Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Т-6 Прав-во ТрП.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
228.35 Кб
Скачать

Види пенсій відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення" від 05.11.91 року

Цей Закон відповідно до Конституції гарантує всім непрацездатним громадянам України право на мате­ріальне забезпечення за рахунок суспільних фондів спо­живання шляхом надання трудових і соціальних пенсій.

Іноземні громадяни та особи без громадянства, які проживають в Україні, мають право на пенсію нарів­ні з громадянами України на умовах, передбачених законодавством або міждержавними угодами.

Виплата пенсій здійснюється з Пенсійного фонду України, який формується із вкладів працюючих гро­мадян, установ і підприємств. Наявність цього фонду є гарантією для матеріального забезпечення всіх непра­цюючих громадян України за рахунок суспільства.

Згідно із законодавством розрізняють два види пенсій:

1) трудові пенсії;

2) соціальні пенсії.

Право на трудову пенсію мають особи, які працю­вали на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форм власності, особи, які займалися підпри­ємницькою діяльністю, члени творчих спілок, інші осо­би, які сплачували внески до Пенсійного фонду України.

Право на соціальну пенсію мають усі непрацюючі громадяни України.

Особам, які мають одночасно право на різні дер­жавні пенсії, призначається одна за їх вибором, за винятком пенсій інвалідам внаслідок поранення, кон­тузії або каліцтва, що їх вони дістали під час захисту Батьківщини чи при виконанні інших обов'язків війсь­кової служби.

Розрізняють такі види трудових пенсій:

а) за віком (право на цю пенсію мають чоловіки після досягнення ними віку 60 років і стажу роботи 25 років; жінки віком 55 років і стажу роботи 20 років);

б) з інвалідності (призначаються у разі настання інвалідності, що спричинила повну або часткову втрату здоров'я, внаслідок трудового каліцтва, професійного захворювання);

в) у разі втрати годувальника (право на цю пенсію мають особи в разі втрати годувальника, які були на його утриманні);

г) за вислугу років (призначаються окремим кате­горіям громадян, зайнятим на роботах, виконання яких призводить до втрати професійної працездатності або придатності до настання віку, що дає право на пенсію за віком (наприклад, працівники авіації, освіти);

д) наукова пенсія (призначається науковим пра­цівникам).

Соціальні пенсії призначаються і виплачуються непрацюючим громадянам, крім інвалідів з дитинства, при відсутності права на трудову пенсію.

Соціальні пенсії призначаються і виплачуються таким особам:

а) інвалідам І, II, III груп, а також інвалідам з дитинства;

б) особам, які досягли віку: чоловіки - 60 років жінки - 55 років;

в) дітям - у разі втрати годувальника;

г) дітям-інвалідам віком до 16 років.

Усі пенсії призначаються і виплачуються район­ними (міськими) відділами соціального забезпечення.

12

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]