Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод.указ 2004г. полная версия.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
13.11.2018
Размер:
329.22 Кб
Скачать

Контрольні питання по т.1

  1. Що вивчає економічна наука?

  2. Що таке матеріальні потреби та економічні ресурси і яке співвідношення між ними?

  3. Розкрийте предмет Економікс.

  4. Основні школи в економічній науці.

  5. Яке значення економічної науки в житті суспільства, окремої людини.

  6. Які методи пізнання економічних процесів?

Література

  1. Основи економічної теорії. Підручник за ред. Ю. В. Ніколенка Київ „Либідь” 1998 розд. I гл. I

  2. С. Могерний. Економічна теорія. Посібник. Київ „Видавничий центр „Академія”, 1999, розд. I

  3. Основи економічної теорії. Навчальний посібник. За ред. Покритана А. К. Одеса, 1999, т. 1, розд. 1

4. Основи економічної теорії. За ред. А.А.Чухна. Київ. „Вища школа” 2001, розділ 1

Т. 2 Зміст економічної діяльності суспільства та її результати.

Після вивчення теми студенти повинні знати:

  1. що таке потреби та споживче благо як засіб їхнього задоволення;

  2. як класифікують потреби та споживчі блага;

  3. що спонукає споживача у його виборі певних товарів і послуг.

Слід звернути увагу, що потреба – це прояв необхідності певних речей, бажання володіти ними, відчуття нестачі, якщо це бажання лишається незадоволеним.

Потреби надзвичайно різноманітні:

- За характером виникнення потреби поділяють на базові, та такі що породжені розвитком цивілізації;

- За нагальністю задоволення потреби поділяють на першочергові і такі, що задовольняються предметами розкоші;

- За засобами, що забезпечують задоволення потреб, останні поділяються на матеріальні та нематеріальні;

- За способом задоволення потреби поділяють на індивідуальні та колективні, та інші.

Далі слід засвоїти так звану „піраміду потреб за Маслоу”, яка створена за критерієм значущості та ієрархії потреб

Далі слід розглянути структуру споживчих благ, та чим керується людина, задовольняючи свої потреби, закон, або правило зменшення граничного споживчого блага. Знаючи зв’язок між суб’єктивною оцінкою певного споживчого блага, можна передбачити момент насичення риску, прогнозувати, коли кожен переключиться на інші товари.

Контрольні питання до т.2

  1. Дайте визначення потреби та споживчого блага. Що їх поєднує та відрізняє?

  2. Чому потреби людей безмежні?

  3. Чим керується людина, задовольняючи свої потреби?

  4. Проаналізуйте ситуацію. До вітрини магазину підходять два покупці, котрі мають однакові заробітні плати й однакові суми грошей у гаманцях. Дивлячись на ціну розкладеного на вітрині товару, перший із них каже: „Занадто дорого”. Другий зауважує: „Цілком доступна ціна”. Чим, на ваш погляд, можуть бути зумовлені такі різні оцінки?

Література

  1. Загальна економіка. Підручник за ред. І. Радіонової, Київ. „Заповіт”. 1995, с. 21-49.

  2. Основи економічної теорії. Навчальний посібник. За ред. Покритана А. К. Одеса, 1999, т. 3, с. 33-49

Т.3 Економічні системи суспільства.

При вивченні даної теми слід розглянути питання:

- Форми суспільного виробництва. Натуральне, товарне виробництво

- Товарне виробництво, товар і його властивості

- Гроші в системі товарних відносин

- Власність та її роль в економічному житті суспільства

- Історичні типи, види та форми власності

- Розв’язок відносин власності

При розгляданні питання форми суспільного виробництва натуральне, товарне виробництво слід звернути увагу на те, що господарство, в якому панують прямі економічні зв’язки, що відбивають рух натурального продукту та форми організації виробництва, які їм відповідають, називають натуральним, яке панувало у докапіталістичних формаціях. При ньому продукти праці призначались для задоволення власних потреб.

На її зміну поступово приходить товарна форма виробництва. Матеріальною основою виникнення товарного виробництва, а отже першою важливою його причиною був суспільний поділ праці.

Другою важливою причиною виникнення товарного виробництва є соціально-економічна відокремленість виробників на основі приватної власності на засоби виробництва.

При розгляданні питання: товар та його властивості слід розібратися що таке товар, та його властивості:

  • споживна вартість;

  • мінова вартість;

  • вартість.

Спільним для обмінювальних товарів є їх вартість, яка становить собою втілену в товарах працю.

Слід розглянути подвійний характер праці, втіленої в товарі, це – конкретна та абстрактна праця. Для товарного виробництва характерна суперечність між приватною і суспільною працею, яку розв’язують в актах обміну, тобто на ринку. Ця суперечність є джерелом майнового розташування товаровиробників, є основним джерелом розвитку товарного виробництва, оскільки вона забезпечує своєрідний і дуже хворобливий вибір кращих товаровиробників, концентруючи в їх руках виробничі ресурси. Другі товаровиробники зазнають збитки, оскільки не відшкодували свої затрати. Якщо збитки великі, вони можуть стати банкрутом.

При розгляді наступної теми: Походження, сутність і функції грошей. Закон вартості слід по-перше, з’ясувати розвиток форм вартості і походження грошей. Історично першою була проста, випадкова або одинична форма вартості, коли обмін був ще в зародковому стані, здійснювався в поодиноких актах обміну, які відбувались стихійно і в найпростіших формах. Перший великий поділ праці – відокремлення скотарства від хліборобства – був причиною того, що обмін з випадкового явища перетворився в регулярний процес. Через те до цього історичного періоду належить виникнення нової форми вартості – повної, або розгорнутої, коли один товар ніби розгортав свою вартість у цілому ряді товарів-еквівалентів. Складності товарообміну, вступаючи в суперечність з ефективністю його здійснення , зумовили перехід до іншої форми вартості – загальної. Один товар становився загальним еквівалентом усіх інших товарів. З впливом часу один загальний еквівалент витіснявся іншим і на зміну загальної форми вартості прийшла грошова форма вартості.

Гроші виконують різні функції:

  • міра вартості;

  • засіб обігу;

  • засіб платежу;

  • засіб утворення скарбів;

  • світові гроші.

З переростанням товарно-грошового господарства у товарно-кредитне ситуація істотно змінилась.

Особливість кредитних грошей полягає в тому, що в цьому разі реалізація товару не супроводжується зустрічним рухом еквівалента в речовій формі: замість них функціонують платіжні зобов’язання, що є не чим іншим, як грошовим еквівалентом.

Далі слід звернути увагу на закон грошового обігу, згідно з яким існує зв’язок між кількістю необхідних для обігу грошей, сумі цін, товарів, що підлягають реалізації, та швидкість обігу грошей ; слід, також, розібратися що таке інфляція, її причини на наслідки.

При вивченні теми: Власність – основа соціально-економічної форми виробництва, слід розібратися у сутності власності як економічної категорії, та правовий. Саме економічні відносини власності зумовлюють їхню юридичну форму. Історії відомі два основних типи власності – приватна і суспільна. Донедавна в економічній літературі приватна і суспільна власність розглядалися як антиподи, тобто такі, що заперечують одна одну і не можуть разом співіснувати. Подібне протиставлення двох типів власності не можна визнати правомірним.

Досвід країн з розвинутою ринковою економікою переконливо доводить, що в цивілізованому суспільстві поруч існують різні типи і форми власності, доповнюючи одна одну і урізноманітнюючи та збагачуючи економічне життя. В кожному суспільстві є галузі, які можуть успішно розвиватись переважно на основі приватної власності. В одночас технологічний процес окремих галузей вимагає їх усуспільнення в рамках держави або окремого колективу.

За умов демократизації економіки і формування ринку в Україні відбуваються істотні зміни у відносинах власності, здійснюється перехід від монополії держави до різноманітних форм власності, передусім йдеться про широке роздержавлення власності і приватизацію підприємств. Слід уявити себе у способах приватизації різних груп об’єктів.