Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ZmistSamy_novy1.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
03.11.2018
Размер:
99.73 Кб
Скачать

5. Облік розрахунків з оплати праці

Згідно із Законом України „Про оплату праці" заробітна плата — це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому вираженні, яку за трудовим договором власник або уповноважений ним орган виплачує працівникові за виконану ним роботу.

До фонду оплати праці відносяться нарахування найманим працівникам у грошовій та натуральній формі (оцінені у грошовому вираженні) за відпрацьований та невідпрацьований час, який підлягає оплаті, або за виконану роботу незалежно від джерела фінансування цих виплат. Фонд оплати праці складається з таких нарахувань: основна заробітна плата, додаткова заробітна плата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати за виконання робіт, послуг згідно з договорами цивільно-правового характеру.

Згідно наказу про облікову політику на ПАТ “Рівненський ДБК”, затверджено таку систему оплати праці:

  • За штатним розкладом – для інженерно-технічних працівників, для працівників АУП, відділу охорони;

  • За відрядними розцінками – для працівників ЗБВ, БЗЦ, арматурного цеху (за основу розрахунку заробітної плати беруться кількість виконаної роботи і розцінка за одиницю продукції.);

  • За тарифними розцінками – для працівників електроцеху, цеху підготовки виробництва.

На ПАТ “Рівненський ДБК”, крім заробітної плати, яка обчислюється за тарифними ставками, виробничими розцінками чи на основі посадових окладів, працівникам можуть виплачуватися доплати; надбавки; гарантійні виплати; компенсаційні виплати. На ПАТ “РДБК” робітники виробництва працюють у дві зміни, тому існує підвищена заробітна плата, для працівників в нічну зміну. Що ж стосується роботи у вихідні та святкові дні, дана робота не оплачується у подвійному розмірі, вона нараховується як і в робочий день. Але також до місячного окладу нараховується премія, для інженерно-технічних працівників – 5%, а для працівників виробництва – 10%.

Для нарахування основної заробітної плати працівникам з погодинною оплатою праці необхідні відомості про посадові оклади на основі штатного розпису(додаток 14); про присвоєні розряди (на основі наказів по підприємству), а також дані табельного обліку відпрацьованого ними часу за відповідний період (місяць тощо).

Для обліку використання робочого часу на ПАТ “Рівненський ДБК” застосовується табель-розрахунок (додаток 15).

Табель-розрахунок застосовується з метою аналізу і контролю за використанням робочого часу і станом трудової дисципліни. Дані табельного обліку використовуються також для визначення заробітку працівників, які перебувають на погодинній оплаті праці, та окремих виплат іншим працівникам.

Табель є іменним списком усіх працівників відділу, служби та іншого структурного підрозділу підприємства з позначками проти кожного прізвища про використання робочого часу.

Для нарахування заробітної плати робітникам-відрядникам потрібні не лише дані про відпрацьований час, але і про виконану роботу, підсумовані дані заробітної плати можна побачити у розрахунковому листі (додаток 16), який виписується на кожного робітника, де зазначено оклад, інші додаткові премії та утримання із заробітної плати.

Для узагальнення інформації про розрахунки з персоналом з оплати праці, а також розрахунки за не отриману персоналом у встановлений термін суму з оплати праці (розрахунки з депонентами) використовується балансовий рахунок 66 „Розрахунки з оплати праці", що має три субрахунки:

-661 „Розрахунки із заробітної плати";

-662 „Розрахунки з депонентами";

-663 “Розрахунки з іншими виплатами”.

По кредиту рахунку 66 відображаються нарахована працівникам підприємства основна і додаткова заробітна плата, премії, допомога з тимчасової непрацездатності, матеріальна допомога, суми індексації заробітної плати у зв'язку з інфляцією, суми компенсації втрати працівниками частини заробітної плати у зв'язку з порушенням термінів її виплати та інші нарахування, які є доходом працівника (дивіденди, дохід від розподілу прибутку, вартість оплаченого підприємством проїзду тощо), за дебетом — виплата заробітної плати, премій, допомоги, матеріальної допомоги, вартість отриманих у рахунок оплати праці матеріалів, продукції, товарів, а також суми утриманих податків і зборів, платежів за виконавчими листами та інші утримання з нарахованих сум оплати праці персоналу.

Нараховані, але не отримані персоналом підприємства у встановлений термін суми з оплати праці відображаються за кредитом субрахунку 662.

На ПАТ “Рівненський ДБК” аналітичний облік розрахунків з персоналом ведеться по кожному працівникові та місяцю начислення.

Для обліку утримань із заробітної плати використовують рахунок 65 “Розрахунки за страхування”. Рахунок є пасивним, тому за кредитом відображається нарахування утримань, а за дебетом їх виплата із заробітної плати. До прийняття Податкового Кодексу, із заробітної плати вираховували декілька видів утримань: пенсійне забезпечення, страхування на випадок безробіття та інше. На сьогодні ці види утримань замінені єдиним соціальним внеском, який складає 3,6% від місячної заробітної плати.

Після вирахування єдиного соціального внеску, із заробітної плати утримується податок з доходів фізичних осіб, який складає 15%.

Також серед утримань із заробітної плати передбачені витрати від браку. Якщо виріб було пошкоджено з вини працівника, то з його премії до заробітної плати вираховується певний відсоток в залежності від пошкодження виробу.

Що стосується аліментів та профспілкового внеску, то їх також вираховують із заробітної плати.

Виплата заробітної плати на ПАТ “Рівненський ДБК” здійснюється дворазова. Аванс працівникам виплачується не пізніше 23 числа місяця, за який нарахована заробітна плата, решта виплачується не пізніше 6 числа наступного за звітним місяцем.

Нарахування та виплата заробітної плати працівникам на ПАТ “Рівненський ДБК” обліковується на таких рахунках:

Зміст операції

Д

К

1.

Нарахована заробітна плата працівникам виробництва

23

66

2.

Нарахована заробітна плата адміністративному персоналу

92

66

3.

Нарахована заробітна плата працівникам відділу збуту

93

66

4.

Нарахування єдиного соціального внеску на фонд оплати праці

23, 92, 93

65

5.

Утримання єдиного соціального внеску із заробітної плати

66

657

6.

Утримано із заробітної плати податок з доходів фізичних осіб

66

641

7.

Нарахування відпускних

23, 91, 92, 93

66

8.

Оплата перших 5 днів лікарняних

23, 91, 92, 93

652

9.

Оплата лікарняних після 5 днів

652

663

10.

Оплата заробітної плати працівникам

66

30, 31

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]