Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори на ЕП_ua.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
29.10.2018
Размер:
161.21 Кб
Скачать

43. Реалізовані і чиста продукція

Реалізована продукція - продукція підприємства відвантажена за його межі і оплачена замовником. В обсяг реалізованої продукції включається: вартість продукції, яка відпускається на сторону, реалізована своєму капітальному будівництву і непромисловим господарством свого підприємства.

Не включаючи в реалізовану продукцію вартість внутрезаводского обороту, тобто вартість виробів для подальшої переробки всередині підприємства.

Показник реалізованої продукції як оціночної поакзатель тісно пов'язаний з якістю продукції, і змушує керівництво підприємства тісно займатися вивченням попиту і пропозиції на ринку.

Чиста продукція - економічний показник, який характеризує новостворену вартість. Сума чистого продукції всіх галузей матеріального виробництва становить нац.доход країни.

У ПП враховується витрати живої праці даного виробничого колективу

ЧП = ВП-Зм.-ат, де ВП-валова продукція, Зм-всі матеріальні витрати на виробництво цієї продукції, Ат- амортизаційні відрахування

ПП містить у собі: 1) ЗП 2) відрахування пов'язані з ЗП 3) прибуток

ПП збільшується зі збільшенням чисельності працюючих і з підвищенням ПТ

Показник ПП широко використовується в аналітичних цілях, в основному для вивчення ефективності виробництва та для визначення величини національного доходу.

44.Віди цін, їх характеристика

Одним з основних ринкових інструментів роблять вплив на продукцію виробництва є ціна.

Ціна - це економічна категорія, яка означає суму грошей за яку продавець згоден продати, а покупець купити определ ѐ нний товар.

В умовах товарних відносин ціна виступає як сполучна ланка між виробником і споживачем, і є інструментом забезпечення рівноваги між попитом і пропозицією.

Кількісно ціна визначається з одного боку витратами виробництва, з іншого боку ефектом який отримує споживач. Зф> Ц> Е.

Ціни різняться залежно від того на якій стадії руху товару вони формуються. Звичайний масовий товар як правило проходить 3 стадії:

1) підпр .- виробник - оптовий торговець.

2) Оптовий торговець - роздрібний торовец.

3) Роздрібний торговець - споживач.

Відповідно до цих стадій виділяється 3 види цін:

1) оптова ціна підприємства (40 - 60%)

2) оптові ціни пром. (60-80%)

3) Роздрібні; (100%)

Оптова ціна підприємства - це ціна за якою реалізіется продукція підприємства - виробника. Вона складається з собівартості товару, прибутку підприємства, і непрямих податків (ПДВ). На основі оптових цін планують і аналізують економ. показники діяльності підприємства.

Оптова ціна промисловості - це ціна за якою організації постачальники оплачують продукцію підприємствам виготовлювачам або оптовим організаціям. Вона вкл. в себе крім оптової ціни підприємства снобженческо – збутову націнку, тобто витрати по закупівлі товарів, е ѐ зберігання, транспортування і прибуток крупно оптових підприємств.

Роздрібні ціни - це ціни за якими товари реалізуються до кінцевого показником. Формується пут розподіляємо приб. До оптової ціни промисловості, до роздрібної націнки, що складається з витрат роздрібної організації і е ѐ прибутку. Оптова ціна підприємства може збігатися з роздрібною ціною промисловості у разі якщо підприємство виготовлювач саме реалізує свій товар дрібним оптовикам та в роздрібну мережу.

За специфікою розрізняють:

- Базисна ціна - це вартісної рівень для формування ціни в залежності від різного рівня якості.

- Скоректірованая ціна - враховує від економ. умов реалізації.

У ринковій економіці важливу роль грає ступінь свободи цін. У залежності від цієї ознаки розрізняють:

- Вільні ціни - ціни складі під впливом кон'юктури ринку.

- Регульовані ціни - складу під впливом попитом і пропозицією але відчувають під своїм

формуванням певний вплив держ. органів або за коштами прямого обмеження їх зростання або зниження, або пут розподіляємо регламентації рентабельності.

- Фіксовані ціни - встановлюються державою на обмежене коло товарів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]