Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ZmistSamy_novy1.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
03.11.2018
Размер:
99.73 Кб
Скачать

10.2. Облік резервного капіталу

Резервний капітал – це сума резервів, створених на підприємстві відповідно до чинного законодавства, за рахунок нерозподіленого прибутку.

Резервний капітал Товариства створюється у розмірі 25 (двадцяти п’яти) відсотків Статутного капіталу Товариства. Цей вид капіталу формується шляхом щорічних відрахувань від чистого прибутку Товариства або за рахунок нерозподіленого прибутку. До досягнення встановленого розміру розмір щорічних відрахувань не може бути меншим ніж 5 (п’ять) відсотків суми чистого прибутку Товариства за рік. Якщо резервний фонд виявляється повністю чи частково використаним, відрахування до нього поновлюються до досягнення повністю його розміру.

Резервний капітал створюється для покриття збитків Товариства, а також для збільшення Статутного капіталу, погашення заборгованості у разі ліквідації Товариства та інших цілей, відповідно до рішень прийнятих Загальними Зборами Акціонерів.

В інтересах діяльності Товариства, ним можуть бути створені і інші фонди, порядок, формування і використання встановлюється Загальними Зборами Акціонерів. Товариство може створювати такі фонди:

  • Фонд розвитку виробництва

  • Фонд соціального розвитку

  • Фонд матеріального заохочення

  • Інші фонди за рішенням Загальних Зборів Товариства

Фонд розвитку виробництва створюється за рахунок чистого прибутку, шляхом щорічних відрахувань у розмірі не менш як 30% чистого прибутку. Розмір, порядок та напрями використання фонду затверджуються Наглядовою Радою Товариства.

Фонд матеріального заохочення утворюється після формування резервного фонду, фонду виробництва та фонду соціального розвитку для преміювання та інших видів матеріального заохочення персоналу за підсумками господарської діяльності за рік.

Для узагальнення інформації про стан та рух резервного капіталу підприємства, створеного відповідно до чинного законодавства та установчих документів за рахунок нерозподіленого прибутку у Плані рахунків призначено рахунок 43 „Резервний капітал". По кредиту цього рахунку відображається створення резерву, по дебету — використання резервного капіталу.

10.3. Облік нерозподіленого прибутку

Нерозподілені прибутки – це сума нерозподіленого прибутку, тобто сума чистого прибутку, що не була розподілена між власниками.

Порядок розподілу прибутку та збитків визначається Загальними Зборами Акціонерів відповідно до Статуту та чинного законодавства України.

Збитки від діяльності Товариства покриваються в першу чергу з Резервного капіталу. У випадку недостатності коштів Резервного капіталу, Загальні збори приймають рішення про покриття збитків з інших джерел відповідно до законодавства України.

Чистий прибуток Товариства використовується для виплати дивідендів акціонерам, а також на цілі, визначені Зборами. Дивіденд – частина чистого прибутку підприємства, що виплачується акціонеру з розрахунку на одну належну йому акцію. Товариство виплачує дивіденди виключно грошовими коштами. Виплата дивідендів здійснюється з чистого прибутку звітного року та/або нерозподіленого прибутку в розмірі, встановленому рішенням Зборів, у строк не пізніше шести місяців після закінчення звітного року. Дивіденди за простими акціями виплачуються тільки у тому разі, якщо Товариство за підсумками діяльності за рік, який сплачується, отримало прибуток. Наявність прибутку товариства не є підставою для обов’язку прийняття рішення загальними зборами акціонерів про виплату дивідендів. Протягом 30 (тридцяти) днів після прийняття рішення про виплату дивідендів товариство повідомляє осіб, які мають право на отримання дивідендів, про дату, розмір, порядок та строк їх оплати.

У Плані рахунків для обліку сум нерозподілених прибутків (збитків) поточного і минулого років, а також використаного в поточному році прибутку передбачено рахунок 44 „Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)".(додаток 6.7.)

По кредиту рахунку 44 відображається збільшення прибутку від усіх видів діяльності, по дебету — збитки і використання прибутку.

Рахунок 44 „Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)" має такі субрахунки:

441 „Прибуток нерозподілений";

442 „Непокриті збитки";

443 „Прибуток, використаний у звітному періоді".

На субрахунку 441 відображають наявність та рух нерозподіленого прибутку.

На субрахунку 442 відображають непокриті збитки. їх списання здійснюють за рахунок нерозподіленого прибутку, резервного, пайового чи додаткового капіталу тощо.

На субрахунку 443 відображають розподіл прибутку між власниками (нарахування дивідендів), виплати за облігаціями, відрахування до резервного капіталу та інше використання прибутку в поточному періоді.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]