Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
завданя на сам. роботу№ 1-2.doc
Скачиваний:
91
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
693.76 Кб
Скачать

Епохальний твір

| тв(і,о)ри доля яких (в,у) особливій суспільній за/ангажова(нн,н)ос...(т, тт) і які знач...ною мірою впл(е,и)вали на сучас...ників та на(сч,шч,щ)а(т,д)ків і по/сво(йо,є)му а(к,кк)умулювали нац(и,і)онал...ну енергію що/б вона ні/би струм пот(е,и)кла по/тім по артері(ям,ях) народного тіла витворююч(і,и) новий рів(е,и)н... само/с...відомос...(т...т,т)і та гал...муюч(і,и) твор(и,е)(н,н...н)я ф(е,и)рмен...тів нац(и,і)онал...ного ро(с,з)пад(у,а). Такі тв(і,о)ри як прав(е,и)ло пишу(ц...цт...с)я на м(и,е)жі епох занепад(а,у) й піднес(и,е)(н/н...н)я і мают... пр(и,е)дтеч...ну мі(с...с,с)ію з/рештою зовсім не/є/дивним що пр(е/и)близно в одному часі на (У,у)країні з...являю(ц...ц,т...с)я два епохал...ні тв(і,о)ри які д...ля само/оздоровл(е/и)(н,н...н)я нації мали ви...няткову вагу "(Е/е)н(е,и)їда" (І,і)вана (К/к)отлярев...с...кого яка ро(с,з)будила (У,у)країн...ців емоційно зав(и,е)рш(е,и)вши стару епоху в літ(и,е)ратурі і проголосивши нову та "Історія Русів" яка дала пі(т/д)стави до нац(и,і)онал...ного пробу(ж/дж)(и,е)(н...н,н)я (в,у) осві...ч(е,и)(нн,н)их (з,с)ферах суспільства при допомо(г,з)і історіо/софіч...ного трактат(а/у) що мав (хв,ф)орму політич...ного памфле(ттд)(у/а) і гостро нагадував нашим інт(е,и)(лл,л)(и,е)ктуалам які (в,у)же поч(е,и)нали губити нац(и,і)онал...не обли(ч,ч...ч)(а,я) (з/с)кинувши (К,к)оза(кс,тс,ц)...кий кунту(ж,ш) та жупан і одя(х,г)ши (Р,р)осійс...кого кро(я,ю) мі(ш,ж)/народний камзол та (и, и)мпер...с...кий віц/мундир про їх...ні історич...ні кор(и/е)ні про їх...нє станов(е,и)(сч/шч,щ)е історію побут г(е,и)роїч...ні дія(н,нн)я що/б (з,с)п(е/и)нити з/рештою ч(и,е)рговий ма(сс,с)овий ві(т/д)плив кул...турної сили з (У,у)країни в кул...туру чужу яка узурпувала значеною мірою ім...я д(и,е)ржав...ні традиції та історію народ(а,у) собі підпор...я(т,д)кова(н,нн)ого і проголосила цілком б(е,и)(с,з)соромний посту(лл,л)ат що той народ не/є/народ його мова не/є/мова а історія не/історія о(д,т)/же мус(е,и)т... він б(е,и)(с,з)боліс...но й мирно сам с(и,е)бе зап(и,е)реч(е,и)ти і стати частиною народ(а,у) панівного д(и,е)ржавного даюч(і,и) при/ц(йо,ьо)му пі(т,д)леглому плем(е,и)ні ні/би ви(сч,шч,щ)у ласку можливіс...т... а(сс,с)(е,и)мі(л,..л,л)яції а тим/самим і певного урівно/ правн(е,и)(н,н...н)я його панівної в(и,е)рхівки (з,с) панівною в(и,е)рхівкою пануючих але тіл...ки при/умові повного його ві(т,д)реч(е,и)(н,н...н)я ві(т,д) самос...тійного мисл(и,е)(н,н...н)я та нац(и,і)онал.. .ного само/усвідомл(и,е)(н,н...н)я прос...тіше кажуч(і,и) (с,з)рівнявши ч(е,и)ни в(и,е)рхівки об(о,ої)х народів що/б на/далі не/було мі(ж,ш)/ними ні/якої різниці. (В. Шевчук).

Варіант 21

КИСІЛЬ

К(е,и)сіл...одна з най/давніших (С,с)лов...ян...с...ких (з,с)трав. Вівс...я(н...н,н)і зерна пі(т,д)(з,с)мажували мололи ві(т,д)сіювали дрібну муку запар...ювали окр(і/о)пом охоло(ж,дж)ували до теплого стану додавали шматок хліб(у,а) і зал(е,и)шали на/ніч заквашуват(е,и)ся у теплому міс(ті,ці). Саме ві(т,д)/того/що тісто пови(н,нн)е було добре вкиснути п(е,и)р(е,и)д варі(н,н...н)ям ця (з,с)трава й д(о,а)стала свою назву. По/де/куди на (У,у)країні за вівся(нн,н)им к(е,и)с(і,е)л(ьо,е)м закріпилася ін...ша назва (Ж,ж)ур.

С...віжо/звар(е,и)(нн,н)ий к(е,и)сіл... заправляли конопля(нн,н)ою або маковою олі(ї,є)ю маковим або конопля(нн5н)им молоком. Д...ля виготовл(е,и)(н,н...н)я ц(йо,ьо)го "піс...ного" молока зерна маку чи конопел... ро(с,з)т(е,и)рали у макіт...рі до одно/рідної ма(сс,с)и яку ро(с,з)вод(е,и)ли теплою водою добре ро(с/з)мішували ві(т,д)стоювали п(е/и)р(е/и)ці(ж,дж)ували. Ця рід(е,и)на мала сивий кол(ьо,і)р а на/смак нагадувала молоко ро(с,з)вед(е,и)(нн,н)е водою, їли к(е,и)сіл... також і з хріном ц(е,и)бул(ьо,е)ю (с,з)/ле(х,г)ка пі(т/д)соливш(і,и). Як/що/ж хотіли (с/з)робити кисло/соло(т,д)кий к(е,и)сіл... до н(йо,ьо)го додавали ягоди з медом або вар(е,и)(нн,н)у й товч(е/и)(нн,н)у сушину ро(с,з)л(е,и)вали у м(е/и)ски й охоло(ж/дж)ували. Почату миску годилося з...їсти за/один/раз бо інакше к(е,и)сіл... пі(т,д)ход(е,и)в водою й ставав не/смач...ним. К(е,и)сіл... вважав...ся смач...ним як/що він був густий.

На/початку два/(т,д,ц)цятого сто/лі(тд,т)я к(е,и)сіл... готували вже з ін...ших видів борошна з/окр(е/и)ма з картопля(нн,н)ого крохмал(я,ю). Спос(о,і)б його виготовл(е,и)(н,н...н)я вик...лючав ф(е,и)рм(е,и)нтацію а к(е,и)слота (з,с) добувалася за допомогою вар(е/и)(нн,н)их яг(о,і)д чи фруктів. с...віжі чи суш(е,и)(нн,н)і яг(і,о)ди фрукти варили до готовнос...ті картопля(нн,н)е борошно ро(с/з)вод(е/и)ли у не/в(е,и)ликій кіл...к(і,о)с...ті холодної води й ул(е,и)вали у к(е,и)пляч(і,и)й узвар. Коли рід(е,и)на загусала к(е/и)сіл... був готовий. Цей спос(о,і)б дійшов до наших д...нів.

На біл...шос...(т...т,т)і т(е,и)(рр/р)(е/и)торії (У/у)країни к(е,и)сіл... вход(е,и)в і до/нині вход(е,и)т... до м(е/и)(нн,н)ю урочистих трап(е,и)з. Крім того він подає(ц...ц,т...с)я як/прав(е,и)ло оста(н/н...н)ім і слугує своє/рідним ет(е,и)кетним знаком закін...ч(е,и)(н,н...н)я зас...ті(л,л...л)я за/що його у народі й прозвали в(е,и)ш(е,и)балою"виганяйлом" "ро(с,з)гоном" (З "Етнографічного довідника ").

Варіант 22