Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод.указ 2004г. полная версия.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
13.11.2018
Размер:
329.22 Кб
Скачать

Т.7. Основи теорії поведінки споживача.

При вивчені цієї теми слід розглянути таки питання:

1. Основні поняття блага, корисність блага. Загальна і гранична корисність благ і крива попиту.

2. Концепція кривих байдужості і поведінка споживача.

При розгляданні першого питання слід звернути увагу на те, що всяке багатство складається із речей, що бажаємо мати, які позначають терміном „блага”. Всілякі блага звичайно поділяють на: - матеріальні і особисті, або нематеріальні: - що передаються і не передаються: - що є дарами природи, або створені працею людини.

Спроможність благ задовольняти потреби людей утворює їх корисність. Закон насичення потреби, що розглядається з боку корисності, отримує назву закону спадної корисності.

Додаткова корисність, яку людина одержує зі збільшенням кількості свого запасу будь-якого товару, зменшується з кожним новим приростом існуючого запасу. Ту останню додаткову частину загальної кількості товару, яку людину просто переконали купити, можна назвати граничною покупкою, оскільки вона була вже на грані сумнівів, чи варто робити видатки, що необхідні для її придбання. Корисність її граничної покупки одержала назву граничної корисності. Що до загальної корисності блага для людини, то про неї говорять як про сукупність усіх тих окремих одиниць блага, якою вона розпоряджується. Відповідно до наведеного вище закону спадної корисності, загальна корисність блага буде збільшуватися зі зростанням його кількості, але не в такому ж темпі.

Далі слід уявити себе, що для вивчення поведінки споживача користуються такими інструментами аналізу, що одержали назву „кривих байдужості”

За допомогою цього інструмента замість неможливого кількісного виміру корисності кожного блага, можна застосувати порівняння корисності наборів тих чи інших благ, тобто вимір у вигляді градацій (ранжирування корисностей) і це ранжирування буде відбивати перевагу споживача. Криві байдужості належать до індивідувального споживача, і смак кожного споживача може бути висловлений у безлічі кривих байдужості. Слід розібратися для чого потрібні криві байдужості, що таке бюджетна лінія, норма заміни, „рента споживача”, крива рівня життя – крива Хікса, яка дозволяє нам довідатися про поведінку споживача. Якщо ціна хоч би одного продукту, який регулярно купує споживач, падає, то його реальний дохід, чи його купівельна спроможність збільшується. Зростання реального доходу виявиться в збільшені кувель найрізноманітніших товарів, в тому числі і того на який знизилась ціна. Це і є ефект доходу. Зниження ціни одного товару означає, що споживач буде прагнути дешевим товаром замінити інші продукти, що стали відносно дорожчі. Виникає ефект заміщення. Ефект доходу і заміщення доповнюють один одного, обумовлюючи бажання і можливість споживача купити більшу кількість певного товару за низькою ціною.

Контрольні питання по т.7.

  1. Про що розповідають криві байдужості?

  2. Чим характеризується поведінка споживача?

  3. Яку інформацію несе в собі бюджетна лінія?

  4. Яку інформацію несе в собі конфігурація кривої рівня життя?

  5. Чи зміниться ваш реальний дохід, якщо зміниться ціна на хліб, газ, гоночні яхти, діаманти, авіаційне паливо?

  6. Що таке ефект заміщення і ефект доходу?

  7. Як зміниться бюджетна лінія при зміні доходу і незмінних цінах?

  8. Що показує крива Хікса?

Література

  1. Основи економічної теорії. Навч. посібник за ред. А.К. Покритана. Одеса, 1999, Т.6.

  2. Основи економічної теорії. Політ економічний аспект. Г.Н.Клімко, В.П. Несторенко. Київ 1997 с. 230-239.

  3. Загальна економіка. Підручник за ред. І.Ф. Радіонової. Київ „Заповіт”, 1995 розд. 3,1