Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод.указ 2004г. полная версия.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
13.11.2018
Размер:
329.22 Кб
Скачать

Література

1. Основи економічної теорії . навчальний посібник за ред. А. Покритана , Одеса , ОДЄУ , 1999 т.18-23 .

2. Основи економічної теорії за ред. Николенка ч.І гл. 7,8.

3. В. Ковальчук. загальна теорія економіки . Тернопіль , 1998 , гл. 28 .

4. Основи економічної теорії . підручник за ред. А. А. Чухна , Київ "Вища школа" 2001 , ч. 3. розд. 16 ,17,18.

Т17 Формування і закономірності розвитку міжнародної економіки.

При вивченні зазначеної теми доцільно розглянути наступні питання:

1 Поняття світового господарства і етапи його розвитку.

  1. Міжнародний події праці та його основні форми.

Інтернаціоналізація господарського життя в сучасних умовах.

  1. Транснаціональні компанії (ТНК) - головний господарюючий суб'єкт сучасної міжнародної економіки.

При розглядані першого питання слід звернути увагу на те, що міжнародна економіка поєднує два поняття: по-перше, поняття світового господарства, та по-друге, поняття міжнародних економічних відносин. Через це сутність функціонування міжнародної економіки вимагає розкриття і аналізу зазначених понять.

Слід зрозуміти, що світове господарство розвивається на основі сучасного різноманітного, суперечливого і водночас взаємозалежного світу, цілісність якого зростає. Матеріальним фундаментом його розвитку є інтернаціоналізація виробництва та господарського життя в цілому. Саме інтернаціоналізація виробництва через міжнародний поділ праці й міжнародні економічні відносини є об'єктивною основою становлення світової господарської цілісності. Сьогодні особливе місце у зростанні цілісності всесвітнього господарства належить розвитку загальнолюдських інтересів і розв'язанню глобальних проблем.

В сучасних умовах світове господарство все більше набуває ознак цілісності. Слід зрозуміти дією яких факторів об'єктивно зумовлений цей процес.

Слід звернути увагу на те, що сучасне світове господарство характеризується прискоренням ряд довготривалих тенденцій, насамперед:

- збереження стабільних темпів економічного зростання;

-підвищення ролі зовнішнього чинника в господарському розвитку країни;

- глобалізація фінансових ринків і посилення взаємозалежності національних економік;

- "деіндустріалізація" і зростання питомої ваги сфери послуг;

- розвиток регіональних інтеграційних процесів.

При розгляданні питання: міжнародний поділ праці та його основні форми слід зрозуміти, що міжнародний поділ праці знаходить. конкретний вияв у міжнародній спеціалізації, кооперації, комбінуванні, концентрації виробництва тощо. Ці процеси формують важливий елемент господарського механізму на інтернаціональному рівні.

Інтернаціоналізація виробництва нерозривно пов'язана з переходом міжнародного поділу праці від часткового до одиничного. Загальний поділ праці ґрунтується на спеціалізації сфер суспільного виробництва, частковий - на предметній спеціалізації галузей, а одиничний на по детальній, поопераційний спеціалізацій ній окремих виробничих одиниць.

Найсуттєвіша риса інтернаціоналізації господарського життя полягає в посиленні суспільного характеру праці по лінії як її спеціалізації так і кооперації. Вони розгортаються і в національному і в інтернаціональному масштабі. Процес інтернаціоналізації охопив не лише речовий, а й особистий чинник виробництва. Так, все більш інтернаціонального характеру набуває підготовка кваліфікованих кадрів. Багато провідних вузів перетворилися на міжнародні центри з підготовки практичних і наукових спеціалістів.

При вивченні питання. Транснаціональні компанії (ТНК) - головний господарюючий суб'єкт сучасної міжнародної економіки слід звернути увагу на те, що ТНК - це найбільші компанії, національні за капіталом і контролем, але міжнародні за сферою своєї діяльності. У сучасних умовах відбувається безперервне зростання їх ролі у світовому виробництві, міжнародному поділі праці і міжнародному економічному обміні У межах сучасних ТНК склалися міжнародні виробничі комплекси, єдність яких забезпечується численними виробничими, фінансовими і управлінськими зв'язками. Ще однією особливістю сучасних ТНК є збільшення в їх числі питомої ваги корпорацій Японії і Західної Європи. Однак корпорації США продовжують зберігати лідируючи позиції в деяких галузях, тісно пов'язаних з реалізацією досягнень НТР.

Література

  1. Основи економічної теорії. Підручник за редакцією Ніколенко Ю.В. Київ Либідь", 1998р., ч.2. гл.13,14;

  2. Економічна теорія. Мочерний С. посібник. Київ. Видавничий центр. "Академія" 1999р. сторінки 501-556;

  3. Основи економічної теорії. За редакцією А. А. Чухна. Підручник. Київ "Виша школа" 2001 р. ч. IV розділ 21.

  4. Загальна теорія економіки (теоретична економіка)

Ковальчук В.М.,Тернопіль !998р. гл. 29.

Контрольні питання

У чому виявляється різноманітність, суперечливість і

взаємозв'язок сучасного світу.

Охарактеризуйте категорії "міжнародний поділ праці",

"інтернаціоналізація виробництва" та "інтернаціоналізація господарського життя".

Розкрийте роль і місце міжнародної торгівлі в сучасних світових

господарських зв'язках.

ТНК - головний господарюючій суб'єкт сучасної міжнародної

економіки.

Т18. Суть і форми міжнародних економічних відносин.

При вивченні цієї теми слід розглянути такі питання :

1. Сучасні міжнародні економічні відносини та міжнародна торгівля.

2. Міграція капіталу та робочої сили .

3. Міжнародні валютні відносини .

При розгляданні першого питання : Сучасні міжнародні економічні відносини та міжнародна торгівля слід звернути увагу на те , що в перше теоретично обґрунтував вигоди , які отримують всі учасники світової торгівлі Д. Рікардо в теорії порівняльних витрат . Оскільки ця теорія ґрунтувалася на вузьких міжнародних основах (до уваги бралися лише дві країни і два товари , не змінний рівень техніки , відсутність транспортних витрат , вільна торгівля , тощо ) вона була удосконалена в працях економістів Хекшера - Оліна - Самуєльсона , в яких стверджується що одна країна (або низка країн ) експортує ті товари у виробництві яких найефективніше використовуються відносно - надлишкові фактори виробництва , а імпортує товари з відносно - дефіцитними факторами виробництва . Пізніше було доведено , що в процесі міжнародної торгівлі відбувається поступове вирівнювання цін факторів виробництва ( заробітної плати , відсоток та ін. ) , обидві країни , або низка країн втрачають свої початкові переваги тому створюються умови для зростання кількості експортних галузей , поглиблення міжнародного поділу праці на якісно нові основі .

На шляху формування інтернаціонального виробництва на ґрунті міжнародної спеціалізації та кооперування зроблені лише перші кроки , які виявилися передусім утворені на території України кількох сотень спільних з іноземним капіталом підприємств.

При розгляданні другого питання : міграція капіталу та робочої сили слід звернути увагу на те , що на нижчій стадії розвитку капіталізму ( XVI - XIX ст . переважало вивезення товару , а на вищій - y XX та ХХІ ст. - вивезення капіталу , яке здійснюється у двох формах :

- підприємницький і

- позиковий

вивезення підприємницького капіталу означає інвестиції у промисловість , транспорт , сільськогосподарське , банківські підприємства тощо , через будівництво або купівлю вже існуючих підприємств , через механізм придбання їх акцій . Це призводить до утворення власності за кордоном .

Позиковий капітал вивозять у формі короткострокових або довгострокових позик та кредитів . Це дає можливість отримувати фіксований дохід у вигляді відсотка , але це призводить до утворення за кордоном власності .

При вивезенні підприємницького капіталу інвестиції поділяють на прямі та портфельні . Слід раз обратися з цими економічними категоріями .

Після розпаду колоніальної системи основна частина іноземних інвестиції спрямовується у вискорозвинуті країни світу , що є ознакою посилення процесу інтернаціолізації капіталу , дії закону інтернаціалізації виробництва . Головний суб`єкт міжнародного руху капіталів – ТНК. В середині 90-х років обсяг виробництва на зарубіжних філіалах ТНК перевищив масштаби міжнародної торгівлі . Ці процеси отримали назву “другої економіки” . У процесі вивезення капіталу посилюється інтернаціолізація власності . Так , обсяг іноземного капіталу в США у 90-х роках ХХ-ст. , становив понад 1,5 трлн. дол . до 20% активів банків належить іноземцям , в іноземних компаніях у США працює понад 3 мл. осіб.

Слід звернути увагу , що у процесі вивезення капіталу посилюється суперництво між трьома основними економічними центрами світового господарства – США , Західною Європою та Японією .

При розгляданні міграції робочої сили слід звернути увагу на причини , які породжують міграцію робочої сили , які можна поділити на дві групи : загальні , які визначають тенденції розвитку всіх форм міжнародних економічних відносин – це інтернаціолізація господарського життя , не рівномірність соціально-економічного розвитку окремих країн , політична ї економічна нестабільність в окремих державах , економічна політика ТНК , які концентрують трудодні виробництва в одних країнах і науковоємні в інших . Друга група причин вимагає в себе відмінність між країнами в рівні заробітної плати , нестача робочої сили певних кваліфікацій і спеціальностей , відносний надлишок робочої сили в багатьох державах , особливо в країнах , що розвиваються . Однією з характерних тенденції розвитку міжнародної міграції робочої сили є дедалі більше втягнення в міграційні потоки громадян із країн Східної Європи . Це пояснюється передусім посиленням нестабільності при переході до ринкових відносин .

При розгляданні третього питання : Міжнародні валютні відносини слід звернути увагу на те , що світова валютна система пройшла довгий шлях свого розвитку . Вона виникла в ХІХ ст. як результат промислової революції і розширення міжнародної торгівлі . В основі світової валютної системи тоді було золотомонетний стандарт . Бурхливий розвиток економіки , швидке зростання товарообігу наштовхувалося на обмежену кількості золота яка грошового матеріалу . Світова економічна криза 1929 -1933 рр. нанесла нищівний удар існуючий системі обмеженого золотого стандарту . Він припинив своє існування .

У розвитку світової валютної системи сучасних умовах спостерігаються такі основні тенденції : відбувається поступовий процес перетворення колективних валют у головний резервний засіб . І закономірною є тенденція відмови від фіксованих курсів національних валют і переходу до режиму плаваючих курсів , щонайбільшою мірою відповідає характеру сучасної динамічної світової економіки , яка швидко розвивається і змінюється.

Контрольні питання по т18 .

          1. Розкрийте роль і місце міжнародної торгівлі в сучасних світогосподарських зв`язках .

          2. Що таке інтернаціональна вартість товару та світова ціна ?

          3. Якими особливостями характеризується вивезення капіталу сьогодні ?

          4. Назвіть головні тенденції міжнародної міграції капіталу сьогодні ?

          5. У чому сутність сучасних міжнародних відносинах ?