,и)н(е/и)рал...ний (О,о)савул] (3 "Українського історичного календаря").

Варіант 10

Владики й духи народні

Контакт між люд...ми й (Б,б)огами з на/в/кол(е,и)ш...н(йо,ьо)го с...віту був пр...ямий б(е/и)(с,з)пос(е/и)ред...ній і пос...тійний. Але він не/міг/би довго проіснувати коли/б з/по/між людей не/виділ(е,и)вся проміжний стан з особливою як (у,в)важалося здат...ніс...(т...т,т)ю спілкуват(е,и)ся зі с...вітом ви(сч,шч,щ)им сил...нішим за людину с...вітом не/вид(е,и)мим та уявним. Отак і вин(е,и)к стан людей із не/пр(е,и)родн(ьо,о)ю силою с(е,и)р(е,и)д яких були г(е,и)рої ка(с,з)кові (К,к)оти/(Г,г)орошок (В,в)(е,и)дмеже (В,в)ухо (В,в)(е,и)рни/(Г,г)ора (В,в)(е,и)рни/(Д,д)уб (К,к)рути/(В,в)ус (Р,р)озімни/(3,з)алізо (Р,р)о(с,з)п(е,и)хай/(Г,г)ора (3,з)агати/(В,в)ода (Хд)лопч(е,и)к/(М/м)ізин...ч(е/и)к і люди р(е,и)ал...ні б(а,о)гат(е,и)рі що стали г(е,и)роями пісе(н,нн)ого епосу [піз...ніше їх назвали б(е/и)линами] а також і ті що потім уособилис... у стан (В,в)олхвів (В/в)ідунів (Ч,ч)арівн(е,и)ків часто з певною сп(е,и)ц(и,і)алізацією. Ці люди з/огляд(а,у) на свою особливу за/ангажова(н,н...н)іс...т... (з/с)твор...ювали до/в/кола себе мур зага(т,д)ковос...(т...т,т)і не/пр(е/и)ступнос...(т...т,т)і обра(н,н...н)ос...(т...т,т)і вони були люд...ми та(ї,є)мниці особлив(е,и)ми виростаюч(і,и) (у,в) очах лю(ц/т/д)с...ких (в,у) типи наближ(е,и)(н,н...н)і до (Б,б)огів та (Д/д)ухів а їх...ні ка(с,з)кові здатнос...(т...т,т)і п(е,и)р(е/и)с(е,и)лял(е/и)ся на них зі с...віту (Б,б)огів для їх...н(йо,ьо)ї ж діял...нос...ті було винайд(е,и)(нн,н)о наві(дд)... сп(е,и)ц(и/і)ал...ний термін люди які (Б,б)огуют.... Р(е,и)ал...не і фантастич...не (у,в) їх...ніх подобах диво/вижно (с,з)мішалося чому здає(ц...ц/т...с)я спр(е,и)яли й вони самі. Хто/с... де/с... (з,с)казав що той чи ін...ший зло/вмисний може нас(е,и)лати біду на людей та худобу що той чи ін...ший урекл(е,и)вий то/б/то людина з лихим поглядом яка нас(е,и)лає уроки. Такі речі вістил(е,и)ся про людей які чимос... із маси виділял(е,и)ся люди вірили що той котрий насилає може з...няти той що урікає може ві(д,т)/того уб(е,и)р(е,и)(х,г)ти. О(д,т)/же таких людей ін...ші почали не/тіл...ки з/не/важати їх не/лише боял(е,и)ся але й шанували й поч(е,и)нали запобігати в них ласки, їх засу(ж,дж)ували але й зв(е,и)ртал(е,и)ся до них за допомогою. Самі зло/вмис...ні та урекл(е,и)ві бачач(і,и) до себе таке ставл(е,и)(н,н...н)я м(е,и)мо/волі виви(сч,шч,щ)ували/с... у дум...ці про себе й поч(е,и)нали грати ті ролі які їм запові(ж,дж)(е,и)(нн,н)о а з/годом виділ(е,и)л(е,и)/с... в окремий стан б(е,и)руч(і,и) учас..т... у ж(е,и)(т,т...т)і грома(т,ц,д)...с...кім та політич...нім а з вив(е,и)(сч,шч,щ)(е,и)(н,н...н)ям ролі (К,к)...нязів яка/с... частина того стану [(В,в)олхви] стала в народі інт(е,и)(л л ,л)(е,и)ктуал...ною елітою законо/дав...цями й твор...цями (Б/б)огів/(І/і)долів. Здає(ц...цд...с)я в їх...ніх руках були й засоби духовної чи(н,нн)ос...ті те що ми т(е,и)пер зв(е/и)мо літ(е,и)ратурою та м(е,и)сте(тс,ц,с)твом

Варіант 11

ВІДЬМИ

гл(и,е)боку давн(и,е)ну ви(шч/сч,щ)(е,о)ю формою будівни(тс,ц)тва були (Хд)рами обр...яд...ні поетич..ні тексти творил(е,и)ся устами ві(шч,сч,щ)их то/б/то наділ(и,е)(н,нн)их особливою силою поетів до обр...ядних дійств докладалася муз(и,е)ка адже ма(ї,е)мо (с,з)вістку і про муз(и,е)ку в (Я;я)зич...ни(ксдс,ц)...ких (Хд)рамах. Самі (Х,х)рами пр(и,е)крашали ж(и,е)во/п(и,е)сом та горо/різ...бами а (І,і)долів т(и,е)сали часто як пишні й в(и,е)лич...ні скул...птури [(П,п)(и,е)рун мав голову срібну а вуса золоті]. Самі обр...яди стали початком сус...піл...них видови(шч,сч,щ) то/б/то своє/рідним т(и,е)атром особливі люди як про/це вістит... час піз...ніший ставали ка(с,з)кар(а,я)ми твор...цями оповід(ів,ей) л(и,е)генд і (з,с)каза(н...н,н).... У ц(йо,ьо)му колі зародил(и,е)ся перші (А,а)строноміч...ні пізна(н,н...н)я о(д/т)/же витвор(и/е)в...ся цілий кул...турний компл(и,е)кс. Люди з не/пр(и,е)родн(ьо,о)ю силою [мали вони її чи удавали що мают... чи може с...відомо (у/в)важали що мают...] наділял(и,е)ся ві(т,д)/так (М,м)іфологіч...н(и,е)ми р(и/е)сами і самі ставали не/тіл...ки твор...цями а й г(и,е)роями епос(а/у) (Б,б)огів.

Най/попул...яр...ніш(и/е)ми с(и,е)р(и/е)д них були (В,в)ід...ми і їх...ні чоловіч(и,і) ві(д,т)повідн(и,е)ки (У/у)п(и,е)рі чи (В/в)ід...маки (В,в)ідуни [за ж(и,е)(т,т...т)я]. Від...ми були родимі і вчені у родимих хвост(и,е)к в дитини голий а в дорослих оброс(ш,л)ий [як і в (Д/д)ухів та (Б,б)ожків] який мав здат...ніс...т... однак ховат(и,е)ся й випускат(и?е)ся. Л...ягаюч(і,и) спати пок(и,е)дают... своє тіло а самі (і,й)дут на дій(ц,с)тво то/б/то стают... (Д,д)ухом. О(д,т)/же всі дії що чин(и,е)т... наче/б/то (В,в)ід...ма вилітаюч(і,и) (с,з)/тіла це дії у/ві/с...ні сон. Тому виходяч(і,и) (с/з)/тіла вона стає кругл(и,е)м пух(и,е)рцем який с...віти(ц...ц/т...с)я наче зор...я і кот(и/е)(ц...ц,т...с)я городом полем. Від...ми мают... сп(и,е)ц(и,і)алізацію ві(тд) корів кіз св(и,е)н(ів,ей) гус(ів,ей) риби га(д,д.„д)я ві(т,д) до(сч,шч/щ)(а/у) засухи мороз(а,у). Маюч(і,и) один фах в ін...ші не/втручаю(ц...ц,т...с)я. Від...ми бувают... на добре і зле [родимі] і тіл...ки на зле [вчені] ті що на та(д,д...д)я (з,с)кл(и,е)кают.... їх і володарюют., на(т/д)/ними так само як (П,п)олісун вовками. Мают... здат...ніс...т... до п(и,е)р(и,е)твор(е,и)(н,н...н)я в домашніх тварин птахів [сорокою] у не/ж(е,и)ві пр(е,и)дмети. Від...ма може осідлати чоловіка вони (с,з)німают... зорі з неба крадут... дітей але боя(ц...ц,т...с)я собак/ярчуків. Від...муют... у/ночі (с,з)б(и,е)рают... поп(е,і)л із (К,к)упал...с...ких вогн(и,е)(сч,шч,щ) люб...лят... сир з варен(е,и)ків. Коли від...ма вм(и,е)рає її як і (У,у)пир...(а,я) кладут... ли(тц5цц,ц)ем до/низ(а,у). Ос...кіл...ки у (В/в)ід...ми діє не/вона а її душа то не/дивно що вона може літати

(В.Шевчук).

Варіант 12

ЄВГЕН ПЛУЖНИК

С(и,е)р(и,е)д (У,у)країн...с...ких п(е,и)с...ме(н,нн)(и,е)ків ліквідова(нн,н)их у (С,с)талін...с...ку (Д,д)обу на засла(н,нн)і (Є,є)вген (П,п)лужн(и,е)к єдиний поет чиє міс...це похова(н,н...н)я було відоме заслан...цям (С,с)олове(кс,тс,ц)...кий (О,о)стр(о,і)в. Про могили інших ні/чого не/зна(ї,є)мо.

Народив...ся (Є,е)вген (П,п)лужн(и,е)к два(ц,т,д)...цят... шостого груд...н(ю,я) тисяч(а,у) в(о,і)сім/сот д(е,и)в...яност(а,о) в(і,о)с...мого року в с(е,и)л...ян...с...кій родині у слободі (К,к)ант(е,и)мирів...ці на (В,в)орон(е,и)(шч,щ,жч)(е,и)(н..н,н)і на тому (У,у)країн...с...кому (Е,е)тно/(Г,г)ра-фіч...ному (Т,т)(и,е)рені що т(и,е)пер не/вход(и,е)т... до (У,у)країни. Отримав у (з,с)па(тд)(сч,шч,щ)(и,е)(нн,н)у сухот які м(и,е)чем (Дл)амокл(у,а) висіли на(т,д)/ним прот...ягом (в,у)с(йо,ьо)го ж(и,е)(т,т...т)я. Закін..чивши (Г,г)імназію в міс...(ці,ті) (Б,б)оброві юнак рве(ц...цт...с)я до (К,к)и(ї,є)в(у,а) але о(п,б)став(е,и)ни (з,с)кладаю(ц...цт...с)я так/що йому доводи(ц...цт...с)я який/сь час уч(е,и)т(е,и)л...ювати у (В,в)(е,и)ликій (Б,аб)га(ц,ч)...ці на (П,п)олтав(сч,шч,щ)(е,и)ні з/ві(т,д)/ки поход(и,е)в його бат...ко. Піс...ля короткого навча(н,н...н)я в (К,к)и(є,ї)в...с...кому (В,в)(е,и)т(е,и)р(е,и)нарному (І,і)нст(е,и)туті (П,п)лужн(и,е)к потрап...ляє до (К,к)и(є,ї)в...с...кого (М,м)узич...но/(Д,д)раматич....ного (І,і)нст(е,и)тут(а,у) про/те й тут він не/затримав...ся.

(С,3)наход(и,е)т... с(и,е)бе (П,п)лужник у поезії тисяч(у,а) д(е,и)в...ят.../сот два(т,д,ц)...цят... ч(е,и)твертого р(і,о)к(а,у) він (К,к)осинка (П,п)і(д,т)/(М,м)огил...ний та (А,а)нтоненко/(Д,д)ав(е,и)дович із кіл...кома ін...шими організовуют... літ(е,и)ратурну гру(пп,п)у «(Л,л)анка» що за два роки п(и,е)р(и,е)йм(е,и)нувалася в МАРС. Тут починає своє формува(н,н...н)я майбут...ній поет. Відомо що (М,м)аксим (Р,р)ил...с...кий читав його не/друкова(н...н,н)і вірші й давав поради.

Бідуюч(і,и) і (у,в)вес... час лікуючис... (П,п)лужн(и,е)к заробляє на прожиток то ро(с,з)повсюдж(е,и)(н,н...н)ям газет і журналів то р(е,и)дакційною прац(ьо,е)ю то п(и,е)рекладами з (Р,р)осійс...кої мови однак не/пр(е,и)пиняє віршува(н,н...н)я. Де/сь на/пр(е,и)/кін...ці тисяч(у,а) д(е,и)в...ят.../сот три(т,ц,д)...цят... ч(е,и)твертого р(і,о)к(а,у) його заар(е,и)штовуют... і пр(е,и)су(ж,дж)уют... до ро(с,з)стріл(а,у). Така сувора кара була зумовл(е,и)(нн,н)а правдо/подібно єдиною м(е,и)тою зни(сч,шч,щ)ити поета що дає ш(е,и)деври (У,у)країн...с...кій літ(и,е)ратурі пі(д,т)носяч(і,и) її на значно/ви(сч,шч,щ)ий рів(е,и)н... а/ніж раніше. Не/сподіва(нн,н)о ро(с,з)стріл замінюют... засла(н...н,)ням на (С,с)оловки мовляв однаково помре не/за/баром. Поет там/же й пом(е,и)рає другого л...ютого тисяч(у,а) д(е,и)в...ят.../сот три(т,ц,д)...цят... шостого р(і,о)к(а,у) цілком виснаж(е,и)(н,н...н)ий хворобою. Його могила як (с,з)гада(нн,н)о ви(шч,сч,щ)е не/була та(ї,е)мниц(ьо,е)ю її могли відвідувати заслан...ці. Що/правда з роками вона загубилася на (с,з)багач(е,и)(нн,н)ому цвинтарі (За Я. Славутичем).

Варіант 13