Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Надольний.doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
31.10.2018
Размер:
4.11 Mб
Скачать

ФІЛОСОФІЯ

Навчальний посібник

За редакцією

доктора філософських наук, професора

І. Φ. НАДОЛЬНОГО

ДОПУЩЕНО

Міністерством освіти України як навчальний посібник для студентів ι аспірантів гуманітарних спеціальностей вищих навчальних закладів

Київ

"Вікар"

1997

ББК 87 я73

Ф56 УДК 1(075.8)

Навчальний посібник підготували викладачі кафедри філософії гуманітарних наук Київського університету імені Тараса Шевченка, науковці Інституту філософії НАН України та ряду вузів України: проф. Андрущенко В.П., проф. Бойченко LB., проф. Буслинський В.А., доц. Вілков В.Ю., доц. Григоренко Л.А., доц. Гончаренко Η.Μ., проф. Гугнін О.Μ., доц. Даниленко В.1., доц. Діденко В.Φ., доц. Дирда О.1., проф. Заїченко Г.А., доц. Залеська Л.В., доц. Зелінський М.Ю., проф. Касьян В.І., проф. Надольний І.Ф., доц. Павлов В.Л., доц. Приятельчук А.О., проф. Ребкало В.Α., доц. Розумний В.П. (упорядник), доц. Савчук М.П., проф. Скуратівський В.Α., проф. Скрипка П.1., доц. Середа Г.В., доц. Тенькова Л.В., доц. Ханчич М.Г., доц. Шинкарук О.В., доц. Шубін В.І., доц. Ярошовець В.І..

Рецензенти:

доктор філософських наук, професор М.М.Мокляк — зав. відділом соціальної філософії Інституту філософії НАН України;

доктор філософських наук, професор Б.П.Шубняков — зав. кафедрою філософії Українського державного лінгвістичного університету

Філософія: Навчальний посібник /І.Ф.Надольний, В.П.Андру-щенко, І.В.Бойченко, В.П.Розумний та ін.; За ред. І.Ф.Надоль-ного. — К.: Вікар, 1997. — 584 с

ISBN 966-7131-07-6

Даний посібник є своєрідним узагальненням курсу лекцій, які читають студентам і аспірантам його автори — викладачі кафедри філософії гуманітарних наук Київського університету імені Тараса Шевченка, інших вузів, науковці Інституту філософії НАН України. Це один із перших навчальних посібників з філософії, виданих в Україні останім часом, у якому робиться спроба без ідеологічної заангажованості, на системній основі підійти до осмислення історії розвитку філософської думки, актуальних питань онтології, гносеології, соціальної філософії у суголосі з проблемами становлення української державності, розвитку національної культури, в широкому контексті сучасної світової філософської думки.

До кожної теми даються контрольні запитання, теми рефератів, список рекомендованої літератури.

Для студентів і аспірантів вузів, широкого кола читанів.

© І.Ф.Надольний, В.П.Андрущенко, І.В.Бойченко, В.П.Розумний та інші. 1997.

© Видавництво "Вікар" ISBN 966-7131-07-6

Передмова

Динамічні процеси сучасного суперечливого світу ставлять кожну людину в складні умови соціального життя. Зростаюча напруга, пов'язана із зміною ціннісних орієнтацій, необхідність пошуку і швидкого знаходження рішень, стресові ситуації — все це проблеми людського буття, збереження і розвитку особистості, її внутрішнього світу, світоглядної культури.

У сучасних умовах світоглядні уявлення і переконання молоді формуються в контексті переоцінки нашого історичного минулого, утвердження плюралізму, розмаїття думок, поглядів на різні питання суспільного життя.

Щоб не блукати у лабіринтах нових суспільних процесів, правильно зорієнтуватися, збагнути смисл свого існування, юнакам і дівчатам потрібен духовний стержень, яким є філософсько-світоглядна культура.

Призначення філософії — бути в "опозиції" до емпіричної соціальної дійсності, бачити недосконалість світу повсякденної реальності, суспільних відносин, руйнувати усталені стереотипи, шукати шляхи гармонізації людини і навколишнього світу.

Сучасна філософія є узагальненою філософською думкою людства, що грунтується на теоретичних надбаннях, здобутих у лоні кожної національної філософії. Ідейною основою сучасної філософії є загальнолюдські пріоритети і цінності. Вивчення філософії стає однією з головних передумов входження кожної молодої людини в загальнокультурний світовий контекст.

Філософії як сфері духовної свободи притаманне розмаїття підходів, методологій, теоретичних побудов, яке знаходить плюралістичне відображення в навчальному курсі. Даний посібник — це не сукупність готових істин, а лише загальні підходи до них, що склалися в світовій філософії. Істину студент має осягнути сам, осмислити тернистий шлях до неї власним розумом, наполегливою і вдумливою працею, навчитись сміливо висловлювати і захищати свою особисту точку зору. Це потребує від молодої людини самостійних роздумів, усвідомлених, а не нав'язаних іззовні (суспільством, традицією, авторитетом) поглядів і уявлень.

У більшості країн світу філософія посідає чільне місце в системі гуманітарних дисциплін, які вивчаються у вищій школі. Загальновідомо, що від гуманітарної освіти значною мірою залежить творчий потенціал особистості. Вуз покликаний вчити студента сміливо висловлювати і захищати власну точку зору. Оволодіння основами філософських знань допомагає студенту стати не просто "вузьким спеціалістом" у певній галузі, а фахівцем, який уміє мислити і діяти самостійно. Наскільки людина має відповідати за свої .слова та дії, настільки вона мусить філософствувати (І.Кант).

З

Внутрішня потреба в духовній самостійності, незалежності, критична спрямованість мислення і продуктивність у засвоєнні знань і культурних надбань — це ті якості, які конче потрібні, і яких так не вистачає нашому студентству.

Юність, студентські роки — це така пора людського життя, коли схильність до філософського осмислення людського буття виявляється найбільш виразно. Осягнення істини багато в чому залежить від звернення студента до філософської спадщини, до класичних праць, що становлять скарбницю філософської культури людства. Ми сподіваємось, що запропонований курс лекцій дасть поштовх і викличе інтерес до цього.

Курс складається з двох частин, чотирьох розділів, 22 тем.

У першому розділі аналізується світоглядна природа філософського знання, його відмінність від релігійного, наукового, художнього та інших форм знання. Тут розкривається зміст і суть світового й вітчизняного історико-філософського процесу, зокрема, йдеться про розвиток філософії стародавніх Індії, Китаю, Греції та Риму, середньовічної філософії, філософії епохи Відродження, Нового часу, Західноєвропейської філософії XV1I-XIX ст., а також розвиток філософської думки в Україні.

У другому і третьому розділах досліджуються онтологічні і гносеологічні аспекти змісту філософського знання, акцент робиться на проблеми творчості, практики, логіки і методології наукового пізнання.

Четвертий розділ присвячений висвітленню проблем соціальної філософії та філософії історії. Особливу увагу звернуто на філософський аналіз суспільства, феномен особистості, основні сфери соціуму, цінності в житті людини і суспільства, а також перспективи розвитку на магістральних шляхах сучасної цивілізації.

Авторський колектив буде щиро вдячний за зауваження і побажання читачів, які він намагатиметься реалізувати в процесі подальшого вдосконалення посібника.

4