Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Біологія.Макаренко Т.М. .docx
Скачиваний:
112
Добавлен:
03.11.2018
Размер:
15.33 Mб
Скачать
  1. Мінеральні солі. Їх біологічна роль

До неорганічних речовин клітини, крім води, належать також солі. Солі неорганічних речовин мають важливе значення для підтримання життєдіяльності клітини і організму в цілому. В організмі вони перебувають в іонному стані, або у вигляді твердих сполук. Іони утворені катіонами металів К+, Na+, Са2+,Мg2+ і аніонами кислот (соляної -НСl сірчаної - H2SO4, фосфорної —H3PO4- i вугільної — Н2 СО3).Концентрації катіонів та аніонів у клітині і у її життєвому середовищі, як правило, дуже відрізняється. Різниця між кількістю іонів на поверхні та всередині клітини забезпечує виникнення нервового та м’язевого збудження,,перенесення речовин через мембрану., перетворення енергії.Різна концентрація іонів калію та натрію зовні й всередині клітини призводить до появи різниці електричних потенціалів на зовнішній і внутрішній поверхнях плазматичних мембран, що зумовлює передачу збудження по нервах або у м'язах, а також забезпечує транспорт речовин у клітину.Іони кальцію і магнію виконують регуляторну функцію, активують багато ферментів. Сполуки кальцію і фосфору відкладаються у кістках, надаючи їм міцності. Сполуки кальцію входять до складу черепашок молюсків і форамініфер, панцирів раків тощо.

У деяких найпростіших (радіолярій) внутрішньоклітинний скелет побудований із двооксиду кремнію. Збільшення вмісту іонів калію спричиняє токсичний вплив на серцевий м яз.

Багато важливих функцій виконують неорганічні кислоти та їх солі. Соляна кислота створює кисле середовище у шлунку хребетних тварин і людини, забезпечуючи активність ферментів шлункового соку. Карбонатна кислота та її аніони формують бікарбонатну буферну систему Залишки ортофосфорної кислоти,приєднуючись до ряду білків клітини, змінюють їхню фізіологічну активність .Від вмісту солей залежить надходження води до клітини та буферні властивості клітин і тканин .Луги теж відіграють велику біологічну роль в роль,оскільки при дисоціації є джерелом йонів ОН та йонів металів. Загальний вміст неорганічних речовин у клітині варіює, в межах від одного до кількох відсотків.

  1. Біологічна роль кисню

Кисень є окисником поживних речовин у процесі дихання тварин .рослин , грибів ,деяких бактерій ,під час якого виділяється енергія Але є такі види організмів(анаероби) ,що можуть існувати у безкисневих умовах і утворюють енергію за рахунок бродіння (група прокаріотів деякі найпростіші та більшість гельмінтів). Кисень може бути шкідливим для живого організму,якщо він є окисником ДНК та інших компонентів клітини ,тому деякі клітини мають систему захисту від дії кисню. Аеробні організми, або аероби (від грец. aer — повітря і biosжиття), — це організми, здатні жити й розвиватися лише за наявності в середовищі вільного кисню, який вони використовують як окисник. До аеробних організмів належать усі рослини, більшість найпростіших і багатоклітинних тварин, майже всі гриби, частина бактерій, тобто переважна більшість відомих видів живих істот .

Малюнок 17. Аеробні організми

Таблиця 5. Біологічне значення деяких елементів

Елемент , йон

Кількість у клітині в %

Біологічне значення

Са

0.04-2,0

У тварин входить до складу кісток , зубів, бере участь у зсіданні крові .У рослин входить до складу оболонки клітини

P

0,20-1,00

Входить до складу АТФ , ферментів ,кісткової тканини , зубів , нуклеїнових

кислот

Fe

0,01-0,015

Входить до складу гемоглобіну крові ,рогівки очей,бере участь в утворенні хлорофілу

І

0,0001

Входить до складу гормонів щитоподібної залози,бере участь в обміні речовин .

F

0,0001

Входить до складу емалі зубів

Na

0,02-0,03

Забезпечує проведення нервових імпульсів ,стимулює синтез гормонів , регулює осмотичний тиск у клітині .

Cu

0,0002

Бере участь у процесах творення крові , фотосинтезу.

К

0,15-0.4

Бере участь в процесі фотосинтезу ,Забезпечує транспорт речовин у клітину . проведення нервових імпульсів .

Запитання для контролю:

1..Що вивчає наука біохімія ?

2.Які хімічні елементи входять до складу живих організмів ?

3.Які біологічні функції виконує вода ?

4.У якому стані містяться в клітині солі ? Яка їх роль ?

5.Назвіть іони неорганічних сполук в клітині .

6.Які живі організми використовують високий поверхневий натяг води?

7.Яку роль відіграє кисень в живих організмах?

8.Які аніони й катіони мають найбільше значення для клітин?

9.Які живі організми використовують високий поверхневий натяг води?

10.Як підвищення йонів Калію впливає на роботу м ’яза серця?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]