Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Загальна історія держави і права. Навчально-мет....doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
436.74 Кб
Скачать

Семінарське заняття 8. Виникнення двох суспiльних систем. Крах колонiальних iмперiй. Сучасний розвиток держави I права соцiально-демократичного типу – 1 год. План

  1. Країни “народної демократii” (1945-1990). КНР. СФРЮ.

  2. Крах колонiальної системи iмперiалiзму. Неоколонiалiзм.

  3. Виникнення i крах авторитарних режимiв (Чiлi, ПАР та iн.)

  4. “Шведська модель соцiалiзму” та держави соцiально-демократичного типу.

Ключові поняття та терміни: народна демократія, неоколоніалізм, авторитарний режим, соціальна держава, індустріальне та постіндустріальне суспільство, альтернативні моделі розвитку, розпад соціалістичної системи, Європейський союз, особливості національних держав, інтеграційні процеси, уніфікація законодавства.

Література

Трофанчук Г.І. Історія держави і права зарубіжних країн.Навчальний посібник. - К., 2006.

Глиняний В.П. Історія держави і права зарубіжних країн. Навчальний посібник. – К., 2006.

Страхов М.М. Історія держави і права зарубіжних країн. – К., 2003.

Бурава Е. Место и роль закона в правовых системах современности // Юрист. – 2000. - № 3.

Гражданское и торговое право капиталистических стран. – М.,  1980.

Давид Р. Основные правовые системы современности. – М., 2000.

Полянский Н. Н. Уголовное право и уголовный суд Англии. – М., 1979.

Хазова О. А. Брак и развод в буржуазном семейном праве. – М., 1988.

Модульний контроль 2 – 1 год.

Проводиться під час семінарського заняття по темі 19 «Альтернативні моделі державно-правового розвитку» - як підсумок вивчення тем 9 - 19. Контрольні питання подаються у робочій навчальній програмі.

Методичні вказівки та завдання для самостійної роботи

Вступні зауваження. Самостійне опрацювання програмного матеріалу (як обов’язкова форма навчання у вищому навчальному закладі 4 рівня акредитації) завершує цілісне вивчення теоретичного змісту програми навчальної дисципліни. Значну кількість матеріалу студенти опрацьовують без викладача з наступним контролем. Незважаючи на те, що матеріал вивчався самостійно, в екзаменаційні (залікові, модульні) питання він вноситься обов’язково. Для виконання самостійної роботи, насамперед, опановується основний матеріал за рекомендованими підручниками або навчальними посібниками. Відповіді на поставлені питання передбачають мінімальне аналітичне осмислення цього матеріалу та звернення до рекомендованіх довідкових та нормативних матеріалів. Крім вказаних, студент може використовувати будь-які інші джерела по темі, інтернет-ресурси включно (в такому випадку в кінці роботи слід зробити відповідне посилання на інтернет-адресу). При підготовці роботи бажано дотримуватися рекомендованного обсягу; в окремих випадках дозволяється його несуттєве перевищення.

Робота пишеться на стандартному аркуші паперу формату А-4 від руки або набирається на компютері з вкакзівкою імя та прізвища студента, групи, курсу, назви питання, використаних джерел (в кінці тексту), причому подається повна інформація про джерело (автор, назва твору, місце і час видання, видавець; якщо йдеться про нормативно-правовий акт – вказується його найменування, орган, що його прийняв, дата прийняття та номер). Робота вчасно здається викладачеві, який проводить семінарські заняття, для перевірки; на наступному занятті викладач повідомляє про її оцінку.

Принципово вожливо, щоб ці роботи виконувалися студентами абсолютно самостійно; виявлені викладачем подібні (переписані студентами один в одного, або списані) тексти не вважаються дійсними.

Нижче подаються питання та завдання для самостійного опрацювання й вказуються форми їх виконання згідно змістовних модулів: