Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОВД-книга.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
28.10.2018
Размер:
4.24 Mб
Скачать

7.2. Ветеринарна звітність

Статистична ветеринарна звітність призначена для віддзеркалення стану захворюваності тварин і інших питань діяльності ветеринарної служби. Ветеринарна звітність складається в строгій відповідності з Ін­струкцією Державного департаменту ветеринарної медицини Міністерс­тва аграрної політики України.

Ветеринарна звітність складається з окремих форм звітних докуме­нтів і є основним джерелом інформації про ветеринарно-санітарний стан тваринництва, результати роботи державних ветеринарних установ і організацій, ветеринарної служби сільськогосподарських підприємств,

акціонерних товариств, тваринницьких комплексів, птахофабрик, вете­ринарних кооперативів, малих підприємств, ветеринарних фахівців-підприємців з діагностики, попередження і ліквідації хвороб тварин, ве­теринарного нагляду, а також торгівлі продукцією і сировиною тваринно­го походження. Дані ветеринарної звітності складають інформаційну ба­зу для управління ветеринарним обслуговуванням тваринництва.

Ветеринарні звіти складають на основі первинної реєстрації і пода­льшого узагальнення даних про захворювання і загибель тварин, діаг­ностичних дослідженнях, профілактичних, лікувальних і ветеринарно-санітарних заходів. Відповідальність за повноту і достовірність відомос­тей, що включаються у ветеринарні звіти, несуть керівники ветеринар­них установ і інші посадовці цих установ.

Діючі форми звітів про захворюваність і загибель тварин, а також з інших питань діяльності ветеринарної служби затверджені ухвалою Держкомстату України "Про затвердження форм державної статистичної звітності для підприємств і організацій агропромислового комплексу". При складанні ветеринарних звітів необхідно дотримуватися порядку, встановленого вищеназваною Інструкцією.

Таблиця 20

Перелік форм державної статистичної звітності ветеринарної служби

Номер форми

Найменування форми звітності

Метод подання звітності

Періодич­ність

1

2

3

4

1-вет

Звіт про заразні хвороби тварин

Поштою

Місячна

1А-вет

Звіт про ветеринарні протиепізоотичні заходи

-'''.

Квартальна

2-вет

Звіт про роботу державних лабораторій вете­ринарної медицини

Річна

3-вет

Звіт державної лабораторії ветеринарної ме­дицини про результати радіологічних дослі­джень об'єктів ветеринарного нагляду і роботу з цивільної оборони

Річна

4-вет

Звіт про наявність та рух патогенних і непато-генних культур мікроорганізмів, токсинів та от­рут тваринного ті рослинного походження

Річна

5-вет

Звіт про ветеринарно-санітарний нагляд та контроль на забійних пунктах господарств і організацій, незалежно від форм власності в лабораторіях ветсанекспертизи на ринках

Піврічна

234

235

Продовження таблиці 20

1

2

3

4

6-вет

Звіт про ветеринарно-санітарний нагляд та контроль на м'соптахопереробних підприємст­вах незалежно від форм власності

Піврічна

7-вет

Звіт про роботу державних інспекторів ветери­нарної медицини

Квартальна

8-вет

Звіт про ветеринарно-санітарний нагляд при перевезеннях продуктів тваринництва та зара­зні хвороби тварин, виявлені при їх транспор­туванні

Річна

9-вет

Звіт про ветеринарно-санітарну обробку транс­портних засобів

Річна

10-вет

Звіт про роботу державного ветеринарного контролю на державному кордоні і транспорті

Піврічна

11 -вет

Звіт про забезпеченість кадрами

Річна

Ветеринарний звіт підписують керівник установи, головний ветери­нарний лікар господарства, головний ветеринарний лікар району, нача­льник управління ветеринарної медицини у складі адміністрації облас­тей, АР Крим, міст Києва і Севастополя.

Форми ветеринарної звітності уніфіковані, кожна форма складаєть­ся з трьох основних частин: заголовної, змістовної і оформляючої.

У заголовній частині пишуться форма звітного документа, кому по­дається звіт, назва міністерства, відомства, державного об'єднання, кон­церну, асоціації, господарства, ветеринарної установи, республіки, об­ласті, району і форм власності. Всі ці відомості кодуються для введення в комп'ютер при механізованій обробці даних.

Змістовна частина звітів складається у вигляді таблиці, в яку вно­сяться дані про різні види ветеринарної роботи, про захворюваність і загибель тварин і т.д. залежно від призначення тієї або іншої звітної фо­рми. Показники змістовної частини ветеринарних звітів також кодуються для їх обробки з використанням комп'ютера.

У оформляючій частині звітів пишуться дата представлення звітів, посада ветеринарного фахівця, підпис, прізвище і номер телефону ви­конавця.

Ветеринарні звіти складають ветеринарні фахівці ферм, відділень, цехів, бригад і передають їх головному ветеринарному лікарю господар­ства, акціонерного товариства, тваринницького комплексу, птахофабри­ки, а у ветеринарних установах і на підприємствах - керівники установ і ветеринарні фахівці підприємств. Звіти складають в двох примірниках, один з яких направляють у районну лікарню, другий залишають в справі ветеринарної установи і господарства і зберігають протягом встановле-

ного для них терміну. У районній лікарні ветеринарні звіти узагальнюють і складають зведений звіт по району. їх направляють ветеринарному органу у складі органів виконавчої влади областей, АР Крим. Ці ветери­нарні органи подають ветеринарні звіти Державному департаменту ве­теринарної медицини Міністерства аграрної політики України.

Форми ветеринарної звітності, порядок їх складання і предста­влення

Форма 1-Вет (місячна) "Звіт про заразні хвороби тварин"

призначена для подання до вищих установ і органів відомостей про ви­никнення, розповсюдження і ліквідацію заразних хвороб сільськогоспо­дарських і інших тварин.

Державна статистична звітність 603012

Форми документа по ДКУД

Організації - складача за ЄДРПОУ

Території за КОАТУУ

Галузі за ЗКГНГ

Види економічної дія­льності за КВЕД

Форми власності (гос­подарювання підпри­ємства, організації) за КФВ

Організаційно-правові форми господарю­вання за КОПФГ

Міністерства (відом­ства) за СПОДУ

Вищестоящі організа­ції за ЄДРПОУ

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

Форма 1 вет Затверджена ухвалою

Держкомстату України Поштова - місячна

Подають ветеринарні фахівці господарств і ветеринарних установ до вищих органів управління 3-го числа після звітного періоду. Звіт подають щомісячно в наступному порядку:

  • ветеринарні пункти, ветеринарні лікарі та фельдшери підпри­ ємств, організацій - ветеринарній дільниці, дільничній ветеринарній лі­ карні 2-го числа після звітного періоду;

  • ветеринарні працівники, обслуговуючі господарства, підприємст­ ва інших відомств в містах, дільничні ветеринарні лікарні в містах, ветеринарні кооперативи, малі підприємства, ветеринарні фахівці- підприємці - міській станції по боротьбі з хворобами тварин 2-го числа після звітного місяця;

236

237

  • ветеринарні дільниці, дільничні ветеринарні лікарні, головні ве­ теринарні лікарі міст районного підпорядкування і господарств, ветери­ нарні кооперативи, малі підприємства, ветеринарні фахівці-підприємці - районній лікарні 3-го числа після звітного місяця;

  • районні і міські лікарні - управлінню ветеринарної медицини у складі АР Крим, областей, міст Києва і Севастополя 6-го числа після звітного місяця; всі вище перераховані органи - Державного департаме­ нту ветеринарної медицини Міністерства аграрної політики України до 12-го числа після звітного місяця.

Звіт про заразні хвороби тварин складають всі господарства неза­лежно від форми власності і їх відомчої приналежності, що займаються розведенням, вирощуванням, відгодівлею і реалізацією тварин, що ма­ють в штаті ветеринарного фахівця; по господарствах, що не мають штатних ветеринарних фахівців, відомості про заразні хвороби тварин включають в звіт, що представляється ветеринарною установою, обслу­говуючою дане господарство (державною ветеринарною установою, ве­теринарним кооперативом, малим підприємством, ветеринарними това­риствами і фахівцями-підприємцями).