Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Загальна соціологія 2012-2013 осінній семестр (...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
291.33 Кб
Скачать

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ “КИЄВО-МОГИЛЯНСЬКА АКАДЕМІЯ”

ФАКУЛЬТЕТ СОЦІАЛЬНИХ НАУК І СОЦІАЛЬНИХ ТЕХНОЛОГІЙ

КАФЕДРА СОЦІОЛОГІЇ

Робочий тематичний план ДИСЦИПЛІНИ

ЗАГАЛЬНА СОЦІОЛОГІЯ”

(2012-2013 навчальний рік, осінній семестр)

Укладач – кандидат соціологічних наук, старший викладач кафедри соціології Д.О. Хуткий

Семестр викладання: 1

Шкала оцінювання знань:

Форма підсумкового контролю: екзамен

A (91-100) – “відмінно”

Обсяг годин: 162

B (81-90) – “добре”

З них:

C (71-80) – “добре”

лекцій: 28

D (66-70) – “задовільно”

семінарів: 28

E (60-65) – “задовільно”

самостійної роботи: 106

F (30-59) – “незадовільно”

Кредитів за курс: НаУКМА – 3, ЄКТС – 4,5

F (0-29) – “незадовільно”

Анотація:

Курс покликаний висвітлити теоретичні засади соціології, її значення для науки, суспільства та особистості, розглянути соціологічні методи дослідження, запропонувати соціологічні інтерпретації соціального життя та розкрити закономірності соціальних процесів.

В результаті опанування курсу студенти мають: зрозуміти специфіку соціології як науки; розрізняти основні теоретичні парадигми; опанувати основні поняття і положення концепцій і теорій із загальної соціології; розвинути власну соціологічну уяву, навчитись творчо інтерпретувати та критично аналізувати соціальні явища; навчитись обирати, аргументувати та представляти власні наукову та особисту позицію з різних соціальних питань.

Форми контролю та умови визначення навчального рейтингу:

Рейтингова оцінка з навчальної дисципліни визначається за 100-бальною шкалою і складається з оцінки за роботу протягом семестру та з оцінки за екзамен.

Максимальна оцінка за роботу у семестрі – 76 балів:

максимальна оцінка за самостійні роботи – 24 бали (12 самостійних робіт по 2 бали кожна);

максимальна оцінка за контрольні роботи – 12 балів (12 контрольних робіт по 1 балу кожна);

максимальна оцінка за роботу на семінарах – 24 бали (виступи на 12 семінарах по 2 бали кожен);

максимальна оцінка за презентацію – 4 бали (участь в 1 груповій презентації на 4 бали);

максимальна оцінка за есе – 12 балів (1 есе на 12 балів).

Протягом семестру можливо отримати заохочувальні бали за соціологічні рецензії до навчальних фільмів – при цьому загальна сума балів за курс не перевищуватиме 100 балів.

У випадку виявлення плагіату у письмовій роботі з дисципліни студент отримує оцінку “неприйнятно”.

До екзамену допускаються студенти, які отримали за роботу у семестрі не менше 40 балів.

Максимальна оцінка за екзамен у форматі тесту на опанування курсу – 24 бали (48 правильних відповідей на запитання тесту по 0,5 бали кожна).

Самостійна робота є творчим завданням, яке виконується у позааудиторний час на основі теоретичного і/або емпіричного матеріалу. Завдання для самостійних робіт визначені спеціально до кожного семінару. Обсяг самостійної роботи – 1-2 сторінки. Окремі самостійні роботи, виконані на основі опрацювання значного обсягу теоретичного і/або емпіричного матеріалу, із власними творчими ідеями та науковою новизною, можуть бути оцінені у 3 бали максимум кожна (тобто по 1 додатковому балу за кожну). Самостійні роботи у вигляді тексту та цифрових зображень мають бути здані в електронному вигляді (на електронну скриньку і/або на пристрій збереження даних викладача). Самостійні роботи у вигляді малюнків, аналогових фотографій, інших нетекстових артефактів мають бути здані в оригіналі.

Термін здачі кожної самостійної роботи – до початку відповідного семінару. Оцінка за самостійну роботу, здану протягом відповідного семінару, зменшується наполовину. Після завершення семінару самостійні роботи до цього семінару не приймаються.

Контрольна робота є перевіркою нормативних знань і виконується на початку семінару. Завдання для контрольних робіт за матеріалами лекцій та основної літератури до відповідних семінарів визначаються викладачем безпосередньо перед семінарами. Обсяг контрольної роботи – до 1 сторінки.

Термін здачі кожної контрольної роботи – до кінця часу, встановленого викладачем для її написання. Оцінка за самостійну роботу, здану протягом 1 хвилини після терміну здачі зменшується наполовину. Через 1 хвилину після закінчення терміну здачі контрольні роботи не приймаються.

Робота на семінарах може відбуватись у вигляді доповідей, доповнень, групових презентацій, дискусій, дебатів та інших форм роботи. Оцінка за роботу на семінарах може бути отримана тільки за особисту активну участь на відповідних семінарах.

Групова презентація є колективним представленням результатів спільного вивчення теми семінару. Текст презентації має бути підготовлений заздалегідь і зданий в електронному вигляді (на електронну скриньку і/або на пристрій збереження даних викладача).

Есе – це самостійний творчий, науковий і критичний розгляд різних поглядів щодо теми, внаслідок якого переконливо й аргументовано доводиться одна позиція – теза, заявлена у назві есе. Основна частина тексту – власні думки, міркування, пояснення, аргументація, інтерпретації, які обґрунтовуються емпіричними даними або висновками інших дослідників. Есе складається з титульного аркуша, змісту, основного тексту з посиланнями, та списку літератури. Усі прямі та непрямі цитати мають бути коректно оформлені та супроводжуватись посиланнями. Кожне джерело має містити автора, назву, місто і рік видання; для написання есе має бути використано не менше трьох джерел зі списку літератури до відповідного семінару; усі зазначені джерела мають бути за цитовані у тексті. Критерії оцінювання есе – якість оформлення, якість змісту, науковість, творчість і впливовість. Обсяг есе –10-20 сторінок, 0,5-1 авторського аркуша – 20000-40000 друкованих знаків. Есе мають бути здані в електронному (на електронну скриньку і/або на пристрій збереження даних викладача) і в роздрукованому вигляді.

Термін здачі есе – до початку лекції на 9 тижні. Оцінка за есе, здане після терміну здачі, зменшується на 2 бали за кожен календарний день запізнення (день здачі є першим календарним днем запізнення). Через 6 календарних днів після терміну здачі есе не приймаються.

Рецензія є соціологічною інтерпретацією соціальних явищ, зображених у фільмі. Обсяг рецензії – 1-2 сторінки. Рецензії мають бути здані в електронному вигляді (на електронну скриньку і/або на пристрій збереження даних викладача).

Термін здачі кожної рецензії – до початку лекції, на тижні із семінаром за тематикою фільму. Оцінка за рецензію, здану протягом відповідного семінару, зменшується наполовину. Після завершення семінару самостійні роботи до цього семінару не приймаються.

У випадку хвороби (або інших вагомих причин), що підтверджено відповідними документами, які надані студентом викладачу протягом 3 днів після завершення хвороби, термін здачі письмових робіт для цього студента може бути продовжений на строк тривалості хвороби.

Тест на опанування курсу складається із низки запитань та варіантів відповіді до них; до кожного запитання тільки один варіант відповіді є правильним. Запитання до тесту складаються за матеріалами лекцій та основної літератури до семінарів.

Тривалість екзамену – 2 академічні години (80 хвилин). Оцінка за тест, зданий після завершення часу на екзамен, зменшується на 2 бали за кожну хвилину запізнення. Через 12 хвилин після завершення часу на екзамен тести не приймаються. За кожну спробу несамостійного виконання тесту (вдалу чи невдалу) висловлюється зауваження. Починаючи з 2-го, за кожне зауваження оцінка за тест зменшується на 2 бали.