Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4й курс методичка по курсовой работе.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
20.36 Mб
Скачать

3. Підприємства суспільного харчування

Підприємства суспільного харчування обстежують за аналогією з торговими. У центрі міста їхню необхідну місткість приймають, як і магазинів, по "денній" кількості населення. Результати аналізу відображають у формі таблиці, де приводять данні як і для інших установ соціально-побутового обслуговування.

4. Служби експлуатаційних організацій

Служби експлуатаційних організацій обстежують з метою виявлення забезпеченості офісними приміщеннями основного управлінського апарату, техніків-доглядачів і об'єднаної диспетчерської служби. Оглядають і виробничі приміщення: майстерні, двірницькі і гаражі збиральної техніки, сміттєкамери і місця збору твердих відходів.

Результати обстеження системи соціально-побутового обслуговування відображають у довідці і на кресленні-схемі типу показаної на рис. 1.4.

Рис. 1.4. Схема соціально-побутового обслуговування

1 - будинки, що знаходяться на ремонті; 2 - продовольчі магазини; 3-те ж, промтоварні;4 - підприємства суспільного харчування; 5-те ж, побутового обслуговування; 6 - адміністративно-господарські установи; 7 - школи загальноосвітні; 8-те ж, спеціальні; 9 - дитячі сади; 10-дитячі ясла; 11 - багатофункціональні установи культури; 12 - бібліотеки; 13 - кінотеатри; 14-театри; 15 - аптеки; 16 - пункти дитячого харчування; 17-поліклініки; 18 - радіуси приступності; 19-номера ГРЕП

6.Обстеження технічного стану будинків

Обстеження технічного стану будинків доповнює оцінку їхньої історико-архітектурної значимості як елементу міського середовища.

Таке обстеження складається з:

1. Вивчення технічних паспортів будівель.

2.Натурної перевірки будівель.

Його метою є одержання інформації, насамперед про такі властивості будівель, як:

А) функції будинків;

Б) об'ємно-планувальні рішення будинків;

В) відомості про матеріал основних несущих конструкціях будинків;

Г) фізичному і моральному зносі будинків;

Д) дані про забезпечення будинків інженерними системами, їхньому складі і технічному стані.

А) Інформація про функцію будинків одержують одночасно з натурними обстеженнями, що випереджають складання ситуаційного плану території. При цьому використовують дані ДЕЗіВ про орендарів і власників. Их списки составляют по форме таблиці.

Приміщення нежилого призначення ранжуют на вбудовані і розташовані в окремих будинках. По виду власності поділяють на державні, муніципальні, приналежні юридичним і фізичним особам. По третій ознаці - значимості - нежилий фонд поділяють на установи федерального і суб'єктів федерації, міського і районного значення.

Б) Об'ємно-планувальні рішення будинків обстежують за наступними показниками: поверховість, будівельний обсяг (в м3), кількість житлової, корисної і підсобної площі (в м3), група капітальності й ін.

Основа оцінки - це відомості, закладені у поверхові плани і технічні паспорти. Архівні дані звіряють із ситуацією на місцевості і виявляють невідповідності.

Результати обстеження представляють у табличній формі. Таблицю розглядають як доповнення до ситуаційного плану і картограми поверховості забудови.

В) Матеріал несущих конструкцій вивчають по технічних паспортах, звіряючи дані з натурою, оскільки можливі розбіжності. Наприклад, у паспорті старого багаторазово перебудованого будинку записано: стіни кам'яні. У натурі ж виявляється, що частина верхнього поверху виконана в дереві.

При загальному обстеженні важливо установити, з чого виконані стіни і перекриття, оскільки їхній стан визначає стратегію реконструкції. Тому у всіх сумнівних випадках не слід зневажати розкриттями, якщо інакше не можна бути упевненим у конструктивному рішенні будинку.

У результаті обстеження несущих конструкцій на ситуаційному плані умовними позначками показують матеріал стін, а на картограмі морального зносу - матеріал перекриттів.

Г) Фізичний знос Зф у технічних паспортах виражають у гривнях і відсотках.

Для загального обстеження необхідні значення цього показника у відсотках.

Результати розрахунків інтерпретують графічно у виді картограми, показаної на рис. 1.5а та у таблиці 1.2. При цьому приймають наступну стратифікацію житлового фонду по фізичному зносі: від 0 до 20 % -гарний стан об'єкта, від 21 до 40 % -задовільне, від 41 до 60 % -незадовільне і більш 60 % - старе.

Моральний знос тільки одного - другого роду - визначають під час загального обстеження. Знос цього роду частково характеризує житло, призначене для матеріально забезпеченого населення. Це зв'язано з тим, що ексклюзивні квартири індивідуальні, мають велику не обмежену нормами площу і пристосовуються до запитів конкретного споживача. Тому моральним зносом тут можна оцінити тільки стан інженерних систем.

Інша справа в муніципальному житловому фонді, де площа квартир нормується. Тут можна досить точно розрахувати знос другого роду (Зм2).

Моральним зносом другого роду відображають невідповідність планування будинку і території, конструктивних рішень і інженерних систем сучасним вимогам функціональної і технічної експлуатації. Знос цього роду може бути виражений у відсотках і гривнях. У першому випадку моральний знос Зм2 у %, дорівнює

Зм2= 100∑∆Зм2/(100-О,5∑∆Зм2),

де Зм2 — показник морального зносу, що залежить від якості благоустрою території і планування квартир, наявності сучасних інженерних систем і устаткування, %.

Часткові показники зносу ∆Зм2 для розрахунку сумарного ∑∆Зм2 знаходять в табл. 1.1 у залежності від ознак, що характеризують житло. Визначають дефекти будинку, що відповідають описам, приймають відсоток зносу, а потім заповнюють табл. 1.2.

Дані розрахунку використовують для побудови картограми морального зносу. Приклад такої картограми приведений на рис. 1.5б

Рис. 1.5 Схеми, що характеризують сучасний стан забудови.

а -картограмма фізичного зносу (1-знос до 20 %, стан конструкцій гарне; 2-те ж, 21-40 %, задовільне; 3-те ж, 41 -60 %, незадовільне; 4-те ж, більш 60 %, стан будинку старий; 5 - нежитлові будівлі; 6-будинки на ремонті);

б-картограмма морального зносу (1-будинки зі зносом до 15 %; 2-те ж, 16-25 %; 3-те ж, 26-35 %; 4-те ж, 36-45 %; 5-те ж, більш 45 %; 6-у будинках відсутній ліфт; 7-те ж, сміттєпровід; 8-те ж, гаряче водопостачання; 9-те ж, ванні кімнати; 10-те ж, у частині квартир; 11 -у будинків відсутні неспалені перекриття). Цифрами, проставленими в планів будинків, зазначений % зносу будівлі