Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори на ЕП_ua.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
29.10.2018
Размер:
161.21 Кб
Скачать

36. Поняття граничних витрат, граничної корисності, граничного доходу і граничної прибутку. Роль граничних показників у прийнятті управлінських рішень.

Граничні в економіці означають не те ж саме, що в обіденной життя, але все одно зводиться до розташованого на краю. Практично, економічні рішення пов'язані з рух уздовж определ ѐ нной кордону. Облік граничних витрат має сенс лише при переході до ринкових відносин, коли підприємство здобуває волю господарювання, свободу вибору обсягу виробництва. Граничні витрати - це приріст витрат произв. з кожної додатковою одиницею продукції. У ринковій економіці гр. Витрати є основними в управлінні ефективності підприємства. Не завжди, приріст обсягу виробництва вед ѐ т до зниження граничних витрат.

Додаткова продукція може залежатись на складі в зв'язку з надлишком товару даного виду. Будь-який вироблений товар крім витрат має другий вимір, визначається поглядом на нього споживачем, який купує товар, порівнюючи ціну, яку він згоден заплатити з тими вигодами, які ця річ йому приносить.

Корисність приобрет ѐ нних речей не однакова для подальшої речі.

Граничної граничною корисністю - наз. корисність, яку приносить кожна наступна одиниця товару.

Гранична корисність може зменшуватися і збільшуватися із збільшенням обсягу споживання. При купівлі товару для реалізації, гранична корисність збільшується до определ ѐ нного межі. Економ. показником граничної корисності є граничних дохід, який приносить дохід покупцеві кожна наступна одиниця товару. Тут можна сказати, що гранична корисність набуває форми граничного доходу для придбаних на продаж товарів або для засобів виробництва.

Гранична прибуток - різниця між граничним доходом і граничними витратами. Максимальна прибуток підприємства досягається тоді, коли граничні витрати стають рівні граничного доходу, а гранична прибуток дорівнює 0.

Фірма, яка приймає рішення про зростання виробництва, може керуватися правилом: граничний дохід = граничним витратам.

Так як економічний аналіз по своїй суті є граничним, то граничні показники для керівника є більш тонкими і важливими інструментами, ніж середні показники. Саме граничні показники дозволяють приймати рішення по одній з важливих проблем виробництва: це - на якому обсязі продукції необхідно зупинитися.

37. Кошторис витрат промислового підприємства, основні статті кошторису витрат.

Кошторис витрат - повна зведення витрат згрупованим за ек однорідним елементам.

Основними статтями кошторису витрат є:

1) Матеріальні витрати - в них входять: витрати на сировину і матеріали, комплектуючі вироби і напівфабрикати, на покупні роботи і послуги сторонніх організацій, плата за ресурси (за воду, за землю), тара, енергія, поворотні відходи

2) Витрати на оплату праці - основна і додаткова плата, вартість продукції видається у формі натур оплати, вартість безкоштовних послуг відповідно до закону (оплата житла, додаткове харчування, оплата за комун послуги, вартість форменого або спец одягу) + оплата відпусток, вихідні допомоги при звільненні, оплата лікарняних.

3) Відрахування на соціальні заходи.

Існує 4 фонди: пенсійний 32,3%, фонд соц страхування 2,9%, фонд зайнятості 1,6%, фонд страхування від нещасних випадків 0,87-13,6%

4) Амортизаційні відрахування - провидіння у вартісному вигляді произв фондів та їх індексації.

5) Інші операційні витрати - на відрядження, податки, збори, відрахування вироблені відповідно

законодавства (крім відрахувань з прибутку), плата за викиди і скиди, платежі по обов'язковому страхуванню,

оплата оренди, плата за банківські послуги, оплата послуг зв'язку, оплата охоронному агенству

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]