Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ZmistSamy_novy1.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
03.11.2018
Размер:
99.73 Кб
Скачать

7. Облік готової продукції (товарів, робіт, послуг) та її реалізації

Готовою продукцією ПАТ “Рівненський ДБК”, як і будь-які інші підприємства вважають конкретні вироби, що пройшли всі стадії технологічної обробки на цьому підприємстві, відповідають встановленим стандартам чи технічним умовам, прийняті відділом технічного контролю і здані на склад або безпосередньо замовнику. Готова продукція становить основну частину товарної продукції підприємства. В основному готова продукція призначена для реалізації, але певна її частина споживається на підприємстві (внутрішньозаводський оборот). До готової продукції зараховують також виконані для замовників роботи та послуги автотранспорту, ремонтного виробництва, будівельно-монтажні роботи.

Відпуск продукції з виробництва та передача її на склад оформляється накладними, відомостями, приймально-здавальними документами, актами приймання, в яких вказується: дата, шифр цеху і складу, найменування продукції, номенклатурний номер, одиниці виміру, кількість, ціна за одиницю. Вони виписуються у двох примірниках, один з яких призначений для здавальника, а інший залишається на складі. На підставі другого примірника накладної матеріально відповідальна особа робить записи в картках складського обліку про оприбуткування готової продукції, після чого разом із матеріальним звітом передає накладні в бухгалтерію.

Для обліку виготовленої продукції планом рахунків передбачено рахунок 26 „Готова продукція". По дебету рахунку 26 відображається надходження готової продукції власного виробництва за фактичною виробничою собівартістю, а по кредиту — її реалізація, використання для внутрішніх потреб та інших цілей.

На ПАТ “РДБК” є багато видів готової продукції, які пройшли всі стадії обробки, а саме: плити, перетинки, фундаментні блоки, сваї, заборні плити, армокаркаси, бетон, баласти та інше.

Покупцям готова продукція відпускається за дорученням або за наказом. У цих документах вказується, куди і як відправити продукцію. Комірник на відібрану й упаковану продукцію виписує накладну, у ній розписуються представник покупця і працівник відділу збуту підприємства. На багатьох підприємствах наказ і накладна об’єднуються в один документ — наказ-накладну, що виписується в трьох примірниках.

Накази-накладні після здійснення операції передаються в бухгалтерію, де служать підставою для виписування рахунків-фактур, за допомогою яких зводиться інформація про покупців, про факт відвантаження (відпуску) продукції, вказується сума, що належить за цю продукцію (разом з ПДВ), а також виписуються платіжні документи банку для одержання плати з покупців за відвантажену їм продукцію.

Згідно аналізу рахунку 26 “Готова продукція” (додаток 9.5.) можна ознайомитись з господарськими операціями підприємства:

Зміст операції

Д

К

Сума

1.

Оприбуткована на склад готова продукція

26

23

2826461,16

2.

Готова продукція призначена для власних потреб оприбуткована як матеріали

20

26

17392,78

3.

Списана готова продукція як брак у виробництві

24

26

1437,67

4.

Придбана готова продукція у постачальників

26

63

94773,68

5.

Списана собівартість реаліз. готової прод.

901

26

2997637,72

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]