Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НавчпрактСР.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
21.09.2019
Размер:
282.11 Кб
Скачать

42

Гуманітарний університет

“ЗАПОРІЗЬКИЙ ІНСТИТУТ ДЕРЖАВНОГО ТА МУНІЦИПАЛЬНОГО УПРАВЛІННЯ”

Факультет управління

Кафедра соціології і соціальної роботи програма навчальної практики

студентів денного відділення

спеціальності: 6. 040200, 7. 040202 - Соціальна робота

Запоріжжя

2005

Гура Т.Є., Лямцев К.К.

Програма з навчальної практики студентів денного відділення спеціальності: 6.040200, 7.040202 - Соціальна робота.

(ГУ “ЗІДМУ” - Запоріжжя, 2005, - 42 сторінки).

Програма з навчальної практики регламентує питання організації, проведення і підведення підсумків навчальної практики студентів ГУ “ЗІДМУ” зі спеціальності “Соціальна робота”.

Рецензент – доктор соц. наук,

професор Катаєв С.Л.

Друкується за рішенням Вченої Ради ГУ “ЗІДМУ”.

Протокол № ___ від “____”______________ 2005 року.

ЗМІСТ

стор.

ВСТУП

4

1

метаі завдання навчальної практики

5

2

Бази практики

5

3

організація і керівництво практикою

5

3.1

Керівництво практикою

5

3.2

Індивідуальні завдання на практику

6

3.3

Заняття, екскурсії під час проходження практики

7

3.4

Методичні рекомендації

7

3.5

Навчальні посібники

8

4

форми і методи контролю

8

5

вимоги щодо звіту

8

5.1

Структура та обсяги звіту

8

5.2

Вимоги до структурних елементів звіту

9

5.2.1

Вимоги до структурних елементів вступної частини

9

5.2.2

Вимоги до структурних елементів основної частини

10

5.2.3

Вимоги до додатків

11

5.3

Оформлення звіту

11

6

підведення підсумків практики

12

Додаток А Направлення на практику

13

Додаток Б Завдання на навчальну практику

14

Додаток В Робоча програма з навчальної практики

15

Додаток Г Графік проходження навчальної практики

16

Додаток Д Обов'язки і права керівника практики від інституту

17

Додаток Е Обов'язки і права керівника практики від бази практики

19

Додаток Ж Обов'язки студента - практиканта

20

Додаток И Титульний аркуш щоденника з практики

21

Додаток К Робочі аркуші щоденника з практики

22

Додаток Л Правила ведення і оформлення щоденника з практики

23

Додаток М Рекомендовані навчальні посібники

24

Додаток Н Титульний аркуш звіту

25

Додаток О Технологія визначення професійного портрету соціального

працівника

29

Додаток П Методики соціально-психологічного дослідження

колективу

31

ВСТУП

Основною вимогою нашого часу виступає гуманізація суспільного процесу, зумовлена ствердженням ідеї самоцінності особистості, її цілісності та унікальності, постійного прагнення до самоудосконалення, свободи i творчості. У зв'язку з цим актуалізується потреба в соціальному працівнику - фахівцеві, покликаному створювати систему соціальної допомоги розвитку та саморозвитку особистості. Реалізація цієї потреби була ускладнена недостатнім досвідом теорії вітчизняної соціальної роботи в цілому. А пряме перенесення досвіду соціальної роботи інших країн на вітчизняну теорію та практику не може бути ефективним внаслідок того, що соціальні технології повинні враховувати особливості конкретної етнічної групи, її менталітет, традиції освіти та виховання, способи життєдіяльності.

Одним із основних завдань вітчизняної теорії соціальної роботи, таким чином, є вирішення проблеми її кадрового забезпечення - професійної підготовки соціальних працівників у вищих навчальних закладах України, яка повинна здійснюватись у відповідності до єдиної кваліфікаційної характеристики фахівця даної сфери діяльності. I якщо система загально - та спеціально-наукових знань соціального працівника є теоретично обґрунтованою i реалізується шляхом впровадження єдиного комплексу навчальних дисциплін, відображених в державній програмі підготовки фахівців, то проблема формування у студентів професійних якостей, в цілому практичного навчання в просторі соціальної роботи є невирішеною. Це створює протиріччя в професійній підготовці соціальних працівників між вимогами суспільства до високого професійного рівня (професійної компетентності) даного спеціаліста, який характеризується сфоpмованiстю у нього єдиного комплексу професійних знань, вмінь та навичок i професійних якостей, та недостатньою якістю практичного навчання студентів.

Практична підготовка соціальних працівників є необхідним й найважливішим етапом професійного становлення фахівця, основними принципами якої є: неперервність, яка визначається протягом її організації в ході навчання; самостійність й дослідницький підхід (можливість самостійно досліджувати різні соціально-психологічні проблеми у відповідності з особливостями і потребами соціальних структур, які виступають у ролі бази практики); можливість вибору об’єкта практики у відповідності з інтересами, нахилами і здібностями студентів, що відповідає умовам професійного становлення майбутніх спеціалістів.

Навчальна практика з фаху "Соціальна робота" є складовою частиною навчально-виховного процесу, другим етапом практичної підготовки висококваліфікованих спеціалістів з соціальної роботи і має на меті формування в них практичних навичок і умінь щодо праці в умовах реформу­вання суспільно-економічних відносин України.

Навчальна практика є основним етапом наскрізної практики і має бути передбачливо пов'язана як із навчальними практиками з дисциплін, так і з її наступними етапами.

Студенти IIІ курсу після вивчення фундаментальних дисциплін приступають до вивчення професійно-орієнтованих, набувають практичних знань з соціальної психології, соціології праці і трудових колективів, соціології освіти, соціології політики, соціології управління, соціології громадської думки, соціоінженерної діяльності і соціального прогнозування та інших спеціальних дисциплін.

Проведення навчальної практики за навчальними планами інституту передбачається у VI семестрі обсягом 162 годин (із них 108 годин - навчальна практика, 54 годин - самостійна робота).