Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори на ЕП_ua.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
29.10.2018
Размер:
161.21 Кб
Скачать

8.Определеніе осн. Ф. Вироб. І непроізв. Осн. Ф.

Економічні суб'єкти госп діяльності для здійснення виробничого процесу використовує певні ресурси: матеріальні, трудові, природні, інформаційні, фінансові.

Засоби виробництва - сукупність всіх ел. беруть участь у процесі виготовлення продокціі. Засоби виробництва поділяються: 1) засоби праці (верстати, машини), 2) предмети праці (сир'е, матеріали). Виражені у вартісній формі засоби виробництва називаються виробничим фондом (капіталом). Засоби праці становить речовий зміст ОС, а предмети праці - оборотні кошти.

ОФ - частина засобів виробництва, які зберігають свою форму, беруть участь у багатьох продуктивних циклах і свою вартість переносять на вартість готової продукції частинами в міру зношування. Залежно від характеру участі ОФ у процесі виробництва розрізняють: виробничі і невиробничі. Основні виробничі фонди функціонують у сфері матеріального виробництва (верстати, обладнання).

Невиробничі - задовольняють побутові та культурні потреби трудового колективу (належать підприємству і числяться на балансі житлові будинки, лікарні ...)

9. Структура і класіффікація основних фондів

В економіці Україні вартість ОФ за галузями народного господарства маємо структуру: 63% виробництв., І 37% непроізводств. До виробничих входять: промислові, с / г, транспорт і зв'язок, будівництво. До виробничим: житла, комунальне і побутове господарство, охорона здоров'я та освіти, наука і культура.

Для обліку ОФ визначенні та плануванні їх структури, розрахунку норм амортизації необхідно їх класифікувати. 27 квітня 2002 утвердилося положення бухгалтерського обліку № 7 - основні засоби.

ОФ поділяються на 2 групи:

1) строком служби більше 4-х років (земельні ділянки, капітальні вкладення на поліпшення земель, інструменти, прилади та інвентар, багаторічні насадження, робоча і продуктивна худоба)

2) строком служби від 1 до 4 років (бібліотечні фонди, малоцінні необоротні активи, тимчасові споруди, природні ресурси, інвентарна тара, предмети прокату)

Співвідношення різних груп ОФ в їх вартості зв - структурою.

Структура ОФ різних галузей і підприємств залежить від ряду чинників: від складності виробництва, від технічного процесу, від технічного рівня устаткування, від рівня концентрації.

10. Активна і пасивна частина основних фондів.

У залежності від ступеня безпосереднього впливу на предмети праці основні виробничі фонди поділяються на активні і пасивні. Активні - такі елементи ОФ, які відкривають прямий вплив на властивості предметів праці. Вони визначають продуктивність праці, обсягу випуску продукції, обладнанні, інструменти. Пасивні частини - ті елементи, які створюють умови для нормальної роботи активної частини основних виробничих фондів. Для проведення аналізу ОФ та їх структури використовуються наступні показники:

Коефіцієнт вибуття: Кв = Фвв / ФКГ

Коефіцієнт ліквідації ОФ: Кл = Фл / Фнг

Коефіцієнт оновлення: Ко = Фвв-Фл/Фкг

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]