Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Загальна історія держави і права. Навчально-мет....doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
436.74 Кб
Скачать

Тема 6. Станово-представницькі монархії в країнах Західної Європи

Переміни в суспільному ладі Європи в ХІІІ-XV ст. Формування основних станів: духовенства, дворянства і городян. Досягнення містами незалежності від феодальних сеньйорів. Організація міського самоврядування. Цехи та гільдії. Магдебурзьке право. Основи союзу монархії та міського патриціату. Станово-представницькі установи: Генеральні Штати, кортеси, парламент, ландтаги, рейхстаг та ін.

Функції та повноваження Генеральних Штатів у Франції. Великий березневий ордонанс 1357 р. Причини занепаду Генеральних Штатів, Рада нотаблів. Формування загальнофранцузького права.

Парламент у Англії. Успіхи англійського парламентаризму у XIII-XIV ст. Реформа виборчого законодавства (1430 та 1445 рр.), її завдання. Місцеве самоуправління. Подальше становлення системи прецедентного права.

Золота булла 1356 р. Колегія курфюрстів та її роль в системі державного управління Німецької імперії.

Тема 7. Абсолютні монархії в країнах Західної Європи

Причини та передумови виникнення абсолютизму. Революція цін. Розклад старих феодальних станів і зародження буржуазії. Політичні інтереси нового суспільного класу та їх врахування абсолютистськими режимами.

Класичний абсолютизм у Франції. Король і королівська рада. Інтенданти поліції, юстиції та фінансів. Армія і поліція. Судовий процес. Накази у “запечатаних конвертах”. Розшуковий процес.

Незавершений характер абсолютизму в Англії. Королівська влада. Збереження парламенту і місцевого самоврядування. Еволюція острівної системи права. Доктрина Кока.

Князівський абсолютизм у Німеччині. Селянська війна 1524-1525 рр. Реформація. Тридцятирічна війна, її наслідки для Німецької імперії. Піднесення ролі курфюрстів.

Тема 8. Феодальна держава та право західних слов’ян та азіатських країн

Ранньофеодальна монархія у Польщі. Утворення Великого князівства Литовського. Становлення шляхетської демократії – причини і наслідки. Роль Сейму. Причини слабкості королівської влади. Радомська конституція 1505 р.

Спроби зміцнення королівської влади. Втручання сусідніх держав. Польська конституція 1793 р. Поділи Польщі.

Ранньофеодальна монархія в Чехії. Роль снему. Втрата державної незалежності. Онімечення.

Польське феодальне право. Впливи західноєвропейського (німецького) права на правові системи західних слов’ян. Партикуляризм чеського феодального права.

Характерною рисою виникнення державності у арабів було релігійне забарвлення цього процессу, який супроводжувався становленням нової світової релігії – ісламу («передача себе божій волі, покірність»). Суспільний устрій та державний лад Арабського халіфату. Джерела та система мусульманського права.

Золота Орда: утворення, розвиток, державність і право. Суспільний устрій та державний лад.

Змістовний модуль 2. Історія держави і права нового і новітнього часу Тема 9. Англійська буржуазна революція. Утворення буржуазної держави

Передумови революції. “Довгий” парламент. Політичні течії в революції: пресвітеріани, індепенденти, левеллери. Індепендентська республіка (1649-1653 рр.). Протекторат Кромвеля (1653-1658 рр.), “Знаряддя управління” (1653 р.). Система органів влади й управління протекторату. Військова диктатура Кромвеля.

Реставрація Стюартів. Бредська декларція 1660 р. Торі та віги. Habeas Corpus Act 1679 р. “Славна революція” 1688-89 рр. Білль про права 1689 р.

Причини і наслідки незавершеного характеру англійської буржуазної революції.