Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори на ЕП_ua.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
29.10.2018
Размер:
161.21 Кб
Скачать

50. Дохід, прибуток підприємства

Результатом діяльності підприємства є прибуток: перевищення доходів над витратами. Зворотне стан підприємства є збиток. З економ точки зору, прибуток – це різниця між всіма грошовими надходженнями і всіма грошовими виплатами.

З госп точки зору, прибуток - це різниця між майновим станом підприємства на початок і кінець отч ѐ тного періоду.

Прибуток підприємства класіфіц по ряду ознак: За джерелами формування:

-П. від реалізації продукції чи послуг;-п. від реалізації майна;-п. від позавиробничих операцій; За видами діяльності:-п. від операційної діяльності;-п. від інвестиційної діяльності;-п. від фін діяльності; За елементів, що формують прибуток: - маржинальний прибуток; - балансовий прибуток (Валова);-НП.

П. від реаліз продукції визначається як різниця між виручкою від реалізації у діючих цінах без ПДВ і акцизів і витрати на е ѐ виробництво і реалізацію. П. від реалізації осн ф. - Різниця між ціною реалізації майна та його оплатою балансової вартості за вирахуванням витрат на реалізацію. П. від внереализ діяльності - здача приміщень в оренду, доходи з цінних паперів, позитивне сальдо між отриманими штрафами і санкціями і сплаченими. У процесі управління прибутком, ключова роль відводиться формуванню прибутку від операційної діяльності - тобто від основної діяльності підприємства, з метою здійснення якої воно було створено.

Інвестиційна діяльність і прибуток від не ѐ пов'язана з процесом обгрунтування і здійснення найбільш ефективних форм вкладення капіталу, спрямованих на вирішення економічного потенціалу підприємства;

фін діяльність пов'язана із забезпеченням підприємства зовнішніми джерелами фінансування, а саме залучення додаткового капіталу, емісія облігацій та ін цінних паперів, залучення кредитів, а також обслуговування залученого капіталу пут розподіляємо виплати дивідендів та% за кредит; маржинальний прибуток

характеризує суму чистого доходу від операційної діяльності за вирахуванням суми змінних витрат; валовий прибуток - різниця між валовими доходами підприємства і всією сумою операційних доходів ( як змінних, так і постійних); ПП-різниця між балансовим прибутком та податковими платежами за рах ѐ т не ѐ.

51. Кредит

Зовнішні джерела фінансування є важливою частиною діяльності підприємства. Основною формою зовнішнього фінансування є кредит - надання грошової суми в борг на певний період на відповідну плату. За рахунок кредиту істотно розвиваються фін можливості підприємства, але разом з тим виникає ризик пов'язаний з поворотним боргом і іплати у%-ах за користування кредитом.

Підприємство має підтримувати оптимальне співвідношення між власними і позиковими засобами. Зменшення частки позикового капіталу в його загальній структурі погіршує фін можливості підприємства, призводить до зниження прибутку, а можливо й до зриву контракту. З іншого боку, надмірна заборгованість як по фін так і по тов кредитами загрожує втратити довіру інвесторів. У період інфляції, коли її рівень вище кредитних ставок, кредит є вигідним інструментом і співвідношення між власним і позиковим капіталом має зміщуватися в бік останнього.

Крім кредитів в ден формі може використовуватися майновий кредит, ті передача в будинок матеріальних цінностей, нерухомості, обладнання. Отримання майнового кредиту з наступним викупом цього кредиту наз-ся - лізингом.

За тимчасовим інтервалам: короткострокові (до 1 року); середньострокові (від 1 -3); довгострокові (від 5 вище).

Цільові кредити-видаються для певного цільового використання.

Кредитні лінії - найбільш прийнятна форма кредитування. Кошти виділяються до певного рівня, підкріплення здійснюється на розсуд клієнта і погашення кредитної лінії здійснюється автоматично банком у міру надходження грошових коштів на розрахунковий рахунок клієнта.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]