Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Біологія.Макаренко Т.М. .docx
Скачиваний:
112
Добавлен:
03.11.2018
Размер:
15.33 Mб
Скачать
  1. Значення досягнень біологічної науки в житті людини і суспільства

Біологічні науки є теоретичною основою медицини, агрономії, тваринниц тва, а також усіх галузей виробництва, пов'язаних із живими організмами.

Завдяки знанню законів спадковості та мінливості можна створювати високопродуктивні сорти культурних рослин і породи свійських тварин. Біологічні знання допомагають у боротьбі зі шкідниками та хворобами культурних рослин, паразитами тварин. Досягнення сучасної біології набули практичного застосування у промисловому біологічному синтезі амінокислот, кормових білків, ферментів, вітамінів, стимуляторів росту й засобів захисту рослин, інших необхідних речовин.

За допомогою методів генної інженерії біологи створили організми з новими комбінаціями спадкових ознак і властивостей, наприклад рослини з підвищеною стійкістю до захворювань, засолення ґрунтів, здатністю до фіксації атмосферного азоту тощо. Багато сільськогосподарських культур створено за допомогою методів генної інженерії, серед них 11 сортів сої, 24 сорти картоплі, 32 сорти кукурудзи, 3 сорти цукрового буряку, 5 сортів рису, 8 сортів томатів, 3 сорти пшениці.

Генна інженерія лежить в основі розробки принципів біотехнології, пов'язаної з виробництвом біологічно активних речовин - це, наприклад, інсулін, антибіотики, інтерферон, нові вакцини для профілактики інфекційних захворювань людини та тварин.

Теоретичні досягнення біології широко застосовуються в медицині. Наприклад, генетичні дослідження дозволяють розробляти методи ранньої діагностики, лікування та профілактики багатьох спадкових хвороб людини.

Запитання для контролю:

1.Що вивчає біологія ?

2. Які біологічні науки ви знаєте?Наведіть приклади застосування біологічних знань?

3. Яких ви знаєте вчених –біологів України?

4. Назвіть основні методи біологічних досліджень

5.Назвіть основні властивості живої матерії .

6.Які рівні організації живої матерії ви знаєте?

7. Спробуйте дати власне визначення поняття життя

Розділ I

Молекулярний рівень організації життя

Тема1. Неорганічні речовини живих організмів.

§1. Неорганічні речовини

Науку, яка вивчає хімічний склад організмів, будову, властивості, локалізацію і роль виявлених у них сполук, шляхи їх виникнення і перетворення, які в сукупності забезпечують обмін речовин і енергії, називають біологічною хімією або біохімією. Як самостійна наука вона сформувалася приблизно 100 років тому, проте біохімічні процеси люди використовували ще за сивої давнини, не маючи уявлення, звичайно, про їх сутність.Сучасна біохімія проводить свої дослідження на різних рівнях організації живої матерії: молекулярному, клітинному, тканинно-органному, організмовому.

Проблеми, що постають перед сучасною біохімічною наукою, надзвичайно важливі для людства, їх дослідження має цікаві й захоплюючі перспективи. Так, вивчення обміну речовин в організмі людини з метою розробки ефективних методів боротьби з "хворобами віку" - раком, серцево-судинними захворюваннями, СНІДом — покликані оздоровити людство, збільшити тривалість життя. Біохімічні дослідження стали шляхом до розв'язання цієї проблеми.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]