Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Dmitrichenko_L.I._ta_in._Istoriya_ekonomiki_ta_....doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
1.21 Mб
Скачать

2 Предмет, метод і завдання курсу

2.1 Значення економічної історії на сучасному етапі розвитку

Предметом вивчення економічної історії є господарство країн світу в історичному розвитку, а також розмаїтість форм прояву цих історичних подій.

Завдання економічної історії:

  • вивчення господарської діяльності різних країн миру в історичному розвитку;

  • дослідження основних явищ і процесів матеріального виробництва, а також діяльності економічних організацій й установ;

  • вивчення економічної політики й дослідження загальних закономірностей економічного життя, її особливостей.

Методи економічної історії:

  • метод аналізу і синтезу;

  • метод матеріалістичної діалектики;

  • метод індукції й дедукції;

  • історичний метод;

  • теоретико-пізнавальний метод.

Актуальність дослідження перерахованих вище завдань значно зросла для України як молодої незалежної держави. Це пов'язане з тим, що формування ринкової економіки передбачає приведення структури її господарського механізму у відповідність із найважливішими тенденціями світового економічного розвитку. Перехід до ринкової економіки неможливий без осмислення й широкого використання світогосподарських зв'язків, величезного досвіду, накопиченого в процесі раціонального використання матеріальних, фінансових, трудових та ін. ресурсів.

Роль історичного аспекту досить велика, тому що досліджуючи ті або інші суспільні явища, фахівець повинен не тільки дати їх характеристики, однак і передбачити еволюцію цих явищ. Для цього необхідно враховувати особливості економічного розвитку з урахуванням історичних закономірностей даної країни, особливостей менталітету нації, що складався протягом тисячоліть.

2.2 Предмет, метод та функції історії економічних учень

Економічне мислення – це властивість людини. Економічно мислити вона починає на ранніх етапах свого розвитку. Однак тривалий час процес економічного мислення не усвідомлюється людиною. Економічна свідомість – продукт розвитку суспільства.

Коли економічні думки починають віддзеркалювати соціальні інтереси, формується економічне вчення. А коли економічні учення формулюють предмет і метод дослідження, виникає економічна наука. Першою економічною наукою стала політична економія. Вона склалась на початку XVII століття, коли предметом економічного аналізу стало багатство, його форми й способи накопичення.

Автором терміну „політична економія” є француз Антуан Монкретьєн. У його роботі „Трактат політичної економії” (1615) вперше використано поняття „політична економія”. Воно складається з трьох давньогрецьких слів „oikos” – господарство, „nomos” – закон і „politika” – державні або суспільні діла. Таким чином, первісно політична економія була наукою про законі господарювання й про державну політику, що ґрунтувалась на цих законах.

Предметом історії економічних учень є процес виникнення, розвитку, боротьби й зміни систем економічних поглядів різних суспільних класів, соціальних прошарків населення в різних державах на різних етапах їх становлення й існування.

Головною складовою частиною історії економічних учень є історія політичної економії.

Відзначимо, що бу-яка наука досліджує свій предмет за допомогою визначених методів. Система економічних поглядів, суспільні відносини не піддаються фізичним, хімічним, біологічним методам аналізу. Метод, за допомогою якого суспільствознавчі науки вивчають свій предмет, сформувався в результаті тривалої історії і являється загальнофілософським методом пізнання.

Основним методом історії економічних учень є загальний метод пізнання – історичний, діалектичний, матеріалістичний підхід до аналізу економічної теорії. Цей метод являється одним з найваголовніших досягнень науки.

Діалектичний метод пізнання полягає в просуванні від конкретного до абстрактного і від нього знову до конкретного.

Метод наукової абстракції – метод поглибленого пізнання дійсності. Абстрагування дозволяє виділити найтиповіше, стале, сутність явища, сформулювати категорії й законі науки, що виражають її сутність.

Метод аналізу і синтезу полягає у вивченні спочатку окремих сторін явища, а потім вивчення явища в сукупності його сторін. Цей метод близький до сходження від простого до складного.

У системі методів суттєве місце посідає єдність кількісного і якісного аналізу. Розвиток кількісної сторони явищ призводить до виникнення нової якості.

Всі перераховані елементи методу пізнання зумовлюють й емпіричний (від грец. empeіria – досвід) метод, тобто накопичення фактів.

І, звичайно ж, з розвитком математики та впровадженням її в економіку все більше використовуються методи математичного аналізу.

Слід звернути увагу на принцип системності аналізу. Він витікає з всього сказаного: істину можна одержати лише як системне знання.

Емпіричні, статистичні, математичні методи відіграють роль допоміжних інструментів всезагального методу пізнання.

Серед функцій історії економічної думки найбільш загальними є наступні: пізнавальна, освітня, теоретична (методологічна), практична, виховна й ідеологічна.

Пізнавальну функцію виконують всі науки. Яким би не був предмет тієї або іншої науки, вона передусім надає інформацію про проблеми, що розглядаються, озброює більш або менш достовірним знанням про досліджуваний предмет і у цьому розумінні для кожної людини відіграє роль підвищення освіти. Саме тому пізнавальну й освітню функції будь-якої науки слід розглядати в єдності.

Теоретична (методологічна) функція міститься в систематизації знань про той або інший „фрагмент” дійсності, у розробці принципів і прийомів дослідження, що використовуються в будь-якій науці, у подальшому розвитку науки.

Складніше зрозуміти ідеологічну функцію. Ідеологія (від грец. idea – погляд, ідея і logos – слово, учення) – це система поглядів й ідей, у яких осмислюються й оцінюються ставлення людей до дійсності. Оскільки різні соціальні прошарки суспільства відрізняються не тільки рівнем їх матеріального добробуту, але й мають різні економічні інтереси, остільки їхні економічні ідеї розрізняються, а це означає, що завжди буде існувати боротьба ідей. І перемагати буде та, яка найбільше відповідає об'єктивній дійсності.

У сучасному житті нашого суспільства, в умовах становлення різних форм власності ми реально спостерігаємо гостроту ідеологічної боротьби.

Від ідеологічної функції науки слід відрізняти ідеологізацію - процес навмисного протиставлення якої-небудь однієї системи поглядів (теорії), як єдино вірної відносно всіх інших.

Практична функція спрямована на розробку рекомендацій в області економічної політики. Практична функція політичної економії реалізується в найвищій мірі ефективно, якщо ідеологія наукова. Тільки це може забезпечити поступальний розвиток суспільства.