Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод.указ 2004г. полная версия.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
13.11.2018
Размер:
329.22 Кб
Скачать

Література

Загальна економіка. Підручник за редакцією І. Ф. Родіонової, Київ "заповіт" 1995 р. розділ 1. 4.

Основи економічної теорії. Навчальний посібник за редакцією Покритана А. К. Одеса, ОДЕУ. 1999 т. сторінки 186 -200.

Загальна економіка (теоретична економіка), Тернопіль 1998р. гл. 20. Економіка 16-е издательство. П.Самуельсон, В.Нордхаус Санкт-Петербург, Москва, Київ 2000р. гл. 4.

Т.5 Ринок як форма організації економічної діяльності суспільства.

При вивченні даної теми слід уявити себе, що ринок-синтетична категорія за допомогою якої визначаються різноманітні за змістом і параметрами явища. У широкому розумінні ринок означає певний спосіб організації економічного життя, характерними ознаками якого є:

  • самостійність учасників економічного процесу;

  • комерційний характер їхньої взаємодії;

  • суперництво (конкуренція) господарюючих суб’єктів;

  • формування економічних пропорцій під виливом динаміки цін та конкуренції

  • ціни, що складаються на основі попиту та пропонування.

Суспільне господарство, яке функціонує на цих засобах, називають ринковою економікою.

Далі слід засвоїти, що її антиподом є командна економіка, в якій діяльність господарюючих суб’єктів централізовано регулюється державою, народногосподарські пропорції формуються на базі директивних планів, а ціни встановлюються адміністративним шляхом.

Якщо розглядати еволюцію ринку з точки зору суб’єктів ринкових відносин, то ми побачимо, що спочатку це були безпосередньо виробники і споживачи товарної продукції, а потім у міру його розвитку і відокремлення в самостійні галузі торгівлі та грошового обігу, активними учасниками ринкових відносин стали торговельні і фінансові посередники: комерційні агенти, консигнатори, брокери, ділери та ін.

Слід уявити себе яку роль відіграють названі суб’єкти у ринковій економіці.

Залежно від умов, у яких діють суб’єкти господарського життя, відрізняють вільний, монополізований і регульовані ринки. Слід уявити себе види ринків залежно від об’єктів купівлі-продажу, за ознакою простору.

Далі слід розібратися у механізмі дії ринку, для чого необхідно розглянути його складові елементи: попит, пропонування, ринкова ціна, конкуренція.

При розгляді ринкової ціни розрізняють ціну попиту, ціну пропонування, ціну рівновагі. Ступінь зміни попиту на певну продукцію під виливом зміни ціни на неї характеризує еластичність попиту, а ступінь зміни пропонування певного товару під виливом зміни ціни характеризує еластичність пропонування.

Слід засвоїти функції ринку, такі як

  • інформативна функція;

  • регулююча функція;

  • сануюча функція

При розгляді інфраструктури ринку, слід розібратися що під інфраструктурою ринку розуміють систему державних, приватних і громадських організацій і технічних засобів, що обслуговують інтереси суб’єктів ринкових відносин, забезпечують їхню ефективну взаємодію. Розрізняють організаційно-технічну, фінансово-кредитну та науково – дослідницьку інфраструктури ринку.

До організаційно-технічної інфраструктури ринку належать товарні біржі і аукціони, торгові доми і торгові палати, холдінгові і брокерські компанії, інформаційні центри та ярмарки, інжинірингові фірми, сервісни центри, пункти прокату лізінгу, транспортні комунікації і засоби оперативного зв’язку.

Фінансово-кредитну інфраструктуру ринку утворюють банки, фондові та валютні біржі, страхові та інвестиційні компанії фонди профспілок та інших громадських організацій.

Науково-дослідницька інфраструктура ринку включає в себе наукові інститути з вивчення ринкових проблем, інформаційно-консультативні фірми, аудиторські організації та ін.

Слід звернути увагу, що крім загальної інфраструктури, що обслуговує весь простір ринкових відносин існують ще спеціалізовані, які забезпечують ефективне функціонування окремих ринків. Так, на ринку товарів і послуг діють товарні біржі, підприємства оптової, роздрібної торгівлі, фірми, що зайняті перевезенням вантажів, наданням послуг у сфері маркетингу. Ринок праці обслуговують біржі праці державні центри підготовки кадрів.

Функціонування ринку капіталів забезпечують фондові та валютні біржі, страхові, холдінгові, та інвестиційні компанії, комерційні банки, фонди державного майна, податкові інспекції та ін.

Далі слід розібратися чому конкуренція виступає об’єктивно необхідною умовою ефективного функціонування ринкового механізму. Залежно від режиму конкурентної боротьби розрізняють:

  • досконалу (чисту)

  • недосконалу (монополістичну і олігополістичну конкуренцію).

Контрольні питання по т.5

  1. Назвіть умови функціонування ринку

  2. Які шляхи утворення ринку

  3. Яка сутність на основні види ринку

  4. Яка структура ринку

  5. Які методи регулювання ринку

  6. Функції ринку

  7. У чому полягає сутність стимулюючої функції ринку?

  8. Хто вирішує в умовах ринкової економіки, які товари і послуги виробляти:

А) Президент країни;

Б) Уряд країни ;

В) Парламент країни;

Г) Продавці;

Д) Покупці;

Е) Ринкова ціна;

З) Народногосподарський план

Література.

  1. Основи економічної теорії. Підручник за ред. А.А Чухна Київ „Вища школа” 2001 , розд. 5 , 6

  2. Основи економічної теорії. Підручник за ред. Ю.В Ніколенко. Київ „Либідь”, 1998 ч1 гл6.

3. Загальна економіка. Підручник за ред. І.Ф Радіонової. Київ „Заповіт”. 1995 розд 2.

4. С. Мочерний. Економічна теорія. Київ, 1999 стр. 136-231

5. Єкономическая теория. Учебник под. ред. В.Д. Камаева, Москва „Владос” 2002 розд. 2 гл 9.