Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
коспект Фінансового менеджменту.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
742.91 Кб
Скачать

2.3Віт про рух грошових коштів

Грошові потоки від активів включають три компоненти: грошові потоки від поточної (операційної) діяльності; грошові потоки від інвестиційної діяльності; грошові потоки від фінансової діяльності..

Поточні (або операційні) грошові потоки - це надходження від щоденної роботи підприємства. Рух грошей тут відображає зміст операцій, пов'язаних з формуванням бухгалтерського і чистого прибутку. Додатний грошовий потік формує фінансову стійкість підприємства. Від'ємний грошовий потік за поточною діяльністю свідчить про недостачу грошових ресурсів навіть для простого відтворення.

Таким чином, операційні грошові потоки - це кошти, одержувані від звичайної виробничої діяльності підприємства.

Грошові потоки від інвестиційної діяльності включають операції, пов'язані з реальними і портфельними інвестиціями довгострокового характеру. Чисті капітальні витрати - це гроші, витрачені на основні засоби, мінус гроші, отримані від продажу основних засобів. Додатний грошовий потік свідчить про раціональний розподіл коштів підприємства. Від'ємний грошовий потік можливий у випадку, коли підприємство продає більше активів, ніж купує.

Грошові потоки від фінансової діяльності являють собою операції з короткострокового фінансування підприємства: реалізація і викуп акцій; облігаційні позики та їх погашення; валютні операції; погашення зобов'язань за векселями, заставними (при іпотечному кредитуванні) тощо.

Таким чином, грошові потоки від активів являють собою суму чистих грошових потоків з операційної, інвестиційної і фінансової діяльності. Відповідно до міжнародних стандартів обліку і практичного досвіду з підготовки звітності про рух коштів використовуються два методи - прямий і непрямий.

Прямий метод розрахунку заснований на відображенні результатів операцій за рахунками коштів за певний період. При цьому операції групуються за трьома видами діяльності: поточною (операційною), інвестиційною і фінансовою. Прямий метод дозволяє оцінити платоспроможність підприємства, а також здійснювати оперативний контроль за надходженням і витратою коштів.

Недоліком цього методу є відсутність обліку взаємозв'язку отриманого фінансового результату (прибутку) і зміни абсолютного розміру коштів підприємства,

У табл. 1.2 подано аналітичні дані звіту про рух коштів підприємства. Ця таблиця складається на основі прямого розрахунку, що дозволяє оперативно управляти рухом грошових потоків. Використовуються дані аналітичного обліку, Головної книги та інші документи місячного, квартального або річного періодів.

За базовий рік залишок коштів склався з їх залишку на початок року, припливу коштів від інвестиційної і фінансової діяльності і відтоку від поточної діяльності (53 + 99 + 549-83 = 618).

За звітний рік залишок коштів склався із залишку грошей на початок періоду, їх $Т- * припливу за поточною та інвестиційною діяльністю і відтоку за фінансовою діяльністю

(609 + 212+130-689 = 262).

Непрямий метод спрямований на одержання коштів, що характеризують чистий грошовий потік підприємства у звітному періоді.

Цей метод переважає з аналітичної точки зору, тому що дозволяє визначити взаємозв'язок отриманого прибутку зі зміною величини грошових коштів.

Таблиця 1.2

Аналітичний звіт про рух коштів по підприємству (прямий метод), тис. грн

№ п/п

Показник

Період

Базовий

Звітний

1 1

Залишок коштів на початок періоду

53

609

2 2

І. Рух коштів від поточної діяльності Надходження виручки від продажу продукції Л

6772

7449

33

Надходження від продажу майна

87

94

4 4

Оплата рахунків постачальників за сировину і матеріали

-2764

-3041

55

Оплата праці

-1308

-1439

6 6

Платежі в бюджет і в позабюджетні фонди

-977

-1026

7 7

Загальногосподарські витрати

-756

-804

8 8

Виплата відсотків за позичками банків

-1070

-950

9 9

Інші надходження і виплати (сальдо + або -)

-67

-71

110

Результат від поточної діяльності (приплив +, відтік -)

-83

212

111

II. Рух коштів від інвестиційної діяльності Надходження від реалізації основних засобів

136

780

112

Придбання основних засобів

-37

-650

113

Результат від інвестиційної діяльності (приплив+, відтік-)

99

130

114

III. Рух коштів у фінансовій діяльності Банківський кредит

350

175

115

Бюджетний кредит

576

-

116

Погашення кредитів

-460

-776

117

Цільове фінансування

-

-150

118

Фінансові вкладення

-140

-200

119

Інші надходження

223

262

220

Результат від фінансової діяльності (приплив +, відтік -)

549

-689

221

Надійшло, всього

8197

9369

222

Виплати, всього

7579

9107

223

Всього (приплив +, відтік -) коштів

618

262

Розрахунок грошових потоків непрямим методом ведеться від показника чистого прибутку з необхідними його коригуваннями в статтях, що не відображають рух реальних грошей на відповідних рахунках.

Для прийняття обґрунтованих управлінських рішень про використання коштів необхідно мати інформацію про надходження і витрату грошей за окремими видами діяльності: поточною (операційною), інвестиційною і фінансовою. У табл. 1.3 наводиться аналітична форма звіту про рух коштів на підприємстві при використанні непрямого методу.

Таблиця 1 3.

Аналітичний звіт про рух коштів за рік по підприємству (непрямий метод), тис. грн.

Стаття

Сума

І. Поточна (операційна діяльність)

1 . Чистий прибуток

Поправки, внесені на відновлення чистого грошового потоку від поточної діяльності

2. Негрошові витрати, витрати і збитки, що впливають на чистий прибуток

2.1. Амортизація основних засобів

2.2. Зниження надходжень від дебіторів

2.3. Збільшення залишку виробничих запасів

2.4. Надходження матеріалів від ліквідації основних засобів після капітального ремонту

2.5. Повернення матеріалів з виробництва на склад

2.6. Сума списання вартості недоамортизованих основних засобів

72

45

-31

-17

20

4

-7

Чистий грошовий потік від поточної діяльності

86

II. Інвестиційна діяльність

1 . Придбання устаткування і транспортних засобів

2. Надходження від реалізації зайвого устаткування

3. Придбання довгострокових цінних паперів (акцій)

4. Надходження від продажу цінних паперів

-180

7

-9

27

Чистий грошовий потік від інвестиційної діяльності

-155

III. Фінансова діяльність

1 . Надходження за короткостроковими позиками

2. Погашення короткострокових позик

3. Надходження за довгостроковими позиками

4. Надходження від додаткової емісії акцій

5. Погашення довгострокових позик

6. Виплачені дивіденди акціонерам

5

-13

135

16

-14

-22

Чистий грошовий потік від фінансової діяльності

107

Чиста сума (збільшення (+), зниження (-) коштів (86-155+107))

38

Кошти на початок року

9

Кошти на кінець року (38 + 9)

47

Аналіз даних, наведених у табл. 1.3, свідчить про те, що в результаті поточної діяльності отримано кошти в сумі 86 тис. грн. Проте цих коштів недостатньо для фінансування інвестиційної діяльності підприємства (155 тис. грн). Залучення відсутніх коштів у розмірі 69 тис. грн (155-86) було здійснено за допомогою позик і емісії звичайних акцій. За рахунок цих коштів виплачено дивіденди акціонерам і досягнуто приросту коштів по підприємству в цілому на суму 38 тис. грн.

Крім прямого і непрямого методів вимірювання грошових потоків існує так званий метод ліквідного грошового потоку Він дозволяє оперативно розраховувати потік коштів на підприємстві і використовується в експрес-діагностиці його фінансового стану.

Ліквідний грошовий потік (ГПл) є показником надлишкового або дефіцитного сальдо коштів підприємства і визначається за формулою:

ГПл=(ДКк + ККк -Кк)-(ДКn + ККn -Кn]

де ДКк і ДКn - довгострокові кредити банків на кінець і на початок

ККк і ККn - короткострокові кредити банків на кінець і на початок періоду.

КК і Кn - кошти на кінець і на початок періоду.

Звіт про рух грошових коштів суб'єкта господарювання є складовим елементом публічної фінансової звітності, регулярне оприлюднення якої є обов'язковими для усіх підприємств України і має на меті відобразити зміну грошових коштів суб'єкта господарювання протягом звітного періоду - їх надходження та вибуття. Звіт про рух грошових коштів суб'єкта господарювання регламентується положенням (стандартом) бухгалтерського обліку №4. При цьому вважається, що основною метою формування Звіту про рух грошових коштів як частини публічної фінансової звітності являється необхідність представлення третім особам повної, правдивої та неупередженої фінансової інформації щодо діяльності суб'єкта господарювання протягом звітного періоду.

Однак, Звіт про рух грошових коштів використовується і для потреб прогнозування та планування грошових потоків. За такому випадку даний документ слід розглядати не як форму публічної фінансової звітності, а як внутрішній фінансовий документ, що забезпечує зведення та узагальнення фінансових даних щодо основних бюджетів підприємства та формування прогнозного (планового) Звіту про рух грошових коштів, що відображає очікувану зміну величини грошових коштів суб'єкта господарювання в результаті надходження або вибуття грошових ресурсів при здійсненні операційної, інвестиційної та фінансової діяльності.