Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ZmistSamy_novy1.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
03.11.2018
Размер:
99.73 Кб
Скачать

2. Організація бухгалтерського обліку

Організація бухгалтерського обліку – це сукупність методичних, організаційних та адміністративних елементів, які забезпечують оптимальне функціонування такого обліку та подальший його розвиток. Така організація полягає в цілеспрямованому впорядкуванні й удосконаленні механізму, структури та процесів бухгалтерського обліку.

Зміст облікової політики на ПАТ “Рівненський ДБК ”оформляється спеціальним наказом розпорядженням про облікову політику (додаток 2), що затверджується керівником підприємства. Важливим аспектом формування наказу про облікову політику є розкриття методики ведення обліку окремих фактів господарської діяльності, щодо яких чинні стандарти та інші нормативні акти не містять конкретних рекомендацій щодо правил їх обліку.

Керуючись Законом України “Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні” від 16.07.99 р. № 996-XIV, затвердженими Міністерством Фінансів України положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку (П(С)БО), інструкціями та іншими нормативними актами, які регулюють порядок ведення бухгалтерського обліку, складання і подання фінансової звітності, виконуючи вимоги передбачені Статутом, та з метою забезпечення своєчасного надання достовірної інформації користувачам фінансової звітності на ПАТ “РДБК” (далі за текстом Підприємство) застосовуються наступні положення:

Здійснювати введення бухгалтерського обліку згідно з принципами і методами передбаченими Національними положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку.

Забезпечувати неперервність відображення операцій і достовірну оцінку активів, зобов’язань, капіталу в бухгалтерському обліку застосовуючи журнально-ордерну форму обліку.

ПАТ “Рівненський ДБК” використовує автоматизовану (комп’ютерну) форму обліку – “1С: Бухгалтерія”.

“1С: Бухгалтерія 7.7” - це програма для ведення бухгалтерського обліку, що може застосовуватись на підприємствах різних форм власності та видів діяльності.

Застосовувати План рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій з урахуванням інструкції щодо застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 30.11.1999 р №291 та відомчих інструкцій починаючи з 1 листопада 2001 року. (додаток 3). Організувати аналітичний облік руху товарно-матеріальних цінностей.

Установити граничну вартість необоротних матеріальних активів, які відносяться до малоцінних у сумі 1000 гривень.

Затвердити графік документообороту (додаток 4).

Грошові і розрахункові, фінансові і кредитні документи без підпису головного бухгалтера або уповноваженої ним на це особи вважаються недійсними й не повинні прийматися до виконання.

Останнім етапом руху носіїв інформації є їх архівування. За належне зберігання первинних документів, облікових реєстрів і бухгалтерських звітів несе відповідальність головний бухгалтер. Первинні документи та облікові реєстри, що пройшли обробку, а також бухгалтерські звіти передаються до архіву ПАТ “Рівненський ДБК”, який діє вже більше 30 років.

Відповідальність за забезпечення ведення бухгалтерського обліку покладено на головного бухгалтера. Відповідальність за ведення додаткового обліку покладено на заступника головного бухгалтера. Організацію аналізу показників господарської діяльності підприємства, формування валових витрат і доходів виведення результатів діяльності підприємства покладено на головного бухгалтера. Ціноутворення на підприємстві, складання калькуляції, на виготовлення продукції, списання матеріалів на виготовлення продукції, списання арматури на виготовлення армокаркасів покладено на головного інженера. Нарахування заробітної плати працівникам, складання звітності, ведення обліку основних засобів, МШП, ТМЦ, виписку доручень та нарахування амортизації забезпечується відділом бухгалтерії. Здійснення банківського документообороту, збереження та використання чекових книжок покладається на головного бухгалтера.

З метою забезпечення достовірності даних бухгалтерського обліку і звітності проводити інвентаризацію майна і фінансових зобов’язань, відповідно до статті 10 Закону “Про бухгалтерський облік і фінансову звітність ” та інших нормативних документів.

Щорічно здійснювати інвентаризацію станом на 1 жовтня нематеріальних активів, незавершеного виробництва, оборотних активів, дебіторсько-кредиторської заборгованості, грошових коштів, основних засобів. Час та перелік інвентаризації визначається окремим наказом.

Для здійснення інвентаризації і прийняття рішень за її результатами створено постійно діючу інвентаризаційну комісію в складі:

Голова комісії – головний інженер

Члени комісії: головний механік

Заступник директора

Начальник відділу збуту

Начальник виробництва та будівництва.

Підписання касових документів на ПАТ “Рівненський ДБК”покладено на директора та головного бухгалтера. Підписання накладних перепусток по відпуску ТМЦ із цехів покладено на директора, головного бухгалтера і начальника збуту. Підписання балансових звітів, накладних на відпуск матеріальних цінностей зі складу покладено на директора і головного бухгалтера.

Структура бухгалтерії ПАТ “Рівненський ДБК” є наступною:

  • Головний бухгалтер

  • Заступник головного бухгалтера

  • Економіст бухгалтерського обліку

  • Бухгалтер

Згідно посадових інструкцій на ПАТ “Рівненський ДБК” (додаток 5) обов’язками головного бухгалтера є:

  • Забезпечення дотримання встановлених Єдиних методологічних засад бухгалтерського обліку.

  • Організація контролю за відображенням на рахунках бухгалтерського обліку всіх господарських операцій.

  • Перевірка стану бухгалтерського обліку у відділі.

  • Очолює роботу з підготовки та прийняття робочого плану рахунків, форм первинних облікових документів, що застосовуються для оформлення господарських операцій.

  • Здійснює заходи щодо надання користувачам повної, правдивої та неупередженої інформації про фінансовий стан, результати діяльності та рух грошових коштів.

  • Керує працівниками бухгалтерії підприємства та розподіляє між ними посадові завдання та обов’язки.

  • Повідомляє директору про усі виявлені недоліки в роботі бухгалтерії, з поясненням причин виникнення та заходами щодо їх усунення.

Заступник головного бухгалтера забезпечує неухильне виконання всіма службами та працівниками причетними до бухгалтерського обліку правомірних вимог бухгалтера щодо дотримання порядку в оформлені та надання до обліку первинних документів. Також несе відповідальність за організацію бухгалтерського обліку фіксування фактів здійснення всіх господарських операцій збереження оброблених документів, регістрів звітності протягом установлених нормативними документами термінів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]