Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ZmistSamy_novy1.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
03.11.2018
Размер:
99.73 Кб
Скачать

11. Фінансова звітність підприємства

ПАТ “Рівненський ДБК ” на підставі даних бухгалтерського обліку зобов'язане складати фінансову звітність. Попереднім етапом може бути складання оборотно0сальдової відомості (додаток 30). Складання звітності є завершальним етапом облікового процесу. Мета, склад і принципи підготовки фінансової звітності та вимоги до визнання і розкриття її елементів визначаються П(С)БО 1 „Загальні вимоги до фінансової звітності".

Звітним періодом для складання фінансової звітності є календарний рік. звітність складається щоквартально наростаючим підсумком з початку звітного року. Перед складанням річної фінансової звітності обов'язкове проведення інвентаризації активів та зобов'язань підприємства.

Фінансова звітність включає:

  • Баланс (додаток 31);

  • Звіт про фінансові результати (додаток 32);

  • Звіт про рух грошових коштів (додаток 33);

  • Звіт про власний капітал (додаток 34);

  • Примітки до річної фінансової звітності.

На ПАТ “Рівненський ДБК ” фінансова звітність подається не пізніше 25 числа наступного місяця за звітним кварталом, а річна — не пізніше 20 лютого наступного за звітним роком.

Квартальна фінансова звітність, на відміну від річної, передбачає складання лише двох форм: балансу та звіту про фінансові результати.

Баланс є основним звітним документом, що відображає фінансово-майновий стан підприємства на певну дату.

Форма балансу і порядок його заповнення визначаються П(С)БО 2 „Баланс".

Метою складання балансу є надання користувачам повної, правдивої та неупередженої інформації про фінансовий стан підприємства на певну дату.

Баланс — це звіт про фінансовий стан підприємства, який відображає на певну дату його активи, зобов'язання і власний капітал.

Баланс підприємства складається на основі інформації за залишками на балансових рахунках — 1-6 класів Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань з оборотно-сальдової відомості.

У Звіті про фінансові результати відображається інформація про доходи, витрати і фінансові результати діяльності ПАТ “Рівненський ДБК”.

Зміст, форма та загальні вимоги до розкриття статей звіту про фінансові результати визначаються Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 3 „Звіт про фінансові результати".

Метою складання Звіту про фінансові результати є надання користувачам повної, правдивої та неупередженої інформації про доходи, витрати, прибутки і збитки від діяльності підприємства за звітний період.

Звіт про фінансові результати заповнюється на основі інформації за рахунками 7, 8 та 9 класів. Для визначення чистого прибутку (збитку) звітного періоду послідовно зіставляють доходи і витрати від діяльності.

Звіт про рух грошових коштів — це звіт, який відображає надходження і вибуття грошових коштів у результаті діяльності підприємства в звітному періоді.

Зміст, форма та загальні вимоги до розкриття статей Звіту про рух грошових коштів визначаються Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 4 „Звіт про рух грошових коштів".

Звіт про рух грошових коштів складається з метою надання користувачам фінансової звітності повної, правдивої та неупередженої інформації про зміни, які відбулися у грошових коштах підприємства та їх еквівалентах за звітний період.

Складання Звіту про рух грошових коштів на ПАТ “Рівненський ДБК” проводиться в наступній послідовності:

1) збирається та підготовлюється необхідна інформація;

2) визначається рух грошових коштів в результаті операційної діяльності;

3) визначається рух грошових коштів в результаті інвестиційної діяльності;

4) визначається рух грошових коштів в результаті фінансової діяльності;

5) визначається чистий рух грошових коштів за звітний період та їх залишок на кінець року.

Джерелами інформації для складання Звіту про рух грошових коштів є Баланс, Звіт про фінансові результати, Примітки до фінансових звітів (Балансу і Звіту про фінансові результати), Головна книга, аналітичні дані окремих рахунків бухгалтерського обліку.

Звіт про власний капітал — це звіт, який відображає зміни у складі власного капіталу підприємства протягом звітного періоду.

Зміст і форма Звіту про власний капітал та загальні вимоги до розкриття його статей визначається Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 5 “Звіт про власний капітал”.

Метою складання Звіту про власний капітал є розкриття інформації про зміни у складі власного капіталу підприємства протягом звітного періоду.

У примітках до фінансових звітів ПАТ “РДБК” розкриває інформацію про облікову політику підприємства; інформацію, що не наведена безпосередньо у фінансових звітах, але є обов'язковою згідно з положеннями (стандартами); інформацію, яка містить додатковий аналіз статей звітності, необхідний для забезпечення її зрозумілості та доречності.

Висновок

Виробнича практика з бухгалтерського обліку проходила в публічному акціонерному товаристві “Рівненський домобудівний комбінат ” з 20 червня по 10 липня. На практиці я ознайомилась з бухгалтерією підприємства, первинними документами, які використовую підприємство та головними обов’язками головного бухгалтера. Виконання професійних обов’язків надало мені можливість оволодіти навичками:

  • Розподілу функцій в організації облікового процесу

  • Прийому, перевірки та обробки первинних документів

  • Техніки складання облікових реєстрів

  • Відображення господарських операцій на рахунках бухгалтерського обліку

  • Складання основних форм бухгалтерської звітності.

Публічне акціонерне товариство “Рівненський домобудівний комбінат” є юридичною особою, що має відокремлене майно, самостійний баланс, поточні рахунки в установах банків, печатку зі своїм найменуванням українською мовою та ідентифікаційним кодом; кутовий та штампи зі своєю назвою, фірмові бланки, емблему, символіку та інші реквізити.

У своїй діяльності підприємство керується Статутом, який розроблено на підставі Цивільного кодексу України, Господарського кодексу України, Законів України “Про акціонерні товариства ” та іншого законодавства України, а також внутрішніми правилами, регламентами та локальними нормативними актами.

Метою діяльності товариства є поєднання економічних інтересів та фінансових ресурсів акціонерів для ведення господарської діяльності, спрямованої на одержання прибутку, задоволення потреб в роботах та послугах та забезпечення прибутковості виробництва та стійкого положення на ринку цінних паперів.

Ведення бухгалтерського обліку здійснюється згідно з принципами та методами передбаченими Національними положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку.

На підприємстві ведеться журнально-ордерна форма бухгалтерського обліку. В системі бухгалтерського обліку використовуються синтетичні рахунки, субрахунки та аналітичні рахунки.

До фінансової звітності входять:

  • Баланс (Форма №1);

  • Звіт про фінансові результати (Форма №2);

  • Звіт про власний капітал (Форма №4);

  • Примітки до річної фінансової звітності (Форма №5).

Контроль за дотримання законодавства про бухгалтерський облік і звітність в Україні здійснюється відповідними органами в межах їх вповноважень, передбачених законом.

Список використаних джерел:

  1. Закон України “Про акціонерні товариства” від 17.09.2008 № 514-VI.

  2. Закон України „Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні” від 16.07.99р. №996-XIV.

  3. Закон України “Про цінні папери та фондовий ринок” вiд вiд 23.02.2006 № 3480-IV

  4. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 1 “Загальні вимоги до фінансової звітності”. Затверджено наказом Міністерства фінансів України від 31.03.1999р. за №87.

  5. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 2 “Баланс”. Затверджено наказом Міністерства фінансів України від 31.03.1999р. за №87. Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 21.06.1999р. за №396\3689.

  6. Положення (стандарт ) бухгалтерського обліку 3 ”Звіт про фінансові результати”. Затверджене наказом Мінфіну України 31.03.99 № 87.

  7. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 5 “Звіт про власний капітал”. Затверджено наказом Міністерства фінансів України від 31.03.1999р. №87.

  8. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 7 “Основні засоби”. Затверджено наказом Міністерства фінансів України від 27.04.2000р. за №92.

  9. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 8 “Нематеріальні активи”. Затверджено наказом Міністерства фінансів України від 18 жовтня 1999 р. №242

  10. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 9 “Запаси”. Затверджено наказом Міністерства фінансів України від 20.10.1999р. №246.

  11. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 16 “Витрати”. Затверджено

наказом Міністерства фінансів України від 31 грудня 1999 р. N 318

  1. Інструкція про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій 30.11.99 №291

  2. Мисака Г.В. Бухгалтерський облік: Навчальний посібник/ Г.В. Мисака, В.М. Шарманська. – Київ: ЦУЛ, 2007

  3. Робоча програма виробничої практики для студентів другого курсу денної форми навчання напряму підготовки 6.030.509 “Облік і аудит” № 063-407

  4. Сопко В., Завгородній В. Організація бухгалтерського обліку, економічного контролю та аналізу: Підручник. — Київ, 2000 р.

  5. Хом’як Р.Л. Бухгалтерський облік в Україні. Навч. посібник. /. Р.Л. Хом’як, В.І. Лемішовський.- 5-те вид., доп. і перероб.- Львів:”Інтелект-Захід”, 2007.- 1197с

  6. Швець В.Г. Теорія бухгалтерського обліку: Підручник. – К.: Знання, 2004. – 447 с.

Додатки:

  1. Статут ПАТ “РДБК”

  2. Наказ про організацію бухгалтерського обліку та облікову політику

  3. План рахунків ПАТ “РДБК”

  4. Графік документообороту

  5. Посадова інструкція бухгалтера

  6. Акт приймання-передачі (внутрішнього переміщення) основних засобів

  7. Акт на списання основних засобів

  8. Відомість основних засобів по матеріально-відповідальній особі

  9. Аналізи рахунків

    1. 10”Основні засоби”

    2. 12”Нематеріальні активи”

    3. 20”Виробничі запаси”

    4. 22”Малоцінні та швидкозношувані предмети”

    5. 26”Готова продукція”

    6. 28”Товари”

    7. 90 “Собівартість реалізації”

    8. 91”Загальновиробничі витрати”

    9. 92”Адміністративні витрати”

    10. 93”Витрати на збут”

    11. 30”Каса”

    12. 31”Рахунки в банках”

    13. 63”Розрахунки з постачальниками та підрядниками”

  10. Довіреність

  11. Видаткова накладна

  12. Накладна на внутрішнє переміщення запасів

  13. Оборотно-сальдова відомість по рахунку 22 “Малоцінні та швидкозношувані предмети”

  14. Штатний розпис працівників

  15. Табель-розрахунок

  16. Розрахунковий листок по заробітній платі

  17. Прибутковий касовий ордер

  18. Видатковий касовий ордер

  19. Журнал-ордер і відомість по рахунку 30 „Каса"

  20. Графік документообігу касових операцій

  21. Меморіальний ордер

  22. Виписки банку

  23. Рахунок-фактура

  24. Акт прийняття-передачі виконаних робіт

  25. Податкова накладна

  26. Товарно-транспортна накладна

  27. Акт здачі-прийняття робіт (наданих послуг)

  28. Видаткова накладна при розрахунках з постачальниками

  29. Авансовий звіт

  30. Оборотно-сальдова відомість

  31. Баланс

  32. Звіт про фінансові результати

  33. Звіт про рух грошових коштів

  34. Звіт про власний капітал

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]