Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
201767_0CF6C_shpargalka_kanonicheskoe_pravo_ukr....doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
14.11.2018
Размер:
797.7 Кб
Скачать

12.Цивільні та шлюбно-сімейні відносини в іудаїзмі

Сімейство в  іудеїв- основа племені .поетична книга  євреїв «пень песней»-гімн подружнього  кохання, філософські притчі зображують живу картину сімейної добропорядності.

Шлюб-безсумнівна  обов’язковість кожного іудея, починаючи  з 13 років.позашлюбний стан дозволяється тільки тим, хто спеціально вивчає закон.Неодружені-виключаються з племені.За біблійною традицією іудей має обирати собі наречену зі свого роду(коліна).Мойсеєві закони вказували на моногамію як на ідеал шлюбу, але оскільки головною метою ставилося народження дітей, то за перших часів іудейської історії укорінилася полігамія, царі вважали престижним утримувати багато дружин. тому згодом закон Мойсея дозволив конкубінат для всіх іудеїв крім первосвященика.Радилося не зловживати цим правом.

Шлюб оформлювався за волею батьків. інститут цивільного шлюбу не існував. Заохочуючи шлюбне життя, єврейське право висувало певні умови вступу до шлюбу

-заборонено  шлюб між родичами

-не дозволялось  одружуватися з безплідними чоловіком  або жінкою

-не дозволялась  велика різниця у віці.

Шлюб укладавля  у формі договору . основою якого  були заручини чи передача символу. Символом служила обручка. Кетуба - майнове забовязання з боку нареченого, в якому зберігався старовинний звичай купівлі дружини в минулому.

Заручини-особливий  різновид шлюбного контракту. Левірат-особливий  вид шлюбу(обов’язок чоловіка одружитися на вдові бездітно померлого брата)Левірат  не був юридично-примусовим.Відмова  мала назву-галіци.

Іудейське законодавство  визначає точно відокремлене майно дружини.Це майно складається з кетуби(власність дружини, що дається їй чоловіком при укладанні шлюбу і є необхідною умовою) та недунії(придане дружене, яке вона отримала від батьків)

Барзель(усе  майно , що зазначене в шлюбному договорі) і мелог(усе. Що отримано дружиною після шлюбу)-майно чоловіка.

Строга батьківська  владана батьків був покладений обов’язок навчати дітей закону. Знаходити їм заняття, піклуватися про вступ в шлюб і давати їм утримання..

Право старшого сина на представництво сімейства. Спадкування сімейного майна.

Твердий і незмінний  порядок спадкування.підстава для  спадкування за іудейським правом-кровні зв’язки по батьку.

13.Кримінальне право в іудаїзмі

Іудейське кримінальне  право є яскравим підтвердженням поєднання релігійних і правових норм як у законах Мойсей . так  і у талмудичному праві. це поєднання  спостерігається при регулюванні  кровної помсти, що проголошується божественним установленням. питання  про право на помсту розглядалися судом , помста обмежується у часі і просторі. Убивство з необережності тягне за собою помсту смертю, а ле вбивці дозволяєься укритися від месника за кров у притулку, в певному місці.(6 місць)

Відповідальність  за заподіяння тілесних ушкоджень- за принципом таліону.каралося хибне свідчення в суді.(таке покарання яке передбачалося звинуваченому)

Строго переслідуються злочини проти релігії , держави . моралі.

В іудейському праві розрізняються такі форми вини як умисел, необережність, бизька до умислу, проста необережність.

ДЕТАЛЬНО РЕГЛАМЕНТУЮТЬСЯ  ІНСТИТУТИ НЕОБХІДНОЇ ОБОРОНИ І  КРАЙНЬОЇ НЕОБХІДНОСТІ. Карається тільки закінчена дія, я мала відчутний  результат(але не готування і посягання), підбурювачі і пособники не несли відповідальності.

Особливо карався  рецидив.Єдиним доказом, що допускався у суді з кримінальних справ вважалися  показання свідків.

З позбавленням іудейських суді кримінальної юрисдикції практична необхідність у розвитку кримінального права відпала, тому що воно і так набуло закінченого характеру.