Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОВД-книга.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
28.10.2018
Размер:
4.24 Mб
Скачать

Контрольні запитання

  1. Яка система ветеринарного постачання в Україні?

  1. Перерахуйте завдання органів та установ зооветеринарного постанан- ня.

  1. Які ви знаєте об'єкти ветеринарно постачання?

  2. Який порядок ветеринарного постачання?

  1. Норми забезпечення установ ветеринарної медицини та господарств ветеринарними товарами.

  1. Як організується облік, зберігання та витрачання майна?

6.3. Організація будівництва підприємств і установ

ветеринарної медицини та інших об'єктів

ветеринарного призначення

Ветеринарним будівництвом називається спорудження виробничих приміщень та господарських будівель для державних установ ветерина­рної медицини, відомчих служб ветеринарної медицини господарств будь-яких форм власності, підприємств та організацій. До ветеринарного будівництва відноситься також спорудження житлових будинків для спе­ціалістів ветеринарної медицини, що будуються у комплексі з приміщен­нями установ ветеринарної медицини у сільській місцевості. Поряд із здійсненням протиепізоотичних, лікувально-профілактичних, ветеринар­но-санітарних заходів безпосередньо на тваринницьких фермах різних сільськогосподарських підприємств проводиться діагностика, лікувальна та інша ветеринарна робота і в установах ветеринарної медицини. Це вимагає їх забезпечення виробничими приміщеннями, обладнанням та майном.

Будівництво виробничих приміщень, споруд та підсобних приміщень для установ і організацій державної служби ветеринарної медицини, як один із заходів по забезпеченню служби ветеринарної медицини мате-

213

ріально-технічною базою, організується у відповідності із діючим зако­нодавством Міністерством аграрної політики України і його місцевими органами. Інші міністерства та відомства організують будівництво об'єк­тів ветеринарної медицини і виробничих ветеринарно-санітарних об'єк­тів у господарствах, підприємствах та організаціях своєї системи.

Забезпечення служби ветеринарної медицини виробничими примі­щеннями та спорудами має першочергове значення для успішного ви­конання профілактичних і лікувальних заходів. Там, де не створюються належні умови для роботи лікаря чи фельдшера ветеринарної медици­ни, переважно низькі її якісні показники. Особливо зростає значення ве­теринарних об'єктів у великих тваринницьких господарствах, спецгоспах промислового типу.

Турбота про забезпечення установ ветеринарної медицини необ­хідними виробничими та житловими приміщеннями лягає на керівників сільськогосподарських органів, державних адміністрацій і, зокрема, кері­вників органів ветеринарної медицини. В колективних, фермерських, орендних сільськогосподарських підприємствах - це обов'язки керівників цих господарств.

Необхідність займатися питаннями будівництва вимагають від спе­ціалістів ветеринарної медицини знань нормативів та організаційних пи­тань цієї галузі. Крім того, лікарю чи фельдшеру ветеринарної медицини необхідно знати основи будівництва забійних та сировинних підпри­ємств, заводів із виготовлення м'ясо-кісткового борошна, біотермічних ям тощо, оскільки в обов'язки цих фахівців входить контроль за всіма цими спорудами.

Порядок проведення ветеринарного будівництва

До організації ветеринарного будівництва відносяться питання його планування, складання проектно-кошторисної докуметації, відведення земельних ділянок для установ ветеринарної медицини, визначення джерела фінансування, забезпечення будівельними матеріалами, здійс­нення самого будівництва, контролю за якістю будівельних робіт, при­ймання в експлуатацію збудованих об'єктів ветеринарної медицини.

Турбота про будівництво споруд для установ ветеринарної медици­ни лягає перш за все на органи ветеринарної медицини, зокрема, в ра­йоні - на начальника управління державної ветеринарної медицини ра­йону, чи начальника районної державної лікарні ветеринарної медици­ни, в колективному сільськогосподарському підприємстві - це обов'язок дирекції чи правління господарства.

Планування ветеринарного будівництва

Керівник служби ветеринарної медицини району, визначивши конк­ретні об'єкти будівництва, попередньо погоджує з управлінням ветери­нарної медицини обласної держадміністрації можливість здійснення цього будівництва в найближчі роки, а потім виносить це питання на розгляд районної держадміністрації.

Для цього він представляє проект рішення за такою приблизно фо­рмою: