Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Загальна історія держави і права. Навчально-мет....doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
436.74 Кб
Скачать

Тема 16. Буржуазні демократії (сша, Англія, Франція)

В міжвоєнний період

Лекція 9. Буржуазні демократії (сша, Англія, Франція)

В міжвоєнний період – 2 год.

1. Листопадова революція в Німеччині. Веймарська конституція.

2. США між двома світовими війнами.

3. Державно-політичний розвиток Великобританії.

4. Третя республіка у Франції після 1 світової війни.

Мета лекції: виявлення тенденцій розвитку державності в новітній час на прикладі розвинених західних держав; закріплення навику роботи з конституційно-правовими актами, зокрема з Веймарською конституцією.

Міжпредметні зв’язки: українська і зарубіжна культура, теорія держави і права.

Актуалізація опорних знань: з курсу теорії держави та права згадати матеріал, що висвітлює форму держави та її складові елементи.

Основні поняття по темі: рейхстаг, рейсхрат, ландтаг, національний партійний конвент, лобізм, Комісія цивільної служби, «новий курс», «Національна адміністрація відновлення промисловості», «Адміністрація регулювання сільського господарства», консерватори, ліберали, лейбористи, «Акт про захист держави», Вестмінстерський статут мажоритарна система, пропорційна система, змішана система,

Тези лекції:

1. Причини та хід Листопадової революції в Німеччині. Скликання Веймарських установчих зборів та прийняття Веймарської конституції. Форма правління Німеччини за конституцією – змішана республіка, форма державного устрою – федерація, політичний режим – ліберально-демократичний. Система органів влади за конституцією.

2. Головні тенденції державно-політичного розвитку США: демократизація виборчої системи, подальше удосконалення партійної системи, зміни в державному апараті.

„Новий курс” Ф.Рузвельта: причини прийняття та головні напрямки. Заходи в фінансовій сфері, оздоровлення промисловості, сільського господарства, заходи в соціальній сфері.

3. Розвиток партійно-політичної системи Англії: витіснення лібералів з двопартійної системи та заміна їх лейбористами, закріплення офіційного статусу за опозиційною партією. виборчі реформи. посилення виконавчої влади (закони, що регламентують збільшення повноважень уряду). Розширення повноважень поліції. Зміни в механізмі функціонування Британської колоніальної імперії: визнання за домініонами значних прав.

4. Реформи виборчої системи у Франції: закріплення мажоритарної системи виборів. зменшення ролі парламенту та посилення повноважень уряду. Створення народного фронту та його перемога на виборах 1936 р. заходи уряду Народного фронту.

Завдання на самостійну роботу: Порівняти заходи Народного фронту та „нового курсу” Рузвельта, виділити спільні моменти та особливості, пояснивши їх. 

Семінарське заняття 7. Розвиток державності у сша, Англії та Франції у міжвоєнний період (між першою та другою світовими війнами) – 2 год.

План

  1. Характеристика Веймарської республіки в Німеччині.

  2. Державно-правовий розвиток США.

  3. Державний лад та суспільно-політичний устрій Великобританії.

  4. Характеристика Третьої республіки у Франції після першої світової війни.

Самостійна робота студентів 16. Буржуазні демократії (США, Англія, Франція) в міжвоєнний період– 2 год.

Завдання для самостійної роботи.

Завдання 1.

Підготуйте короткі письмові відповіді (до 1 стор. комп'ютерного або 1-2 стор. рукописного тексту на кожне) на наступні завдання: Веймарська конституція та її характеристика; головні тенденції державно-політичного розвитку США; сутність та значення «нового курсу» Теодора Рузвельта; розвиток партійно-політичної системи Англії та зміни в механізмі Британської колоніальної імперії; реформа виборчої системи у Франції та введення мажоритарної системи.