Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ZmistSamy_novy1.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
03.11.2018
Размер:
99.73 Кб
Скачать

8.5. Облік розрахунків з підзвітними особами

Підзвітні особи — це працівники підприємства, яким видані грошові кошти під звіт. Список осіб, які мають право отримувати в касі готівку під звіт, затверджується керівником підприємства. Під звіт видається готівка на операційні, господарські та витрати, пов'язані з відрядженням, на визначений термін і мету.

Аванс працівнику видається обов’язково, документом, що засвідчує цю операцію є авансовий звіт (додаток 29).

Підзвітна особа зобов'язана надати звіт про витрачання цих коштів за призначенням і пред'явити підтверджувальні документи, а також внести до каси невикористану суму в такі терміни:

• при відрядженні — не пізніше трьох робочих днів після повернення з відрядження;

• по сумах на закупівлю сільськогосподарської продукції — не пізніше десяти робочих днів з дня їхньої видачі;

• по інших сумах — не пізніше наступного робочого дня після видачі під звіт.

10. Облік власного капіталу

Власний капітал – це частина в активах підприємства, після вирахувань його зобов’язань.

Власний капітал складається із:

• статутного капіталу;

• пайового капіталу;

• додатково вкладеного капіталу;

• іншого додаткового капіталу;

• резервного капіталу;

• нерозподіленого прибутку (непокритого збитку);

• неоплаченого капіталу;

• вилученого капіталу.

10.1. Облік статутного капіталу

Статутний капітал – зафіксована в установчих документах загальна вартість активів, які є внесками власників чи учасників до капіталу підприємства.

Статутний капітал Товариства утворюється з вартості вкладів акціонерів, внесених внаслідок придбання ними акцій. Вкладом до статутного капіталу Товариства можуть бути гроші, цінні папери, інші речі або майнові чи інші відчужувані права, що мають грошову оцінку, якщо інше не встановлено законом. Статутний капітал товариства визначає мінімальний розмір майна товариства, який гарантує інтереси його кредиторів.

Статутний капітал Товариства становить 2886000 (два мільйони вісімсот вісімдесят шість тисяч) гривень, який розподілений на 144300 (сто сорок чотири тисячі триста) простих іменних акцій номінальною вартістю 20,00 (двадцять) гривень кожна.

Товариство має право змінювати (збільшувати або зменшувати) розмір статутного капіталу. Порядок зміни встановлюється законодавством України. Статутний капітал збільшується шляхом підвищення номінальної вартості акцій або розміщення додаткових акцій існуючої номінальної вартості у порядку, встановленому законодавством України. Збільшення капіталу акціонерного товариства без залучення додаткових внесків здійснюється шляхом підвищення номінальної вартості акцій. Акціонерне товариство не має права приймати рішення про збільшення статутного капіталу шляхом публічного розміщення акцій, якщо розмір власного капіталу є меншим, ніж розмір його статутного капіталу. Збільшення статутного капіталу акціонерного товариства для покриття збитків не допускається.

Статутний капітал товариства зменшується в порядку, встановленому законодавством України, шляхом зменшення номінальної вартості акцій або шляхом анулювання раніше викуплених Товариством акцій та зменшення їх загальної кількості. Товариство в порядку, встановленому законодавством України, має право анулювати викуплені ним акції та зменшити Статутний капітал або підвищити номінальну вартість решти акцій, залишивши без змін статутний капітал.

Для обліку статутного капіталу на підприємстві використовується рахунок 40 “Статутний капітал”, за кредитом якого відображається збільшення капіталу, а за дебетом його зменшення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]