Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекции на спецкурс.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
577.02 Кб
Скачать

Заходи поліпшення екологічного стану

Щодо заходів, спрямованих на поліпшення екологічного стану Донецького регіону, здійснюється державний контроль у галузі охорони навколишнього природного середовища.

Держуправлінням і держінспекціям екологічної безпеки проводяться перевірки підприємств та об’єктів. За грубі порушення природоохоронного законодавства підприємствам, що забруднюють середовище, подаються позови; проводиться операція “Чисте повітря”, за результатами якої накладаються штрафи; виносяться постанови на припинення експлуатації технологічного обладнання.

За останні роки міжнародне співробітництво для Держуправління екологічної безпеки в Донецькій області було пріоритетним напрямком діяльності. Значне місце в міжнародних проектах приділялося питанням підвищення громадської екологічної свідомості, які фінансувалися британським фондом “Know - How”. Зміст роботи включав проведення навчальних семінарів, участь у підготовці екологічної Програми дій Донецької області. Передбачалося створення на території Донецької області природного парку, який буде моделлю для подібних територій України.

У 1999 році визначена Концепція програми охорони навколишнього природного середовища та забезпечення екологічної безпеки в Донецькій області до 2010 року, розроблена Держуправлінням екологічної безпеки Мінекобезпеки України в Донецькій області.

Метою програми є розробка й упровадження заходів, спрямованих на стабілізацію і поступове поліпшення стану навколишнього природного середовища, раціональне використання і відтворення природних ресурсів шляхом використання науково - обгрунтованих природоохоронних і ресурсозберігаючих рішень, мобілізацію матеріальних і фінансових ресурсів, координацію дій органів влади і господарських суб’єктів, використання міжнародного досвіду в період структурної перебудови економіки Донецької області в 2000-2010 роках.

Завдання програми полягають в:

- аналізі стану довкілля та перспективах змін техногенного навантаження під час структурної перебудови економіки області;

- виділенні пріоритетних напрямків з охорони навколишнього середовища, розвиток яких дозволить суттєво поліпшити екологічний стан, що склався в області;

  • формуванні і виконанні конкретних заходів, спрямованих на усунення та

пом’якшення дії чинників, шкідливих для навколишнього природного середовища та здоров я населення.

Концепція висвітлює стан навколишнього природного середовища області та показники здоров’я населення; основні фактори та джерела негативного впливу на природне середовище області; приоритетні природоохоронні проблеми області та стратегію їх вирішення; першочергові заходи з охорони навколишнього природного середовища та забезпечення екологічної безпеки; залучення громадськості до природоохоронних дій, екологічне інформування та освіту.

Науково-дослідні розробки, природоохоронні та ресурсозберігаючі заходи

Донецька область має один з самих потужних наукових потенціалів в Україні. Тут працює 6 інститутів Національної Академії Наук України, 17 вищих навчальних закладів, понад 100 галузевих науково-дослідних, проектно-конструкторських та технологічних закладів. Всього у сфері “Наука та наукове забезпечення” зайнято понад 26тисяч чоловік, що складає 1,4% від загальної кількості трудящих області. З метою створення умов щодо виходу з кризи та досягнення на цій основі стабілізації роботи галузей матеріального виробництва, покращення екологічного стану у Донбасі основна увага наукових закладів у області зосереджена на вирішенні таких регіональних проблем:

- проведення структурної перебудови вугільно-енергетичного, хіміко-металургійного, машинобудівельного та будівничого комплексів регіону;

- розробка та упровадження прогресивних ресурсу - і енергозберігаючих технологій та обладнання у промисловості, на транспорті та у побуті;

- розробка та упровадження ефективних безвідходних технологій, технічних рішень та обладнання для очищення промислових викидів та стоків;

- підвищення стійкості та надійності роботи комунальних підприємств області внаслідок розробки та удосконалення прогресивних технологій у каналізуванні, тепло- та водопостачанні;

Найбільш важливі та вагомі науково-дослідні розробки, природоохоронні та ресурсозберігаючі заходи впроваджувалися на підприємствах ВАТ “Металургійний комбінат “Азовсталь”, ВАТ “Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча”,ВАТ “Маркохім” (м.Маріуполь); ВАТ “Єнакієвський металургійний завод”(м.Єнакієво); шахта “Красноармійська-Західна № 1”(м.Красноармійськ); АТ “норд” (м.Донецьк) та ін. ( Земля тривоги нашої - Донецьк).

Оскільки профілактичні заходи практично завжди є більш ефективними та коштують дешевше, ніж заходи виправлення, останній захід потрібно розглянути більш ретельно.

Ефективна регіональна екологічна політика вимагає спільних зусиль від усіх структур, які відповідають за охорону довкілля. Екологічна інформація потрібна органам влади і виробництву, недержавним організаціям і громадськості, тому що зацікавленість та активне залучення до охорони навколишнього середовища дуже важливе для прогресу.