Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Біологія.Макаренко Т.М. .docx
Скачиваний:
112
Добавлен:
03.11.2018
Размер:
15.33 Mб
Скачать
  1. Українські вчені –біологи .

Серед всесвітньо відомих вчених –біологів є і наші співвітчизники .

Вавілов Микола Іванович (1887-1943)- видатний вчений ботанік ,генетик , селекціонер.В 1919 р. обґрунтував вчення про імунітет у рослин до інфекційних захворювань, сформулював закон гомологічних рядів у спадковій мінливості , обґрунтував еколого – географічні принципи створення вихідного матеріалу для селекції .

Вернадський Володимир Іванович(1863-1945) – український природознавець , основоположник геохімії та біохімії За його ініціативою було створено Відділ живої речовини(1927),перетворений на Біогеохімічну лабораторії.

Навашин Сергій Гаврилович (1875-1930)– цитолог , ембріолог. Відкрив подвійне запліднення у покритонасінних рослин. Цитологічні праці присвяченні будові ядра і хромосом

Богомолець Олександр Олександ рович(1881-1949) – патофізіолог .Встановив ,що сполучна тканина виконує в організмі захисні функції

Гамалія Микола Федорович(1859-1949) – мікробіолог і епідеміолог . Заклав основи вчення про бактеріофаг , з ясував роль токсичних продуктів у патогенезі інфекційного процесу

Мєчніков Ілля Ілліч(1845-1916)видатний вітчизняний біолог , основоположник порівняльної патології , мікробіології , еволюційної ембріології. , відкрив явище фагоцитозу ,за що йому було присуджено Нобеліівську премію (1908)Приділяв велику увагу проблемам імунітету , довголіття , захисту рослин. Запропонував теорію походження багатоклітинних організмів.

Заболотний Данило Кирилович(1866-1929 ) -мікробіолог,епідеміолог . Свої праці присвятив вивченню чуми,холери , сифілісу ,тифу , дизентерії.

Чаговець Василь Юрійович (1873-1941)– основоположник сучасної електрофізіології . Вперше пояснив електричні явища в живих тканинах на підставі іонної теорії.

Холодний Микола Григорович(1882-1953)-ботанік –фізіолог. Присвятив свої праці мікробіології, анатомії, фізіології та екології рослин , ґрунтознавству

  1. Основні властивості живої матерії

Життя – це багаторівнева відкрита система . Життя в сучасному розумінні – це особливий спосіб існування організмів ,істотними чинниками якого є обмін речовин з навколишнім середовищем і відтворення собі подібних. Існує багато визначень життя, які дали різні вчені в різний час. Наприклад, Арістотель визначав життя як «харчування, ріст і старіння», Тревіранус вважав, що життя — це «стійка одноманітність процесів із відмінністю зовнішніх впливів», академік І. П. Павлов ви­значав його як «складний хімічний процес», а академік О. І. Опарін — як «особливу, дуже складну форму руху матерії».

Малюнок 1.Різноманітність життя: повітря, суходіл, вода.

Цікаві відомості…

У Південній Африці на глибині 2,8 км під землею знайдено унікальну екоси стему, все населення якої представлене одним єдиним видом бактерій. Мікроорганізм, який дістав назву Desulforudis, живе цілковитій самотності в гарячій підземній воді, насиченій сульфатами, і виробляє всі необхідні для життя речовини з неорганічних сполук.

Грунт густо заселений живими організмами. Біомаса тільки дощових червів у суглинкових грунтах досягає1,2т на га,або 2,5 млн. особин. Кількість бактерій в 1г грунту вимірюється сотнями мільйонів. У нафтових родовищах на глибині 2-3 км виявлена своя «нафтова» мікрофлора. Жива речовина здатна зберігатися навіть в умовах відкритого космосу.

Основні властивості живої матерії:.

  • Обмін речовин і енергії (дихання ,живлення)

  • Ріст (збільшення організму в розмірах і масі)

  • Розмноження(здатність відтворювати собі подібних)

  • Поширення (збільшення території проживання)

  • Саморегуляція(здатність підтримувати сталість свого хімічного складу й інтенсивність фізіологічних процесів в постійно змінних умовах середовища)

  • Подразливість(реакція живого організму на зовнішній вплив).

  • Єдиний принцип структурної організації(елементарно-функціональною одиницею живого є клітина )

  • Мінливість(здатність організму набувати нових ознак і властивостей )

  • Спадковість(здатність передавати свої ознаки,властивості нащадкам)

  • Єдність хімічного складу (у живих організмах 98%хімічного складу припадає на чотири елементи:карбон ,оксисен,нітроген,і гідроген).

  • Живі організми здатні до адаптації(пристосовуватись до різних умов існування)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]