Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Щетініна О.К., павліченко А.А. Формування експе....doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
3.89 Mб
Скачать

1.2.8. Розподіл Вейбула

Цей розподіл названий по прізвищах інженера В.Вейбула, який ввів його в практику аналізу результатів випробувань, і математика Б.В.Гнеденка, що одержав такий розподіл як граничний при вивченні максимального з результатів випробувань.

Нехай – випадкова величина, що характеризує тривалість функціонування виробу, складної системи, елемента, підприємства або життя живої істоти. Опишемо типову поведінку інтенсивності відмови , де і – функція і щільність розподілу випадкової величини . Весь інтервал часу можна розбити на три періоди. На першому з них (період «обкатування») функція має високі значення і явну тенденцію до спадання (найчастіше вона монотонно спадає). Це можна пояснити наявністю у розглянутій партії одиниць продукції з явними і прихованими дефектами, які приводять до відносно швидкого виходу з ладу цих одиниць продукції. Саме на перший період звичайно поширюється гарантійний строк.

Потім настає період нормальної експлуатації, що характеризується приблизно постійною і порівняно низькою інтенсивністю відмов. Природа відмов у цей період носить раптовий характер (аварії, помилки експлуатаційних працівників) і не залежить від тривалості експлуатації одиниці продукції.

В третій період експлуатації (період старіння і зношування) природа відмов складається з незворотних фізико-механічних і хімічних змін матеріалів, що приводять до прогресуючого погіршення якості одиниці продукції та остаточному виходу її з ладу.

Кожному періоду відповідає свій вид функції , де – певні числові параметри. Значення , , відповідають виду інтенсивності відмов у періоди обкатування, нормальної експлуатації і старіння відповідно.

Розподіл Вейбула–Гнеденка застосовується також при побудові ймовірнісних моделей ситуацій, у яких поведінку об'єкта визначають «найбільш слабкою ланкою»(страхові виплати або втрати через комерційні ризики, при вивченні границь пружності і витривалості сталі, ряду характеристик надійності).

Закон розподілу Вейбула описується диференціальною функцією

(13)

Тут і – параметри розподілу. Величина параметра впливає на форму кривої розподілу, заданої відношенням (13) (див. рис.13).

Рис.13. Розподіл Вейбула

Інтегральна функція розподілу Вейбула має вигляд . Характеристики випадкової величини, розподіленої за законом Вейбула, такі: математичне сподівання ; дисперсія ; асиметрія ; ексцес , де .

При розподіл Вейбула перетворюється в експоненціальний, при і наближається до нормального. Розподіл Вейбула широко застосовується при розрахунку показників надійності, зокрема, при дослідженні міцності і довговічності деталей. Цьому закону добре підпорядковуються розподіл границь пружності ряду металів, характеристики міцності і довговічності деталей (підшипники кочення, напружені осі і вали).

1.2.9. Гамма-розподіл

Випадкова величина, що має гамма-розподіл, описується щільністю ймовірності

(14)

Тут і – параметри розподілу, – одна з використовуваних у математиці спеціальних функцій, так звана «гамма-функція», по якій і названо цей розподіл. Крива розподілу залежить від двох параметрів закону (14) і (див. рис.14).

а) б)

Рис.14. Гамма-розподіл

Гамма-розподілена випадкова величина визначається наступними характеристиками: математичне сподівання , дисперсія , асиметрія , ексцес , де і – параметри розподілу.

Слід зазначити, що гамма-розподіл (14) відповідає експоненціальному розподілу (12) при . Нормальний розподіл (9) є граничним випадком гамма-розподілу при .

Гамма-розподіл широко застосовують в економіці і менеджменті, теорії і практиці надійності випробувань, у різних областях техніки і метеорології. Зокрема, гамма-розподілу підпорядковані в багатьох ситуаціях такі величини, як загальний термін служби виробу, час досягнення виробом граничного стану при корозії, час наробітки до ої відмови . Тривалість життя хворих хронічними захворюваннями, час досягнення визначеного ефекту при лікуванні в ряді випадків мають гамма-розподіл. Це розподіл є найбільш адекватним для опису попиту в економіко-математичних моделях управління запасами.

Закон розподілу випадкової величини, яку вивчає дослідник, може бути визначено у першому наближенні за величиною коефіцієнта варіації (див.табл.1)

, (15)

що вказує міру відносного розсіяння випадкової величини, тобто показує, яку долю середнього значення цієї величини складає її середнє розсіяння.

Таблиця 1

Закон розподілу випадкової додатної величини

в залежності від її коефіцієнта варіації

Границі зміни

коефіцієнта варіації

Закон розподілу

випадкової величини

нормальний

гамма-розподіл

Вейбула, Пуассона

експоненціальний