Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Надольний.doc
Скачиваний:
54
Добавлен:
31.10.2018
Размер:
4.11 Mб
Скачать

Контрольні запитання

1. Якими чинниками обумовлена актуальність проблеми прогнозування у сучасних умовах?

2. У чому полягає об'єктивна можливість одержання знань про майбутнє?

3. Як співвідносяться поняття "передбачення", "прогнозування", "про-

віщення"?

576

4. Яким "інструментарієм" користуються прогностика і футурологія?

5. За допомогою яких методів розробляються пошукові, нормативні та інші прогнози?

6. Які функції виконує соціальне прогнозування?

7. У чому полягає гуманістична місія передбачення майбутнього?

Теми рефератів

1. Сутність, методи і функції соціального передбачення.

2. Наукове передбачення суспільних процесів.

3. Прогностика і футурологія.

4. Соціальне прогнозування, планування, проектування.

5. Соціальне передбачення і сучасна глобалістика.

6. Випереджаюче відображення дійсності.

Рекомендована література

1. Волкогонова О.Д. Приоткрывая завесу времени: о социальном предвидении будущего. — М, 1989. — С. 2-29.

2. Гаврилишин Б. Дороговкази в майбутнє. До ефективніших суспільств: Доповідь Римському клубові /Пер. з англ. — К., 1990. — 4-56.

3. Глобальные проблемы и общечеловеческие ценности /Пер. с англ. и франц. - М., 1991. - С. 27-45, 89-134.

4. Гулям Наби Сакхеб. Будущее человечества. Исламский прогноз // Свободная мысль. — 1992. — № 6. — С. 75-80.

5. Зелінський М.Ю. Людина майбутнього: прогнози і пророцтва. — К., 1990. - С. 3-52.

6. Карпенко A.C. Фатализм и случайность будущего. — М., 1990. — С. 129-189.

7. Кузьменко В.Л., Романчук O.K. На порозі надцивілізації (роздуми про майбутнє) — Львів, 1991. — С. 124-187.

8. Насбитт Д., Эбурдин П. Что нас ждет в 90-е годы. Метатенденции. Год 2000. - М., 1992. - С. 34-93, 165-187, 254-357.

9. Научное предвидение общественных процессов. — К., 1990. — С. 23-58.

10. Перцик E.H. Среда человека: предвидимое будущее. — М., 1991. — С. 6-125.

11. Футурологические концепции эволюции цивилизации //Современные социально-политические теории. — М., 1991. — С. 121-134.

577

Замість висновків

Шановний читачу! Для кого пишуться навчальні посібники і підручники? Зрозуміло, для тих, хто вчиться. Цей посібник написано для студентів і аспірантів гуманітарних спеціальностей. Про це сказано на титульній сторінці. Але для тих студентів і аспірантів, які розпочнуть свою трудову діяльність уже в наступному столітті і наступному тисячолітті.

Сьогодні людство живе практично на межі другого і третього тисячоліть, і це, хочемо ми того чи ні, змушує кожного із нас замислитись над ходом історії, здобутками і втратами в розвитку суспільства, взаємовідносинах між людиною і природою. Дещо перефразувавши нашого славетного співвітчизника Миколу Гоголя, хочеться запитати: "Людство! Куди ти йдеш?.. Дай відповідь!.." Далі — точно за текстом Гоголя: "Не дає відповіді". А так багато запитань, на які вона вкрай потрібна!

Своєрідно відбивається плин часу на долі України. Українська держава сьогодні перебуває не тільки на межі тисячоліть у часовому вимірі, а й на межі між командно-адміністративною і ринковою економіками, між тоталітарним політичним режимом, який насаджувався й панував на нашій землі століттями, і вільною, справді незалежною демократичною державою, між утисками і гнобленням української культури з боку іноземних поневолювачів та власних манкуртів і, сподіваємось, її справжнім розквітом.

Формально Україною пройдена ця межа — честь і хвала тим, чиїм розумом і чиїми зусиллями це зроблено! Але справді незалежну і заможну українську державу ще тільки треба побудувати. І ми віримо — впевнені! — що активну участь у розбудові цієї держави візьмуть і ті, для кого написано цей підручник.

Тому, звертаючись до студентів і аспірантів, ми говоримо: наші юні друзі! Ви перегорнули останню сторінку цього підручника. Сподіваємось, що певна частина матеріалів вас зацікавила, ви здобули нові знання, ваше бачення світу стало і ширшим, і глибшим. Але багато питань світоглядного характеру для вас, мабуть, залишились нез'ясованими або незрозумілими. У зв'язку з цим дозвольте висловити нашу пораду. Не впадайте у песимізм або зневіру щодо філософського пізнання, не поспішайте також звинувачувати авторів у недосконалості підручника або філософію в занадто складних теоріях чи підходах до осмислення буття та у недостатньому опрацюванні найгостріших проблем сучасного суспільного життя.

Добре подумайте над тим, що залишилось незрозумілим. Візьмемо на себе сміливість сказати: це добре, що Вам не все зрозуміло, що залишились нез'ясовані питання, невирішені філософські проблеми.

578

Звичайно, ми віддаємо собі звіт у тому, що цей посібник має недоліки. За відомим висловом, найкраща книга і найкращий підручник чи посібник завжди залишаються у чорнильниці. Ми сьогодні працюємо над наступним його виданням і намагаємось вдосконалити цей посібник, повніше врахувати досягнення світової філософської думки, більш конкретно підійти до аналізу специфіки розвитку України на сучасному етапі, послідовніше і глибше розкрити філософські здобутки українського народу, виправити прикрі помилки і неточності, що залишились непоміченими при виданні цього посібника. Але в будь-якому посібнику чи підручнику подаються лише основи тієї чи іншої дисципліни. Сподіваємось, вам відомо, що більш повні відповіді на багато запитань можна знайти в спеціальних працях: статтях, монографіях, вказаних у кінці кожної теми, в інших джерелах.

Разом з тим треба мати на увазі — і це головне, — що є багато проблем, вирішити які філософія не може раз і назавжди. Ці проблеми вимагають постійного вдосконалення і розвитку філософських знань. Філософія ніколи не може бути завершеною в осмисленні ні минулого, ні сучасного, ні майбутнього людства, як не може бути завершеною в осмисленні природи людини, проблем пізнання, будови Всесвіту, багатьох інших сфер буття.

На кожному новому етапі розвитку людства відкриваються нові факти, стають відомими нові явища, виникають нові проблеми, які вимагають від нових поколінь нових підходів, творчого осмислення духовної, в тому числі і філософської, спадщини, історії людства і прийняття нових абсолютно оригінальних і неповторних конкретних рішень. Така природа людини, суспільства, наукового і філософського пізнання. Якщо Ви це зрозуміли, ми вважаємо, що цей навчальний посібник написано і видано недарма.

Бажаємо Вам успіхів у власному осмисленні буття і творчому застосуванні його на практиці.

Автори і видавці посібника.

579

ЗМІСТ

Передмова...............................................................................................З

ЧАСТИНА ПЕРША. Філософія буття і пізнання...............................5

РОЗДІЛ І. Вступ до філософії і основні етапи її історичного

розвитку.........................................................................5