Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
nav_metod_3_kurs_verstka.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
722.94 Кб
Скачать
  1. Вибір теми і складання плану реферату

Вибір теми реферату проводиться на початку семестру, при цьому викладач враховує бажання та наукові інтереси студента. Студент має право, ознайомитися із тематикою рефератів, вибрати будь-яку тему, у тому числі і таку, над якою він зможе працювати і надалі, розширюючи і заглиблюючи свої знання в різних аспектах вибраної теми при підготовці курсових та кваліфікаційних робіт.

  1. Підбір і вивчення літератури по темі реферату

Обравши тему, студент в ході попереднього ознайомлення з літературою, складає орієнтовний план реферату. План повинен складатися з введення, основної частини (3-4 питання) і висновку. Попередній план узгоджується з викладачем, допрацьовується і стає основою написання реферату. Підбір літератури завершується складанням бібліографії. У пошуках літератури рекомендується звертатися до алфавітних і тематичних каталогів, каталогів журнальної періодики, хрестоматій. Наступним етапом роботи повинне стати глибоке вивчення літератури. На цьому етапі важливу роль грає занотовування матеріалу, яке зручніше робити на окремих листах, при цьому необхідно вказувати, звідки виписані ті або інші відомості.

  1. Написання тексту реферату

Після відбору матеріалів з рекомендованої і знайденої самостійно літератури потрібно згрупувати нотатки відповідно до плану реферату, розподіливши їх в хронологічній послідовності. Написання реферату вимагає глибокого осмислення, узагальнення, аналізу літератури і виявлення різних підходів або точок зору з проблеми, що розглядається.

Втуп: 2-3 сторінки, де автор обґрунтовує актуальність обраної їм теми, мету роботи і дає історіографічний огляд літератури. Тут можна використовувати анотації до монографій, бібліографічні довідники. Необхідно показати, наскільки повно той або інший автор розкриває в своїй роботі питання, що висвітлюється у рефераті.

В основній частині логічно послідовно, від питання до питання відповідно до плану викладається матеріал дослідження. Розкриття кожного питання завершується висновком. Слід пам’ятати, що кожна цифра або факт, що приводиться в рефераті, повинна супроводжуватися посиланням на джерело з вказівкою сторінки. Наприклад: Верт Н. Історія російської держави. - Рівне, 2000.-С. 128.

При оформленні посилання можна використовувати і порядковий номер, наданий даному джерелу в списку літератури [4, с. 80].

При висвітленні основного матеріалу необхідно дотримувати історичної послідовність, виділяти кожне питання плану в тексті роботи.

В висновках до реферату необхідно зробити підсумок всього викладеного матеріалу і навести сучасні оцінки проблеми, що досліджується, а також власні оцінки та висновки. Якщо студент не в змозі дати власної оцінки, він повинен визначитись, до чиєї думки приєднуєтеся в своїх висновках.

Список використаних джерел повинен бути складений в алфавітному порядку і включати не менше 5-6 найменувань.

Об’єм реферату не повинен перевищувати 15 сторінок друкованого тексту. (Times New Roman 14, інтервал 1,5) Сторінки повинні бути пронумеровані.

Найкращі реферати розглядаються та оговорюються на практичних заняттях.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]