Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОВД-книга.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
28.10.2018
Размер:
4.24 Mб
Скачать

Всесвітні асоціації ветеринарних спе­ціалістів

1 - анатомів

Організаційний комітет

3-паразитологів

Всесвітній ветеринарний конгрес

4-з гігієни продуктів тваринного походження

Пленарні засідання

5-з тваринництва

6 - патологів

Засідання

асоціації з

спеціальності

7 - мікробіологів, імуно­логів і спеціалістів з ін­фекційних хвороб

8-з дрібних тварин

9-з хвороб великої рогатої худоби

10-з хвороб свиней

11-з хвороб птахів

Рис. 8. Структура ВВА


261


12-з історії ветеринар­ної медицини

Україна

Швейцарія

Швеція

Еквадор

Ефіопія

ПАР

Хорватія

Ямайка

Японія

Національні асоціації країн- членів вва

Бюро

Секретеріат

Бюро ВВА

Президент ВВА - Апостоле Ронсіс (Греція) і 7 віце-президентів: від країн Західної Європи, Східної Європи, Азії, Південної Америки, Північ­ної Америки, Африки і від асоційованих членів ВВА.

Кожна з указаних асоціацій представлена у ВВА одним членом (асоційований член). Існують правила для вступу міжнародних асоціацій ветеринарних фахівців у ВВА, відповідно до котрої асоціації повинні об'єднувати не менше ста членів із шести країн світу; національні ветеринарні організації є членами ВВА. До10% осіб у цих асоціаціях можуть бути фахівцями не ветеринарних професій, але вони повинні працювати в галузі ветеринарії і мати вищу освіту. Усі асоційовані члени мають статут і правила, відповідно до яких здійснюється робота поза рамками ВВА.

Мета всесвітніх ветеринарних асоціацій - це розвиток досліджень у відповідних, галузях, активний обмін інформацією і матеріалами між фа­хівцями і організаціями, проведення нарад і конференцій.

У Статуті Всесвітньої асоціації ветеринарних фізіологів, фармако­логів і біохіміків, складеному в 1973 р., вказується, що вона є організаці­єю без фінансового прибутку. Основна мета асоціації - об'єднати осіб, що цікавляться, розвитком порівняльної фізіології, фармакології, токси­кології і біохімії стосовно домашніх тварин. Для цього організують обмін науковою і технічною інформацією і пересилання навчальних матеріа­лів. Асоціація працює в тісному співробітництві з аналогічними націона­льними і міжнародними організаціями, особливо з Міжнародною фізіоло­гічною спілкою (МФС) і Всесвітньою ветеринарною асоціацією (ВВА). Щорічно асоціація інформує ВВА про свою діяльність, а також про час проведення і порядок денний усіх нарад.

Історія утворення всесвітніх ветеринарних асоціацій фахівців різно­манітна, але шляхи організації і об'єднання осіб, споріднених за профе­сією і фахом, а також форми їхньої діяльності однакові. Наприклад, у 1953 році під час Всесвітнього ветеринарного конгресу в Стокгольмі (Швеція) професор Лерхе (ФРН) і доктор Кларенбург запропонували створити спеціалізовану всесвітню організацію ветеринарних фахівців із забезпечення населення високоякісними (у санітарному відношенні) продуктами харчування тваринного і рибного походження.

У 1955 році при ветеринарному інституті в Кобленці (ФРН) була за­снована міжнародна, пізніше перейменована у Всесвітню, асоціація ве­теринарних фахівців із гігієни продуктів тваринного походження, були направлені послання національним ветеринарним асоціаціям інших кра­їн із проханням запропонувати кандидатури для обрання членів ради; 26

країн, з-поміж них і СРСР, приєдналися до асоціації і призначили офі­ційних делегатів (у цей час асоціація об'єднує 36 країн).

У 1962 р. на третьому симпозіумі в Ніцці (Франція) Всесвітня асоці­ація ветеринарних харчових гігієністів приєдналася до ВВА в якості асо­ційованого члена. Всесвітня ветеринарна асоціація фахівців з дрібних тварин у рамках ВВА була офіційно визнана на конгресі в 1961 р. Мета асоціації:

  • організація нарад із вивчення хвороб і умов життя дрібних до­ машніх тварин, особливо кішок, собак і птахів;

  • заохочення досліджень і обмін інформацією між окремими фахі­ вцями й організаціями, що цікавляться цією проблемою.

Спеціалізовані ветеринарні асоціації ВВА відіграють важливу роль в організація і розвитку ветеринарної науки і практики і здійснюють велику роботу з підготовки і проведення Всесвітніх ветеринарних конгресів. Ос­новою ВВА є Постійний Комітет, що складається з постійних представ­ників країн-членів ВВА.

Виконавча влада в період між засіданнями Постійного Комітету по­кладається на бюро, що складається з президента, декількох віце-президентів, секретаря-казначея, і його заступника. Основні завдання ВВА:

  • постійно розширювати зв'язки між національними ветеринарни­ ми асоціаціями;

  • організовувати і проводити Всесвітні ветеринарні конгреси;

  • обмінюватися друкарською інформацією, кінофільмами по вете­ ринарії, для чого необхідна універсальна номенклатура;

  • надавати допомогу в удосконалюванні ветеринарної освіти;

  • сприяти зміцненню соціального стану ветеринарної професії;

  • встановлювати стосунки з організаціями, мета яких збігається з метою асоціації.

Асоціацію очолює президент, помічниками якого є віце-президенти, секретар-казначей, адміністративний директор, члени фондового і По­стійного комітетів. Останній скликають щорічно в травні в Парижі. В по­стійний Комітет входять:

  • представники організацій країн-асоціацій (у даний час у ВВА входить більш 160000 ветеринарних фахівців (12 організацій);

  • члени, що мають статус спостерігачів (ФАО), Міжнародна спілка жінок-ветеринарів та ін., а також регіональні організації ветеринарів;

  • Панамериканська ветеринарна асоціація, Європейська спілка ветеринарів, Азіатська асоціація ветеринарів;

  • представники міжнародних промислових фірм, що підтримують діяльність ВВА.

262

263

Фондовий комітет складається з членів бюро і двох представників, яких призначає Постійний Комітет, котрий щорічно визначає розмір бю­джету для забезпечення діяльності асоціації.

ВВА тісно співробітничає з іншими великими Міжнародними органі­заціями. Вона приймає активну участь у наукових дослідженнях і зустрі­чах, організованих ФАО і Всесвітньою організацією охорони здоров'я.

В даний час у ВВА є три комісії, що займаються дослідженнями в галузі захисту тварин, охорони дикої фауни і ветеринарної освіти.