Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
nav_metod_3_kurs_verstka.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
722.94 Кб
Скачать

Тема 7. Срср на шляху форсованого будівництва соціалізму (1929-1938 рр. )

Криза кінця 20-х рр. Вичерпаність непу? Криза хлібозаготівель. Екстен­сивна відбудова народного господарства. Відставання від країн Заходу.

Радянська модель модернізації. Об’єктивна потреба подолання економічного відставання. Напруженість в міжнародних відносинах, внутрішні загрози. Аль­тернативні програми. Соціалістична індустріалізація. Джерела нако­пичень. Хід індустріалізації. Колективізація сільського господарства - радянський варіант аграрної революції. Розкуркулювання села. Голодомор 1932-1933 рр.

Зміни в сфері культури. Зміст і суть „культурної революції”. Підкорення культури ідеологічним і політичним цілям влади. Радянська культура і мистецтво.

Країна перемігшого соціалізму: економіка, соціальна структура, політична система. Підсумки перших п’ятирічок. Успіхи реальні і офіційні. Ціна форсованої індустріалізації.

Наслідки колективізації. Со­ціальні зрушення. Конституція 1936 р.: декларація і реальність. Терор інакомислячих, політичні процеси, завершення створення тоталітарної політичної системи. Репресивність як норма життя. Механізм репресій. ГУЛАГ. Культ особистості Й. Сталіна.

Міжнародне становище та внутрішня політика СРСР. Загострення міжнародного становища. СРСР в кінці 20-х рр. Криза радянсько-британських відносин 1927 р. Відносини з Китаєм. Вступ до Ліги Націй. Фашизм в Німеччині як фактор внутрішньої політики СРСР. Пропозиція про створення системи колек­тивної безпеки. Договори із Францією та Чехословаччиною.

Змістовий модуль 4. Росія в роки Другої світової війни (1939-1945 рр.) та апогею тоталітаризму ( 1945-1953 рр.)

Тема 8. Срср в умовах початку Другої світової війни (1939-1941 рр.)

Підготовка до війни. Загострення військової небезпеки. „Антикомінтернівський пакт”. Розширення кордонів СРСР. Зміцнення обороноздатності країни. Стан економіки. Розвиток науки. Оборонні галузі промисло­вості. Перехід на 8-ми годинний робочий день і 7-денний робочий тиж­день. Радянська військова доктрина, репресії в армії.

Внутрішня політика СРСР. Курс фашистської Німеччини на переділ світу. Дипломатичні маневри західних країн. Англо-франко-радянські перего­вори та їх зрив. Пакт Молотова-Ріббентропа та його наслідки. Таємні протоколи в дії. Радянсько-фінська війна.

Тема 9. Велика Вітчизняна війна (1941-1945 рр.)

Початок війни. Напад Німеччини. „План Барбаросса”. Співвідношення сил. Прорахунки радянського політичного керівництва та військового командування. Мобілізація. Оборонні битви влітку і восени 1941р. Оборона Києва, Одеси і Севастополя. Блокада Ленінграда. Оборона Москви. Контрнаступ і розгром німців під Москвою. Партизанський рух.

Радянський тил в роки війни. Перебудова економіки на військовий лад. Втрати територій і економічного потенціалу. Переміщення промисловості на Схід. Матеріально-технічне постачання армії. Єдність фронту і тилу, героїзм в тилу. Вчені – фронту. Російська православна церква в роки війни.

Військові дії влітку і восени 1942р. Сталінградська битва. Курська битва. Корінний перелом. Фор­сування Дніпра. Звільнення України, Криму, Білорусії, Молдови.

Яссько-Кишинівська операція. Звільнення Румунії. Вступ радянських військ у Болгарію, Югославію. Звільнення Польщі, Угорщини, Чехосло­ваччини. Берлінська операція. Беззастережна капітуляція Німеччини. Розгром Японії.

СРСР і союзники. Формування антигітлерівської коаліції. Проблема „другого фронту”. Московська конференція СРСР, Англії, США восени 1941р. Тегеранська і Ялтинська (Кримська) конференції, рішення Потсдамської конференції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]