Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
В_електр. вар. мет. вкз. до нап. курс. з Ек.під....doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
321.02 Кб
Скачать

2. Структура курсової роботи

2.1. Курсова повинна містити:

  • титульну сторінку,

  • зміст,

  • перелік умовних позначень (при необхідності),

  • вступ,

  • основну частину,

  • висновки,

  • список використаних джерел (список використаної літератури),

  • додатки (при необхідності).

3. Вимоги до змісту курсової

3.1. Титульний аркуш курсової (див.: Додаток 7). Титульна сторінка курсової містить найменування міністерства, вищого навчального закладу, факультету, кафедри, де вона виконана; назву курсової та підприємства, взятого за базу дослідження; найменування спеціальності, за якою навчається студент, номер курсу та групи; прізвище, ім'я, по батькові автора; науковий ступінь, учене звання, прізвище, ім'я, по батькові наукового керівника і (або) консультанта; місто і рік.

3.2. Зміст. Зміст подають на початку курсової. Він містить найменування та номери початкових сторінок усіх розділів, підрозділів, параграфів, зокрема вступу, висновків до розділів, загальних висновків, додатків, списку використаної літератури та ін. (див. додатки 2 і 3).

3.3. Перелік умовних позначень, символів, одиниць, скорочень і термінів (за необхідності). Якщо в курсовій вжита специфічна термінологія, а також використано маловідомі скорочення, нові символи, позначення і таке інше, то їх перелік може бути поданий в курсовій у вигляді окремого списку, який розміщують перед вступом. Перелік треба друкувати двома колонками, в яких зліва за абеткою наводять, наприклад, скорочення, справа – їх детальну розшифровку. Якщо в курсовій спеціальні терміни, скорочення, символи, позначення і таке інше повторюються менше трьох разів, перелік не складають, а їх розшифровку наводять у тексті при першому згадуванні.

3.4. Вступ. Розкриває сутність і стан господарської (наукової) проблеми (задачі) та її значущість, підстави і вихідні дані для розробки теми, обґрунтування необхідності проведення дослідження. Структуру вступу рекомендується подавати за такою схемою і в такій послідовності:

Актуальність теми. Шляхом критичного аналізу та порівняння з відомими розв'язками проблеми (наукової задачі) обґрунтовують актуальність і доцільність роботи для розвитку відповідного підприємства, що взято за базу дослідження.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Коротко викладають зв'язок обраного напрямку досліджень з планом наукової роботи кафедри, де виконана курсова робота, або із планами чи програмами підприємства, на базі якого проводиться дослідження.

Мета і завдання дослідження. Формулюють мету роботи і задачі, які необхідно розв’язати для досягнення поставленої мети. Не можна формулювати мету як „Дослідження...”, „Вивчення...”, оскільки ці слова вказують на засіб досягнення мети, а не на саму мету. Починати доречно такими словами: „Метою курсової роботи є: …” та „Відповідно до поставленої мети нами розв’язувались такі завдання: … (після двокрапки текст повинен іти через дефіс)”.

Практичне значення одержаних результатів. У курсовій повинні бути подані відомості про практичне застосування одержаних результатів або рекомендації щодо їх використання. Необхідно дати короткі відомості щодо впровадження результатів досліджень на підприємстві або підприємствах, узятих за базу дослідження.

Методологічна та інформаційна база для написання курсової.

Структура та обсяг роботи. Рекомендується такий текст: „Курсова робота складається з вступу, 3-х розділів, висновків, списку використаної літератури (використаних джерел), додатків. Робота вміщує 5 таблиць, 10 рисунків, 5 діаграм, 7 графіків. Загальний обсяг роботи складає 25 сторінок комп’ютерного тексу формату А4

3.5. Основна частина. Основна частина курсової складається з розділів і підрозділів (параграфів). Кожен розділ починають з нової сторінки. В кінці кожного розділу формулюють висновки з стислим викладенням наведених у ньому наукових і практичних результатів. Зокрема, одразу після тексту розділу з нового рядка жирним шрифтом пишуть, напр.: „Висновки до розділу 1:”, після чого з нового рядка через дефіс подаються власне висновки.

В розділах основної частини подають:

Розділ 1:

  • огляд літератури за темою і вибір напрямків досліджень.

Розділ 2:

  • виклад загальної методики і основних методів досліджень;

  • експериментальну частину і методику досліджень;

  • проведені теоретичні і (або) експериментальні дослідження.

Перший параграф другого розділу стандартний. Його зміст відображає техніко-економічну характеристику господарської діяльності підприємства, що взято за базу дослідження. Орієнтовна структура параграфа така:

  • історія створення підприємства;

  • організаційно-правова форма господарювання;

  • характеристика асортименту продукції та технологічних особливостей її створення;

  • техніко-економічна характеристика господарської діяльності підприємства за 2-3 останніх роки (тобто у динаміці);

  • загальний висновок (резюме).

Розділ 3:

  • аналіз і узагальнення результатів досліджень.

В огляді літератури студент окреслює основні етапи розвитку наукової думки з проблем, що розглядаються. Стисло, критично висвітлюючи роботи попередників, студент повинен назвати ті питання, що залишились невирішеними і, отже, визначити власні міркування щодо розв'язання проблеми. Бажано закінчити цей розділ коротким резюме стосовно необхідності проведення досліджень у даній галузі.

Вивчення літературних джерел (книжка, стаття журналу, монографія, підручник тощо) складається з кількох послідовних кроків, а саме:

  • загальне ознайомлення з джерелом;

  • ретельне його прочитання;

  • запис прочитаного;

  • критичне осмислення прочитаного та запис власних зауважень [5, с. 20].

У другому розділі, як правило, подають техніко-економічну характеристику об’єкта дослідження, коротку історичну та організаційно-правову довідку про підприємство, асортимент продукції та технологічні особливості її створення на підприємстві тощо. Перелік та форма представлення техніко-економічних показників подано у додатках 8 та 9 (традиційно це перший параграф другого розділу). В наступних параграфах розділу, як правило, наводять методи розв’язання задач і їх порівняльні оцінки, подають загальну методику аналітичної (дослідницької) роботи та здійснюють аналітичні розрахунки, надаючи оцінку фактичному стану справ у контексті проблеми, що розглядається. Обов’язковою умовою при наведенні розрахунків економічних показників, з метою оцінки їх правдивості та обґрунтованості, є посилання на джерела інформації (вихідних даних для розрахунків), що повинні бути розміщені у додатках.

У наступних розділах з вичерпною повнотою викладають результати власних досліджень з висвітленням того, що студент вносить у розробку проблеми. Студент повинен давати оцінку повноти розв’язання поставлених задач, оцінку достовірності одержаних результатів (характеристик, параметрів), їх порівняння з аналогічними результатами вітчизняних і зарубіжних підприємств. Важливим у даному розділі є розрахунок економічної ефективності від впровадження пропонованих варіантів господарських рішень. Виклад матеріалу підпорядковують одній провідній ідеї, чітко визначеній автором.

Зміст основної частини курсової роботи повинен бути логічно вибудованим, мати цілісний та завершений характер. Це означає, що кожен розділ разом із висновками повинен бути підпорядкованим розкриттю проблеми окресленої темою дослідження, й органічно вписуватись у концептуальний зміст курсової роботи (наукового дослідження).

3.6. Висновки. Викладають найбільш важливі практичні результати, одержані в курсовій, які повинні містити формулювання розв'язаної господарської проблеми (задачі), її значення для практики господарювання. Далі формулюють висновки та рекомендації щодо практичного використання здобутих результатів. У першому пункті висновків коротко оцінюють стан питання. Далі у висновках розкривають методи вирішення поставленої в курсовій господарської проблеми (задачі), їх практичний аналіз, порівняння з відомими розв'язаннями. У висновках необхідно наголосити на якісних і кількісних показниках здобутих результатів, обґрунтувати достовірність результатів, викласти рекомендації щодо їх використання.

3.7. Список використаних джерел. Список використаних джерел потрібно розміщувати в порядку згадування джерел у тексті за їх наскрізною нумерацією (або в алфавітному порядку прізвищ перших авторів або заголовків).

3.8. Додатки. За необхідності в додатки доцільно включати допоміжний матеріал, необхідний для повноти сприйняття курсової:

  • проміжні математичні доведення, формули і розрахунки;

  • таблиці допоміжних цифрових даних;

  • протоколи впровадження;

  • інструкції та методики, опис алгоритмів і програм розв’язку задач на ЕОМ, які розроблені в процесі виконання курсової роботи;

  • ілюстрації допоміжного характеру;

  • форми звітних документів (якщо вони є джерелом вихідної інформації розрахункової частини курсової роботи).