Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Загальна історія держави і права. Навчально-мет....doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
436.74 Кб
Скачать

Модульний контроль 1 – 1 год.

Проводиться під час семінарського заняття по темі 8 «Становлення та розвиток феодальної держави і права західних словян. Арабський халіфат та Золота Орда» - як підсумок вивчення тем 1 -8. Контрольні питання подаються у робочій навчальній програмі.

Змістовий модуль 2.

Історія держави і права нового і новітнього часу

Тема 9. Англійська буржуазна революція. Утворення буржуазної держави

Лекція 5. Англійська буржуазна революція. Утворення буржуазної держави – 2 год.

1. Головні риси буржуазного суспільства.

2. Передумови буржуазної революції ХУП ст. в Англії. Загальна характеристика її етапів і законодавства.

3. Розвиток конституційної монархії в ХУШ сторіччі.

Мета лекції: визначити головні причини переходу від феодального ладу до буржуазного;  виробляти вміння аналізу історичних подій на прикладі головних подій англійської революції ХVII ст., що поклали початок сучасному державному устрою Великобританії.

Міжпредметні зв’язки: теорія держави та права, філософія.

Актуалізація опорних знань: з курсу теорії держави та права згадати сутність поняття “конституційна монархія”, з курсу всесвітньої історії – передумови буржуазної революції в Англії.

Основні поняття по темі: йомени,   джентрі,   конституційна   монархія,   пресвітериани, индепенденти, левеллери, протекторат, торі, віги, «славнозвісна революція».

Тези лекції:

Вирішення проблеми: Чому саме в Англії відбулася перша буржуазна революція європейського масштабу?

1.         Економічні фактори, що сприяли становленню буржуазного суспільства. Англійська революція як початок нового періоду історії держави і права. Період нового часу: перехід від абсолютних монархій до республік та конституційних монархій, становлення національних правових систем. Період новітнього часу: подальша демократизація держави та права.

2.         Загальна  характеристика Англії першої половини 17 ст.: визрівання передумов революції. Петиція про право 1628 р. Скликання та розпуск Короткого парламенту. Скликання Довгого парламенту – початок революції.

Головні етапи англійської революції та їх характеристика. Політичні течії в англійській революції: пресвітеріани, індепенденти, левеллери, їх програмні установки. Етап індепендентської республіки (1649-53 рр.) – вищий етап революції. Проголошення Англії республікою, скасування палати лордів. Прихід до влади О.Кромвеля. “Знаряддя управління” – конституція періоду протекторату.

Реставрація монархії в Англії. Правління Карла ІІ. Поява партій вігів та торі. “Хабеас корпус акт” як документ, що закріпляв права заарештованих. “Славетна революція” – воцаріння на престолі Вільгельма Оранського.

Завдання на семінарське заняття: Чи можна за аналогією з сучасністю вважати “славетну революцію” “оксамитовою”?

“Білль про права” як правовий фундамент конституційної монархії.” Акт про упорядкування”.

3.Неписана частина англійської конституції – конституційні прецеденти: невідвідання королем засідань уряду, формування уряду з партії-переможниці на виборах, колегіальна відповідальність уряду. Головні напрямки розвитку конституційної монархії у 18 ст.: підвищення ролі парламенту та становлення кабінету міністрів.

Завдання на семінарське заняття: Зясувати основні причини буржуазної революції в Англії, її рушійні сили; причини та наслідки встановлення диктатури і протекторату Олівера Кромвеля.