Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори на ЕП_ua.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
29.10.2018
Размер:
161.21 Кб
Скачать

16.Часние показники використання основних фондів:

• коэф. экстенсивной загрузки оборудования характеризует уровень его использования во времени: Кэкст =ТФ/Тпл.

• коэф. интенсивности: Кинт. =Пф/Ппл

• коэф. интегральности: Кинтегг. = Кэкст. +Кинт.

• коэф. сменности: Ксм. = F1+F2+F3/ Wоб., где F1+F2+F3 – сумма, число фактически отработанных машиносмен; Wоб – общее количество оборудования в цеху.

17. Виробнича потужність підприємства

Виробнича потужність - це максимально можливий випуск продукції за певний період. Зазвичай потужність виражається в натуральних показниках, при необхідності в умовних або вартісних. При розрахунку произв. потужності до уваги беруть кількість встановленого обладнання, виробничі площі цехів, режим роботи обладнання. М=К*Пн*Тэф

Для бесперебойного: Тэф(беспереб) = (Тпер – Трем)*24;

Для перебойного: Тэф= (Тпер –Твых)*n*tсменное (100-Kрем/100);

Виробнича потужність расщітиваеться при аналізі та обгрунтуванні виробничої програми у зв'язку з підготовкою і випуском нових виробів при реконстірукціі і модернізації виробництва. Якщо на виробництві намічається дисбаланс потужності, то намічається по цехах організаційні заходи по цехах про введення нового устаткування, зміни режиму роботи окремих видів устаткування, зниження трудо ѐ мкості вироби. При аналізі і плануванні та для уч ѐ та виробничих можливостей підприємства розробляються планові і звітні баланси виробничих потужностей.

Коеф. використання мощнсотей: Кисп.м.=ТП/М.

18. Поняття «оборотні кошти». Склад.

Оборотні засоби - засоби виробництва, які на відміну від осн.ф. беруть участь тільки у одному проізв.цікле, в ході якого цілком переносять свою вартість на вартість готової продукції.

Об.с. складаються з 2-х частин: оборотні фонди - циркулюють у сфері виробництва і в процесі виготовлення продукції повністю вживаються. Саме вони переносять свою вартість на створюваний продукт повністю. (Виробничі запаси, невиробничого виробництва, витрати майбутніх періодів).

Виробництв. запаси включають в себе сировину та матеріали, покупні напівфабрикати, допоміжні матеріали, паливо, тара, запасні частини для ремонту, малоцінний і швидко ізнашеваемий інструмент і госп. інвентар).

Незавершене виробництво: утворюється за рах ѐ т продукції, що належить подальшій обробці.

Витрати майбутніх періодів: утворюють виробничі підприємством витрати на придбання необхідних активів, які ещ ѐ не надійшли на підприємство (авансовані витрати на сировину, матеріали, напівфабрикати і т.д.). Після надходження цих елементів у натур. вигляді на підприємство величина об. с. переходь з групи «витрати майбутніх періодів »у« произв. запаси ».

Фонди обігу - пов'язані з обслуговуванням процесу обігу товарів. Вони не беруть участь в утворенні вартості, а є ті ѐ носіями. Включає: готову продукцію; продукцію, яка відвантажена, але не сплачена; грошові кошти на розр ѐ тних рахунках і в касі).

19. Основне завдання і етапи нормування власних про засобів.

За джерелами утворення, об.с. підприємства діляться на след.группи: власні і пріравление до них (Довгострокові кредити).

Позикові кошти - банківські кредити, безвідсоткові кредити фіз.осіб.

Залучені кошти - пут розподіляємо емісії цінних паперів.

Структура об.с. на підприємстві різна:

Тов .- матер. цінності: 24%

товари відвантажені: 4%

грошові кошти: 3,5%

дебюторская заборгованість: 65%

У сво розподіляємо русі об.с. проходять 3 стадії:

1.Снабженіе (перетворення коштів у виробничих запасах);

2.Проізводство (авансується вартість створюваної продукції в розмірі використаних виробничих запасів.

На цій стадії фін. зарплата амортизації. відрахування, витрати. Закінчується випуском готової продукції. Д –Т…Т-НЗВ-Т’…’Т-Д’ ).

3.Сбит.

Завданням планування об.ср. є встановлення обгрунтованих нормативів, що забезпечують безперебійність діяльності виробництва при мінімальній кількості об.ср. Нормативи об.ср. за елементами і в цілому по всій їх сумі підприємства розробляються самостійно.

Нормування власних об.ср. передбачає 3 етапи розробки:

1.Визначення норм запасу по групах товарно - матеріальних цінностях (в днях забезпечення).

2.Визначення величини одноденного витрати даного виду матеріальних цінностей. Однодн. витрати на підприємстві

є сума витрат по определ ѐ нной статті кошторису виробництва за квартал / на 90 днів.

3.Визначення приватного нормативу власних об. СР в грошових виразах пут розподіляємо множення норми запасу на одноденний витрата.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]