Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
завданя на сам. роботу№ 1-2.doc
Скачиваний:
91
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
693.76 Кб
Скачать

Мірило успіху

Мірилом задовол(е,и)(н,н...н)я людини є р(е,и)ал(и,і)зація нею своїх здібност(ів,ей) у сус...піл...стві. Чи замис...лювалис... ви коли/небу (т,д)... на(д,т)/тим що задовол(е,и)(н,н...н)я чи не/задовол(е,и)(н5н...н)я людини щас...ливі хв(е,и)лини в її жи(т,т...т)і так само як і не/щас...ливі (с,з)д(е,и)біл...шого пр...ямо чи о/по/с(е,и)р(е,и)дкова(нн,н)о залежах... ві(д,т)/того як (с,з)кладаю(ц...ц,т...с)я її стосунки з ін...шими люд...ми? У бу(т,д).../якому ко(лл,л)(е,и)ктиві сус...піл...ства в сім...ї у школі ві(т,д)/так у гру(п,пп)ах прият(е,и)лів і товаришів у трудовому ко(л,лл)(е,и)ктиві та ін. Мірою ус...піх(а,у) людини є визна(н...н,н)я з/боку близ...ких людей а також її станов(е,и)(сч,щ,шч)е в сус...піл...стві яке в(е/и)ликою мі(рр/р)ою визнача(ї,є)(ц...ц/т...с)я її ставл(е/и)(н,н...н)ям до праці.

Адже наві(д,т)... д(е,и)тина прагне що/б у сім...ї їй пр(е/и)діляли ж/най/біл...ше уваги щоб усі її любили і ві(т,д)давали п(е,и)р(е,и)вагу п(е,и)р(е/и)д ін...шими. В/тім мабу(т,дд)... відомо як р(е,и)агуют... первістки на народж(е,и)(н,н...н)я брата чи с(е,и)стри на яких ра(б,п)том з...ос(е/и)реджу(ї/є)(ц...цд...с)я увага й любов бат...ків. С...кіл...ки ревно(сч,щ,шч)(ей,ів) заздро(щ/сч,шч)(ей,ів) викл(е,и)кає у малої д(е,и)тини втрата своїх давнішніх пр(е,и)в(и,і)леїв! Те/ж саме ві(т/д)бува(ї,є)(ц...ц/т...с)яі в д(е,и)тячому са(т,д)ку і в школі де д(е,и)тина намага(ї,є)(ц...ц,т...с)я пр(е,и)в(е,и)рнути до себе увагу виділ(е,и)т(е,и)ся у змага(н,н...н)і з ін..шими.

Ус...піх чи не/ус...піх у стосунках з ін...шими люд...ми супроводжує нас ві(т,д) народж(е,и)(н,н...н)я до самої смер...ті. На роботі крім проф(е,и)сійної майстернос...ті в(е,и)л(е,и)чезне знач(е,и)(н,н...н)я має наше вмі(н,н...н)я [чи не/вмі(н,н...н)я] встановлювати добрі стосунки з люд...ми. Те/ж саме можна (з,с)казати і про стосунки з ін...шою ста(т,т...т)ю. Одні вміют... налагодити пр(е,и)крас...ні стосунки з коха(нн,н)ою [коха(нн,н)им] дружиною [чоловіком] а в ін...ших це не/виход(е/и)т... . Так/само і в стосунках з товаришами в ко(лл,л)(е,и)ктиві сус...піл...с...тві в/цілому (І. Томан).

Варіант 6

Чарівний всесвіт

Бат...ків(сч,шч,щ)ина цікаве слово. У його формі (у,в)пізна(ї,є)мо ми бат...ка але означає воно матір (В,в)і(ч,д,т)чизна/(М,м)ати (Р,р)ідна (С,с)торона (Р,р)ідна (3,з)(е,и)м.. .ля (Б,б)ат...ків(сч,шч,щ)и-на/(Н,н)ен...ка.

Бат...ків(сч,шч,щ)инаце початок (в,у)с(йо,ьо)го су(сч,шч,щ)ого на (3,з)(е/и)м...лі тому й не/видає(ц...ц,т...с)я дивним ототожн(е,и)(н,н...н)я її з жінкою. Адже жінка та що народжує дає жи(т,т...т)я зал(е,и)шаюч(і,и) у плоді своєму часточку самої себе пр(е,и)в...язуюч(і,и) пуповиною нового (3,з)(е,и)млян(е,и)на до себе і до (3,з)емлі на якій топче р...яст і яку пол(е,и)ває с...ліз...ми та потом. Такою (з,с)твор(е,и)на людина і це акс(и,і)ома.

Жінка (Б,б)(е/и)р(е/и)ги(н...н,н)я р(і,о)д(а,у) яка своїми т(е,и)н...дітними і ніжними руками пр(е,и)кр(е,и)ває с...в...яте роди(н,н...н)е вогн(е,и)(сч,шч,щ)е ві(д,т) злих вітро/віїв не/долі. У народі кажут... де закопана пуповина там і (Б,б)ат...ків(сч,шч,щ)ина. Але історія лю(т,д)ства доводит... пуповина одних людей закопу(ї,є)(ц...ц,т...с)я не/глибоко ін...ших/же й не/дошукат(е,и)ся. І тоді з других виходят... такі люди як (В,в)олодим(е,и)р (В,в)(е,и)ликий (Д,д)м(е,и)тро (В,в)(е,и)шн(е,и)вец...кий (М,м)аруся (Б,б)огу/(С,с)лавка (П,п)(е,и)тро (С,с)агайдач...ний (І,і)ван (М,м)азепа (К,к)отлярев...с...кий (Ш/ш)(е,и)вченко (Ф,ф)ранко і (Л,л)еся (У/у)країнка (Г/г)рушев...с...кий і (Я,я)ворниц...кий (О/о)лес... (Г/г)ончар та (В,в)асил... (С/с)тус (С,с)тріл...ці (К,к)рут і (П/п)ожежн(е,и)ки (Ч,ч)орно/(Б,б)ил(ю/я). А з перших... Не/хоч(е,и)(ц...ц,т...с)я й згадувати. Чого вартий хоча/б відомий (Ш,ш)(е,и)вченків...с...кий "з(е,и)млячок із циновими ґудз(е,и)ками". Не/пробудят... у такій порож...ній плюсклій душі ні/чого с...бітлого й с...в...ятого не/зачеп...лят... струн (сч,шч/щ)(е,и)мливих спогадів ні рідне слово віками ни(сч,шч,щ)(е,и)(нн,н)е й катова(н,н)е ворогами/не/другами але (с/з)б(е,и)реж(е/и)(нн/н)е/випл(е/и)ка(нн/н)е у гл(е/и)бинах народних ні чарівна рідна піс...ня б(о/а)гата м(е,и)лодією та образами ні виш(е,и)тий рушник на с...тіні символ ч(е/и)стоти почу(т,т...т)ів та любові до свого р(і,о)д(а,у) ні клекіт л(е,и)леки що знов пов(е,и)рнув...ся у рідне гніздо ні звив(е,и)ста доріжен...ка с(е,и)р(е,и)д з(е,и)лених ланів якій (с,з)дає(ц...ц,т...с)я як і ц(йо,ьо)му пр(е,и)красному с...віту ні/коли не/(з/с)кін...чит(е,и)ся.

Така людина німа глуха і сліпа, її сер...це не/ро(с,з)глед(е,и)т... не/второпає що всі оці прос...ті речі вихопл(е,и)(н...н,н)і з до/в/кі(л/л...л)я і утворюют... разом отой б(е,и)(с,з)межний віч...ний єдиний милий сер...цю (В,в)се/(С,с)віт на/йме(н,н...н)я якому (Р,р)ідна (С,с)торона (В. Васильченко).

Варіант 7