Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод.указ 2004г. полная версия.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
13.11.2018
Размер:
329.22 Кб
Скачать

Контрольні питання по темі 13

Що таке сукупний попит і від яких чинників він залежіть ?

Назвіть детермінанти сукупної пропозиції

Чи може загальна економічна рівновага буди статичною ?

Література

Основи економічної теоріі Підручник за ред. А. А. Цухна . Київ “Вища школа” 2001 ч III, розд 16

Основи економічної теорії , Навчльний посібник за ред . Покритана А. К. Та інш. Одеса ; 1999 . розд IV т . 14.

Загальна економіка . Підручник за ред. І . І . Радионової Київ “Заповіт” 1995 розд 4.2.

Т14, Макроекономічна нестабільність. Т15 Макроекономічне регулювання .

При вивченні цієї теми слід розглянути такі питання :

1. Економічні коливання як форма розвитку народного господарства.

Економічний цикл та його фази

Необхідність регулювання економіки з боку держави

При розгляданні першого питання слід звернути увагу що економічне зростання не є безперервним та равноміним. Ринкова економіка періодично зазнає економічних криз. Інакше кажучи , для економічного розвитку характерне періодичне виникнення , загострення та розв`язання соціально - економічних суперечностей.

Представники різних напрямів та шкіл економічної теорії по-різному пояснювали сутність , причини економічних криз та пропонували різні методи їх розв’язання . Так , прихильники теорії диспропорцій в економіці (Ж.Б.Сей, М. Туган-Барановеський, Р. Гильфердінг ) та недоспоживання ( С. Сисмонді , К. Робертус, К. Каутський ) вбачали головну причину кризу у диспропорціях між обсягом виробництва та рівнем споживання . Й. Шумнетер висунув ідею пере накопичення , пов`язавши це явище з технічним прогресом.

Згідно з Дж.М. Кейнса подано нову макроекономічну концепцію , що пояснює механізм ринкового господарювання в цілому , причини його відхилень від рівноваги , також напрями державного втручання в ринкову систему.

На початку 70-х років XХ ст. кейнсіанський теорії було протиставлено монетарну теорію циклу М. Фріднмена . Згідно з нею головну роль у динаміці національного доходу та циклу відіграє нестабільність грошових пропозицій , вина за що покладається на державу.

Головним стабілізатором економіки монетаристи вважають обсяг грошових пропозицій.

Своє розуміння циклічності капіталістичного відтворення дала марксистська теорія . Вона виходила з об`єктивності економічних криз для капіталістичної (ринкової) системи господарювання . К. Маркс пояснював економічні кризи головною суперечністю капіталістичного виробництва - між суспільним характером виробництва та приватнокапіталістичного формового привласнення . Формою вияву цієї суперечності на практиці є суперечність між планомірного організацією виробництва на окремому підприємстві та недостатнім її рівнем у масштабі суспільства . К. Маркс називав оновлення основного капіталу матеріальною основою періодичного повторення циклічних криз надвиробництва.

При розгляданні другого питання : Економічний цикл та його фази слід звернути увагу, що у теорії виділяють два різновиди економічних циклів:

малі цикли зміни господарської кон’юнктури

великі цикли М.Д. Кондратьева

Знати закономірності цих циклів важливо , бо вони багато в чому визначають економічне становище країн з ринковим господарством у кожний даний момент їх розвитку . Крім того не пізнавши економічних циклів, не можно розробити заходи пом`якшення їх найхворобливійших проявів криз .

Економічний цикл - це форма , в якій відбувається рух економіки. Макроекономічна рівновага є динамічною , мінливою . Її мінливість проявляється не лише у постійному нарощуванні обсягів виробництва , а й у чергуванні скорочень (спадів) та розширень (підйомів) економіки.

У такому економічному циклі виділяють 4 фази :

- Економічне піднесення

- Криза перевиробництва (спад)

- депресія (застій)

- пожвавлення.

Слід засвоїти що відбувається з економікою на кожної фазі економічного циклу і те що суть кризи перевиробництва полягає в перевищенні пропозиції не над потребами , а над платоспроможним попитом , якій у певний момент починає несподівано відставати і скорочуватися внаслідок подорожчання кредиту.

Якщо малі цикли зміни господарської кон’юнктури відбувалися через 10-11 років , то великі цикли М.Д. Кондратьева відбуваються через 50-55 років. Матеріальною основою довгих циклів є оновлення пасивної частини основних фондів (споруд , будівель , транспортних засобів), а також зміни базисних поколінь і технологій провідних галузей економіки.

При розгляданні третього питання лекціях - Необхідність регулювання економіки с боку держави слід засвоїти , що у кінці ХІХ - на початку ХХ в. змінилося уявлення про роль держави в економічній системі суспільства . Кейнсіанська теорія стверджує , що треба менше покладатися на стихійну конкурентну поведінку підприємців , а більше - на втручання держави з метою створення сприятливих умов для розвитку економіки . Ринкова економіка створює загрозу своєму існуванню , поглиблюючи соціальну нерівність у суспільстві . Роль держави в економіці залежить від розміру державної власності та її складу . Якщо держава володіє і керує підприємствами ключових галузей , вона може суттєво впливати на розвиток економіки. Е інструментарій короткострокового та довгострокового державного регулювання економіки . Короткострокове регулювання - це вплив держави на виробництво з метою одержання наслідків протягом року .

Основними засобами короткострокового регулювання є - податкова політика (зміна ставки податків з метою стимулювання або обмеження тих чи інших економічних процесів .

Кредитна політика - подорожчання кредиту використовується для обмеження інвестиційної активності , здешевлення для стимулювання розширення та оновлення виробництва та інші.

Регулювання цін та доходів - механізм прямого регулювання включає : встановлення максимальних граничних цін і заробітної плати та ін.

Одним з найбільш ефективних інструментів в впливу на ступний попит - є державні замовлення . У США , наприклад , держава як покупець забезпечує реалізацію до 20% ВНП.

Планування - полягає у складанні державними органами планів економічного і соціального розвитку на кілька років (звичайно на 3-5 років). Найбільший розвиток планування набуло у Франції та Японії , де протягом всього періоду після другої світової війни приймались п`ятирічні плани .

Для вирішення великої технологічної , економічної або соціальної проблеми використовується програмування .

Для одержання аргументованного уявлення про тенденції розвитку всієї економіки або окремих Ії частин використовується - прогнозування . Розробляються середньострокові (5 років ) і довгострокові (10-15 і навіть 50 років ) прогнози.