Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод.указ 2004г. полная версия.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
13.11.2018
Размер:
329.22 Кб
Скачать

Література

1. Основи економічної теорії за редакцією Чухна А.А. Київ. „Вища школа” 2001 р. сторінки 340-349.

2. Основи економічної теорії за редакцією Покрина А.К. Одеса. 1999р сторінки 122-140.

3. Підприємство на ринку факторів виробництва Ковальчук В.М. Зачальна теорія економіки. Тернопіль 1998р. гл.12-14.

4. Основи економічної теорії. За редакцією Ю.В. Ніколенко. Київ "Либідь" 1998р. ч.2 гл. 3-5.

5. Економічна теорія. С.В. Мочерний. Київ видавничий центр "Академія" 1998р. роз. 3.

Тема 12 Економічна система – об’єкт макроекономіки.

При вивчені цієї теми слід розглянути такі питання:

  1. Основні макроекономічні показники в системі національних рахунків.

  2. Валовий внутрішній продукт, валовий національний продукт і методи їх підрахунку.

При розгляданні першого питання слід звернути увагу на те, що мікроекономіка – це рівень окремого підприємства, чи максимум в галузі, а макроекономіка – сфера економічних досліджень, у якій вивчається економіка в цілому, загальний механізм її функціонування, а також чиники, що визначають динамічні зміни в економіці, способи впливу на народногосподарські процеси з боку держави. Результати суспільного виробництва оцінюються в економічній теорії неоднозначно. Існують дві концепції виміру суспільного продукту:

  • звужувальна;

  • розширювальна.

Звужувальна концепція ґрунтується на марксиській теорії, згідно якої існує продуктивна і непродуктивна праця. Слід засвоїти собі що відносять до кожної сфери.

За сучасною розширювальною концепцією до ефекту суспільного виробництва зараховується не лише матеріальні а й нематеріальні блага і послуги. Продуктивною вважається будь-яка праця, що створює те чи інше благо і приносить дохід. Продуктивною є праця в обох сферах.

Обидві концепції створили свої системи макроекономічних показників:

  • звужувальну – систему народногосподарського балансу – СНБ;

  • розширювальну – систему національного рахівництва – СНР.

При розгляді СНР слід звернути увагу на те, що це не лише система національних рахунків, але й один із найважливіших інструментів державного регулювання економіки. СНР ґрунтується на бухгалтерському принципі подвійного запису і існує у вигляді сукупності балансів, що відбувають у формі агрегатів рух товарів, ресурсів, доходів і витрат між суб’єктами національної економіки. СНР виконує в національній економіці ту же функцію, що і система бухгалтерського обліку на окремій фірмі. Різні її показники дозволяють вимірювати обсяг виробництва у вартісній формі у конкретний момент часу, розкрити чинники, які безпосередньо визначають функціонування економіки, робити прогноз економічного розвитку, розробляти відповідну економічну політику тощо.

При розгляді другого питання лекції слід уявити собі що основними параметрами оцінки результатів національного виробництва є валовий внутрішній продукт – ВВП, і валовий національний продукт – ВНП. Основою визначення ВВП і ВНП є валютний продукт фірм-суми цін продукту усіх фірм сфери матеріального і нематеріального виробництва національної економіки. Отже, вартість продукту фірм включає перенесену вартість (М) і додану вартість (А+V+m).

Проте до валового продукту фірм зараховується лише додані вартісті, тоді як перенесена вартість не враховується взагалі. Це робиться з метою виключення так званого повторного рахунку при обчислені сукупного продукту. Слід розібратися що визначає А, V, m.

Сума річної доданої вартості усіх фірм на території данної країни утворює ВВП.

Він використовується на споживання та інвестиції. Далі слід уявити собі що таке ВНП. Це по суті ринкова вартість життєвих благ, які створені ресурсами даної нації – як на території своєї країни, так і за рубежем. Для більшості економік країни різниця ніж ВВП і ВНП незначна. У статистичному облікові одних країн застосовують показник ВВП, у тому числі і в Україні, а у інших – ВНП. Основним показником в обліку ООН та інших міжнародних організацій є ВВП.

Метод обчислення національного продукту через доходи дає змогу виявити такі макроекономічні параметри як чистий національний продукт – ЧНП і національний дохід – НД. Дохід нації ВВП/ВНП, зменшений на суму вартості спожитого за рік капіталу (річної амортизації - А), утворює – ЧНП. Отже ЧНП – це річна сума заробітної плати, проценту, прибутків із дивідендами, ренти і непрямих податків. Якщо позбавитися у складі ЧНП від непрямих податків (акцизу, миту) одержимо НД.

Далі слід засвоїти що таке особистий дохід, та з чого він складається.

І останнє – національне багатство – це сукупність матеріальних благ і духовних цінностей, нагромадженних нацією за усю її історію. Масштаби, структура і якісний рівень національного багатства визначають економічну могутність нації, потенціал її наступного соціального – економічного розвитку.

Контрольні питання по т.12.

  1. Що визначає макроекономіка?

  2. На яких принципах базується система національних рахунків?

  3. Назвіть основні показники макроекономіки?

  4. Чому при розрахунку ВВП враховується тільки вартість кінцевих продуктів?

  5. Що визначають поняття проміжного продукту і доданої вартості?

  6. У чому різниця двох методів розрахунку ВВП?

  7. Що визначають поняття номінального та реального ВВП?

  8. Що являє собою ЧНП?

  9. Що таке національний дохід та яка його структура?

Література.

  1. Основи економічної теорії. Навчальний посібник. За ред. Покритана Н.К. та ін. Одеса 1999 гл. 13

  2. Основи економічної теорії. Підручник За ред. Чухна А.А. Київ „вища школа” 2001 гл.3 розд. 15

  3. Загальна економіка. За ред. І.Ф. Радіонової. Київ „заповіт” 1995, розд.4 4,1; 4,2; 4,3.