Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Біологія.Макаренко Т.М. .docx
Скачиваний:
112
Добавлен:
03.11.2018
Размер:
15.33 Mб
Скачать

2.Гормони

Гормони це біологічно активні сполуки, що виділяються залозами внутрішньої секреції безпосередньо у кров і лімфу (мал. 11.2).

За своєю хімічною будовою гормони можуть бути похідними холестерину, наприклад гормони кори надниркових залоз - кортикостероїди (гідрокортизон, кортикостерон, альдостерон) - і гормони статевих залоз (тестостерон, естрадіол, прогестерон). А можуть бути білковими, наприклад гормони, що виділяються гіпофізом (окситоцин, вазопресин, адренокортикотропний гормон та інші). Існують гормони — похідні амінокислоти тирозину, до них належать тироксин, трийодтиронін, які виділяються щитоподібною залозою, та адреналін, норадреналін, що виділяються мозковою речовиною надниркових залоз.

Малюнок 32.Залози внутрішньої та змішаної секреції: 1 — гіпофіз; 2 — щитоподібна залоза; 3 — паращитоподібні залози; 4 — надниркові залози; 5 — підшлункова залоза; 6 — сім'яники (яєчники в жінок); 7 — вилочкова залоза (тимус)

Дія гормонів різноманітна й виявляється в дуже малих концентраціях. Вони справляють регулювальний вплив на всі реакції обміну речовин, відіграють важливу роль у підтримуванні гомеостазу, процесах адаптації організму до змінних умов середовища.Гормони регулюють ріст, розмноження та диференціювання тканин, синтез білків, проникність кліткових мембран. Гомеостаз — це система скоординованих реакцій, спрямованих на забезпечення підтримання або відновлення сталості внутрішнього середовища організму.

3.Фактори росту

Для підтримування життя нормальних клітин вищих організмів абсолютно необхідною є їх взаємодія з унікальною комбінацією спе­цифічних факторів росту.

Факторами росту називають групу білкових молекул, що впливають на синтез ДНК у клітині, диференціювання клітин та їх поділ. Ефекти факторів росту, на відміну від гормонів, можуть тривати протягом кількох днів.Вони зазвичай стимулюють поділ певних типів клітин. Як правило, вони виділяються одними клітинами і діють на інші клітини, хоча інколи буває так, що вони діють на ті самі клітини, які їх виділяють. Фактори росту діють на свої клітини-мішені, що відрізняються від інших клітин характерними рецепторами.

Слід памятати:

Ферменти — це білкові молекули, що є біологічними каталізаторами. Основною функцією ферментів є прискорення швидкості перебігу біологічних реакцій. Кожний фермент забезпечує одну або декілька реакцій одного типу. У процесі реакції, що каталізується, у контакт із субстратом вступає не вся молекула ферменту, а певна її ділянка, яка називається активним центром. Завдяки активному центру фермент може формувати із субстратом фермент-субстратний комплекс, що знижує енергію активації реакції. Саме це і сприяє тому, що реакція відбувається набагато швидше.Важливу роль у життєдіяльності організмів відіграють також вітаміни, гормони, фактори ро

Запитання для контролю:

1.Що таке ферменти, гормони, фактори росту?

2.Чи змінюється фермент у процесі реакції?

3.Від яких чинників залежить активність ферментів?

4. Які проблеми вирішує інженерна ензимологія?

5. Одні ферменти є найбільш активними в кислому середовищі,

а інші — у лужному. Чим це можна пояснити?

6. Яку роль відіграє фермент-субстратний комплекс?

7.Як біологічна роль ферментів пов'язана з їхньою будовою?

8.Як ви вважаєте, чому всі ферменти — глобулярні білки? Чи можуть, наприклад, вуглеводи виконувати каталітичні функції?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]