Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
народна играшка.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
749.57 Кб
Скачать

Запорізька спеціалізована школа I - III ступенів № 40

Тема: Народна іграшка

Реферат

Учениці 9 – А класу

Васильєвої Антоніни

м. Запоріжжя 2011р.

Зміст

1. Вступ.

2. Історія іграшки.

3. Виховна роль іграшки.

4. Українська народна іграшка.

ВСТУП

Міністерство освіти і науки України володіє унікальним зібранням іграшок, історія якого почалася у 30-х рр. минулого століття. До складу 10-тисячної колекції входять промислові іграшки вітчизняного виробництва з 1936 року по сьогодення. Це ляльки, м’яконабивні іграшки, конструктори, будівельні набори, музичні та спортивні іграшки, набори для дитячої творчості, ялинкові прикраси, різні види лялькових театрів, унікальна підбірка настільно-поліграфічних ігор. Крім того, гордістю колекції є авторські зразки іграшок відомих українських художників, скульпторів, народних майстрів.

Особливе місце займає колекція української народної іграшки, що налічує понад 900 зразків. Чарівний світ її образів, сповнений поезії та казковості, протягом століть панував в уяві дитини, пробуджував фантазію, спонукав до творчості. Народна іграшка здавна привертає увагу своїми високими мистецькими якостями та широкими виховними можливостями. Недаремно її художні властивості та конструктивні принципи застосовуються при створенні сучасних промислових іграшок. Емоційна дія образів, втілених у народній іграшці, широко застосовується педагогами в естетичному вихованні дітей, допомагає залучити їх до етнонаціональної фольклорної культури свого народу.

У 2005 році планується створити перший в історії України Державний музей іграшки Міністерства освіти і науки України (розпорядження Кабінету Міністрів України від 16.11.1001 №640-р). Новостворюваний заклад здійснюватиме культурно-освітню та науково-дослідну діяльність з метою популяризації колекції, вивчення іграшки в її мистецькому, історичному, етнографічному та психолого-педагогічному аспектах.

Окремим напрямком діяльності музею є консультативно-методична робота з підприємствами-виробниками іграшок, авторами, художниками, студентами, яка передбачає задіяння колекції іграшок як навчально-наочної бази.

Користувачі мережі мають можливість вперше ознайомитись з окремими експонатами колекції, яка стане основою Державного музею іграшки МОН України.